• Home
 • /
 • Usein Kysyttyä Koreasta

Usein Kysyttyä Koreasta

Haluaisin lähteä opiskelijavaihtoon Koreaan. Miten se onnistuu?

Riippuu opinahjostasi, mutta yleensä korkeakouluilla on kahdenvälisiä sopimuksia korealaisten koulujen kanssa ja hakuprosessi riippuu täysin omasta koulustasi. Kahdenvälinen vaihto on hyvä tapa päästä halvalla vaihtoon, sillä useat muut kouluista riippumattomat hakuohjelmat maksavat. Omin päin lähtöä niin sanottuna free mover -opiskelijana en välttämättä  suosittele, sillä silloin joutuu useimmiten pulittamaan lukukausimaksut, jotka saattavat olla useampia tonneja. Yliopistot ovat mielestäni viimeaikoina panostaneet myös Koreaan suuntautuviin vaihto-ohjelmiin, joten tarjontaa pitäisi olla olemassa ihan hyvin.

Olen lukiolainen, haluaisin lähteä vaihto-oppilaaksi. Vinkkejä tähän?

Itselläni ei ole kokemusta Koreassa opiskelusta lukiolaisena, joten on hankalaa antaa tähän vinkkejä. Lukiolaisena kannattaa muistaa se, että korealaiset opiskelevat lukiossa todella paljon, joten tämä tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös vaihtariin jollain tasolla. Lisäksi isäntäperheessä asuminen luo omat haasteensa, kuten mahdolliset kotiintuloajat ja yleisesti ottaen Suomea tiukemmat säännöt. Kannattaa lukea lukiolaisten pitämiä vaihtoblogeja, jotta asiasta saisi mahdollisimman realistisen kuvan. Lukiovaihtoon meneminen on varmasti mainio tapa oppia kieltä!

Miten Koreaan pääsee työharjoitteluun? Voisitko neuvoa työharjoittelupaikkoja?

Omalla aktiivisuudella, mutta valitettavasti työharjoitteluun oikeuttavan viisumin saaminen voi olla hankalaa korealaisiin firmoihin, sillä viisumikäytännöt ovat tiukat ja useimmiten E-luokan työviisumiin vaaditaan vähintäänkin alempi korkeakoulututkinto. Palkattoman työharjoittelun saaminen on todennäköisempaa, koska tuolloin sitä pystyy tietääkseni tekemään ilman sen kummempaa viisumia. Koreassa toimii muutamia suomalaisia organisaatioita, mutta yleisesti ottaen näihin työharjoitteluun pääsy on tainnut olla aika olematonta. Finpro ja Korean Suomen suurlähetystö etsivät harjoittelijoita säännöllisesti, joten molempien organisaatioiden sivuja kannattaa seurailla.

Voisiko Koreaan mennä opettamaan englantia? Olen kuullut monien tekevän sitä.

Tämä kai onnistui vielä joitakin vuosia sitten, mutta valitettavasti Koreassa vaatimuksena on olla joidenkin seuraavien maiden kansalainen: Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Irlanti, Etelä-Afrikka, Australia tai Uusi-Seelanti. Tämä johtuu siitä, että Korea hyväksyy laillisiksi englannin opettajiksi vain englantia äidinkielenään puhuvia ihmisiä. Valitettavasti tämä tie on siis suomalaisilta suljettu. Tilanne voi olla suomalaiselle eri, jos hakijalla sattuu olemaan yliopistotutkinto ja englannin opettajan pätevyys.

Olen kuullut, että monet tekevät Koreassa töitä working holiday -viisumilla. Miten sellaisen saa?

Valitettavasti meillä suomalaisilla ei ole tietääkseni ainakaan vielä toistaiseksi oikeutta anoa tätä viisumia. Ranskalaiset ja ruotsalaiset voivat ilmeisesti kyseisen viisumin saada, joten ehkäpä muutamien vuosien päästä tämä voisi olla mahdollista suomalaisillekin?

Haluan korealaisen poikaystävän/tyttöystävän/naimisiin korealaisen kanssa. Voitko neuvoa miten se onnistuu?

Tämä särähtää joka kerta korvaan ja yleensä kysymys kuuluu enimmäkseen vain teini-ikäisiltä nuorilta (joten annetaan anteeksi). Korealaiset eivät ole yhtään sen parempia tai huonompia ihmisiä kumppaneina kuin ihmiset ylipäätään missään päin maailmaa. Jos käsitykset korealaisista ja korealaisen deittailusta perustuu populaarikulttuuriin, kannattaa hattuun pistää jäitä ja ottaa reality check välittömästi. Aina on hyvä muistaa se, että media antaa monesti vääristetyn kuvan elämästä Koreassa ja korealaisista ihmisinä.

Haluan mennä Koreaan töihin! Miten onnistun?

Ihan ensimmäiseksi kannattaa itseltään kysyä, miksi haluaa Koreaan töihin. Jos edeltävän vastauksen tavoin käsitys korealaisesta yhteiskunnasta perustuu Suomesta käsin kehiteltyihin fantasioihin korealaisen popkulttuurin kautta, on pettymyksen mahdollisuus suuri. Korealainen työkulttuuri on poikkeuksia lukuunottamatta hierarkinen ja rankka. Kannattaa tutustua aiheeseen kunnolla ennen kuin luo mitään oikeasti konkreettisia suunnitelmia.

Tiedostan kyllä Korean hullun työkulttuurin, mutta haluan mennä silti.

Kannattaa aloittaa siinä tapauksessa siitä ihan yksinkertaisimmasta kysymyksestä, joka yleensä hakijalta kysytään klassisessa työhaastattelussa: “miksi meidän pitäisi palkata juuri sinut?” Tämä on oikeasti ehkä se validein kysymys juuri siitä syystä, että palkkaavan yrityksen täytyy myös perustella Korean maahanmuuttovirastolle miksi juuri kyseinen ulkomaalainen pitää palkata ja eikö siihen voisi palkata korealaista. Tämä voi muodostua aika helpostikin kynnyskysymykseksi. Lisäksi, jos hakija on Suomessa, eikä hakijalla ole työhön oikeuttavaa viisumia Koreaan, eikä myöskään tutkintoa korealaisesta tai suomalaisesta yliopistosta, on viisumin saanti kovin kinkkistä.

Töiden saanti onnistuu ensikädessä suhteilla ja juuri oikealla Suomessa tai muualla hankitulla työkokemuksella. Korealaisten työportaalien selaaminen on aika lailla turha vaiva. Suomessa tai maailmalla kannattaakin siis keskittyä nimenomaan kartuttamaan hyvää työkokemusta ja luomaan sellaisia verkostoja, jotka edesauttavat Koreaan pääsyä. Myös korean kielen hallinta on tietysti suuri etu ja joissakin tapauksissa ihan vaatimuskin töiden irtoamiselle. Korean kielen taitaminen lisäksi osoittaa sinnikkyyttä ja aitoa kiinnostusta sitoutua maahan. Tällä voi helposti scorettaa lisäpisteitä työnantajan sekä maahanmuuttoviraston silmissä.

Työviisumin hakeminen Koreaan voi olla monimutkainen ja pitkä prosessi. Prosessin läpikäyneenä voin sanoa, että siinä kannattaa aina varautua pahimpaan. Tämä tarkoittaa sitä, että KAIKKI mahdolliset paperit mitä voisi ikinä kuvitellakaan hyödylliseksi viisuminanomusprosessissa, tulee olla liitettynä hakemukseen. Erityisesti työkokemusta varmennettaessa kannattaa mukana olla kaikki edeltävät työtodistukset, mahdollisesti työsopimukset ja menneiden vuosien palkkakuitit. E-luokan -viisumit taidetaan myöntää yleensä asiantuntijatehtäviin kaupalliselle- ja IT-alalle. Viisumin työnhakijalle hankkii useimmiten Koreaan palkkaava yritys ja prosessi lähtee käyntiin kun hakija toimittaa kaikki tarvittavat paperit yritykselle itselleen. Olen kuullut myös tapauksista, joissa hakija itse hakee työviisumia, mutta prosessiin tarvitaan joka tapauksessa yritykseltä useampia dokumentteja, joten yritys lienee loppukädessä aina vastuussa työntekijästä ja työluvan hankkimisesta.

Korean maahanmuuttovirasto joko myöntää tai ei myönnä hakijalle Certificate of Visa Issuance -numeron. Tämä numero tulee sitten liittää viisumianomuskaavakkeeseen, joka viedään Korean suurlähetystöön Suomessa tai missä tahansa maailmalla. Edelleenkin tietääkseni vain jonkun muun maan Korean suurlähetystö voi siis liimata sen varsinaisen viisumilappusen hakijan passiin, jos hakijalla ei ole aikaisempaa voimassa olevaa muuta viisumia, joka oikeuttaisi viisumistatuksen vaihdon suoraan Koreasta käsin. Onnea viisuminhakuun!

Olen ajatellut hakea Koreaan yliopistoon. Onko minulla mitään mahdollisuuksia?

Korealaisella yliopistolla ja ylipäätään Koreassa elämisellä on paljon tarjottavaa. Tässä kuitenkin edelleenkin sama saarna pätee, eli: Koreaan ei kannata missään nimessä rynnätä kpophuuruisena ja naiivina siinä uskossa, että elämä Koreassa on aina samanlaista kuin se oli vaihtarina tai työharjoittelijana. Asioista kannattaa ottaa ilman vaaleanpunaisia laseja selvää ja oikeasti miettiä tosissaan, mitä lisäarvoa nimenomaan korealaisessa yliopistossa opiskelu voi tuoda elämään. Korealaisessa yliopistossa opiskelu ei myöskään ole ilmaista, ellei opintojaan rahoita yliopistojen tai Korean valtion myöntämillä stipendeillä. Suomessa meillä on kuitenkin toistaiseksi ilmainen ja maailman huippua oleva koulutus, joten sen hyödyt on myös syytä pitää mielessä. Korealaisessa yliopistossa opiskelu ei välttämättä myöskään takaa tulevaisuudessa työpaikkaa Koreasta, eikä osa edes opintojen päätyttyä haluakaan enää jäädä. Korealaista yliopistokoulutusta ei välttämättä myöskään arvosteta Suomessa, mikä kannattaa myös ottaa huomioon, jos tavoitteena olisi enimmäkseen työllistyä Suomessa. Olen itse myös kuullut aika paljon valituksia paikallisten yliopistojen opetusmenetelmistä, jotka tuntuvat suomalaisille akateemiseen vapauteen tottuneille helposti vanhanaikaisilta ja tiukoilta. Mikäli kiikarissa on kansainvälinen kokemus ja kansainvälinen ura, voi ulkomailla opiskelu auttaa siinä huomattavasti! Korealaiseen yliopistoon hakeminen ei todellakaan ole mikään mahdottomuus ja jo täältä paikallisista yliopistoista valmistuneet suomalaiset ovat siitä hyvä esimerkki että fiksu suomalainen kyllä pärjää maailmalla :)

Vaihtovuosi Koreassa oli aivan mahtava! Haluan sinne takaisin millä hinnalla hyvänsä tekemään mitä vain. Miten tämä onnistuisi?

Minunkin vaihtovuoteni oli aivan mahtava! Elämäni paras kokemus. Mutta parasta on muistaa kuitenkin se, että vaihtarit elävät kuplassa. Sille ensimmäiselle kerralle on hankala enää minkään muun asian vetää vertoja. Vaihtarielämä on monille opiskelijoilla jatkuvaa juhlintaa ja hälläväliä – valitettavasti oikea elämä harvoin missään päin maailmaa on loppupeleissä tätä. Koreaan takaisin meneminen ei hyvin todennäköisesti tarkoita, että siellä voisi elää samanlaista vaihtarielämää.

Itselläni kurtsahtaa aina kulmat, kun kuulen “Korea on paras” -virren joltain entiseltä vaihtarilta, joka ei sitten osaa juuri koreaa, tai pahimmassa tapauksessa ollenkaan. Olen sitä mieltä että ne ihmiset, jotka oikeasti ovat kiinnostuneita tästä maasta ilman mitään taka-ajatuksia (bilettäminen, kpop ja k-draamat, seuran löytämisen ja huomion kautta jatkuvien egobuustien saamisen helppous jne) näkevät myös vaivaa kielen opiskelun eteen. Jokainen Koreasta tosissaan ja pidemmällä tähtäimellä kiinnostunut ihminen tietää kielen osaamisen äärettömän tärkeyden. Kielen osaaminen auttaa ymmärtämään Korean kulttuuria ja auttaa yhteiskuntaan integroitumisessa.

Onko korealainen ruoka tulista?

Riippuu ruuasta. Löytyy niitä tosi tulisia annoksia, ihan mietoja ja sitten jotain siltä väliltä. Kimchi, tulinen fermentoitu kaali, löytyy lähes aina korealaisesta ruokapöydästä ja on mielestäni aika hyvä vertailukohde korealaisen ruuan tulisuudelle. Jos kimchi polttaa kovasti suussa, voi osa korealaisista ruuista silloin olla aivan liian tulisia. Tulista ruokaa oppii sietämään vain sitä syömällä, joten suosittelen jo ennen Koreaan menoa pientä siedästyshoitoa chiliin ja mahdollisesti myös muihin tyypillisiin korealaisiin makuihin, kuten valkosipuliin ja seesamiöljyyn.

Mitä vaihtoehtoja kasvissyöjälle on ruoan suhteen?

Koreasta löytyy ihan kiitettävästi kasvisruokia, mutta kovin valikoivana sinne ei kannata mennä. Monet “lihattomat” ruokalajit käyttävät pohjanaan liha- tai kalalientä. Vegaanille vaihtoehdot on valitettavasti vähissä, sillä usein ruoat sisältävät jotain kalapohjaista tai kananmunaa. Jopa kimchissä on usein käytetty jotain kalapohjaista. Suosittelisin vegaaniudesta pientä joustamista Koreassa, mikäli haluaa nauttia paikallisesta ruokakulttuurista yhtään laajemmin. Lisäksi Koreassa voi ehkä saada hieman ilonpilaajan maineen, jos seurue joutuu jatkuvasti valitsemaan ruokapaikkansa erikoisvaatimusten perusteella, sillä vegaanisen ruuan löytäminen Koreassa saattaa todellisesti olla vaivan takana. Sosiaalinen ruokailu on korealaisille hyvin tärkeää, joten jatkuvilla vaatimuksilla muut ihmiset saattavat tympääntyä jossain vaiheessa ja lakata kutsumasta enää mukaan ruokailumenoihin.

Olen allerginen kalalle/pähkinöille/jollekkin muulle/minulla on laktoosi-intoleranssi. Mitäs nyt?

Kala-allergikkojen kannattaa olla erityisen varovaisia Koreassa! Kuten aikaisemmasta vastauksesta käy ilmi, Korealaiset ruuat saattavat monesti sisältää jotain merenelävää, näistä merkittävämpänä yllättäjänä kimchi. Näissä tilanteissa olisi mukana hyvä olla joku sellainen henkilö, joka pystyy selittämään tilanteen koreaksi ravintolassa mikäli oma kielitaito ei tähän riitä. Korealaiset ruuat eivät yleensä sisällä yllättäviä pähkinöitä, mutta tässäkin kannattaa tietysti olla varovainen. Viime aikoina isompiin kauppoihin on alkanut ilmestyä laktoositonta tai vähälaktoosista maitoa. Näitä maitoja olen nähnyt kaupoissa ainakin nimillä: “소화가 잘 되는 우유”, “편안한 우유” ja “락토프리 우유”. Muiden maitotuotteiden ollessa kyseessä lienee aika turhaa vielä etsiä laktoosittomia vaihtoehtoja.

Löytyykö länsimaalaisille mitään vaatteita Koreasta vai onko ne kaikki kauhean pieniä?

Löytyy, mutta niitä pitää vaan osata etsiä, mikäli tarpeena on isommat koot. Useimmiten niitä löytyy ihan vaateketjuista ja tavarataloista. Näytillä on lähes aina vain pienimmät koot, mutta myyjältä kannattaa kysyä onko tiskin takana enempää kokoja. Katukaupoista voi olla hankalaa löytää oikeita kokoja. Vaatteiden sopivuuden arviointi on hankalaa, koska katukaupoissa ei useimmiten ole juuri sovitusmahdollisuukia. Vaatteita täytyy monesti vain silmämääräisesti mallata päälle peilin edessä.

Länsimaalaisilla naisilla ongelmakohtia ovat yleensä isot rinnat, leveämmät hartiat ja leveämpi lantio sekä isompi peppu. Korealaiset naiset ovat muodoiltaan solakoita ja enimmäkseen aika laihoja, joten muodokkaammalla naisella voi olla ongelmia löytää sopivaa vaatetusta. Miehillä ongelmina olen kuullut olevan leveämmät hartiat ja muutenkin rotevampi olemus. Lisäksi paitojen hihat ja housujen lahkeet voivat helposti jäädä lyhyiksi.

Miten paljon korealaiset kiinnittävät huomiota ulkonäköön?

Mielestäni ahdistavan liian paljon. Korealaiset teetättävät paljon kauneusleikkauksia, sillä ulkonäköpaineet on tässä yhteiskunnassa kovat. Nuoret saavat vielä tänäkin päivänä vanhemmiltaan valmistujaislahjoiksi joskus kauneusleikkauksia. Suosituin näistä on “double eyelid surgery”, jossa korealaisille luodaan länsimaalaista silmää muistuttava muoto silmän yläluomeen. Korea Heraldissa lisää aiheesta täällä. Koreaan tullessa voi alkaa henkisesti varautua siihen, että ulkomaalaisuutta saatetaan aika avoimesti täällä vielä pällistellä ja ihmetellä.

Miksi korealaiset kommentoivat jatkuvasti ulkonäköäni ja painoani?

Ulkonäköön liittyvä kommentointi on Koreassa ikävän yleistä ja valitettavasti aika suuri osa tämän maan kulttuuria, myös oma henkilökohtainen inhokkini. Korealaisille toisen nimittäminen lihavaksi tai painon heilahtelusta huomautteleminen on harmittavan yleistä ja painosta kommentointia ei ehkä samalla tavalla pidetä törkeänä verrattuna länsimaisiin kulttuureihin. Korealaiset yleisesti ottaen kiinnittävät todella paljon huomiota ulkonäköönsä, joten oman ulkonäön lisäksi myös toisten ulkonäön kommentointi on yleistä. Paras taktiikka on mahdollisuuksien mukaan antaa tämän vain tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos vaikka se välillä hankalaa olisikin.

Olen liikutarajoitteinen. Onko Koreaan meneminen täysin mahdotonta?

Ei ole! Ainakin suurissa kaupungeissa on yllättävän hyvin hissejä ja ramppeja tarjolla moniin paikkoihin, myös metroasemille. Bussilla matkustaminen voi valitettavasti olla suurimmaksi osaksi mahdotonta, koska bussiin useimmiten noustaan portaita pitkin. Varoituksen sana: korealaiset “ammattikuskit” ovat oman kokemukseni mukaan aivan uskomattoman huonoja kuskeja. Yleisesti ottaen bussi- tai taksikuskeilta ei kannata odottaa mitään järkevää ajelua tai edes ystävällistä kohtelua. Molemmissa kulkuvälineissä kannattaa aina laittaa turvavyö kiinni!

En osaa Koreaa. Pärjäänkö siellä englannilla?

Aivan mainiosti! Korealaiset eivät välttämättä uskalla puhua aina englantia, mutta elekielelläkin pärjää yllättävän pitkälle. Lisäksi kaikki katukyltit on kännetty länsimaalaisille aakkosille ja useimmista turistirysistä löytyy tietysti englanninkieliset opasteet sekä englantia osaavia oppaita. Ravintoloiden suhteen kannattaa suunnata sellaisiin paikkoihin, joiden ruokalistoissa on ruokien kuvat esillä tai nimet on käännetty edes länsimaalaisille aakkosille, jotka voi sitten vaikka googlettaa.

Tuijottavatko korealaiset ulkomaalaisia kadulla?

Riippuu miten radikaalisti erottuu joukosta. Viime vuosina Koreaan on tulvinut niin paljon ulkomaalaisia, että suuremmissa kaupungeissa ihmiset eivät juurikaan enää tuijottele. Yleensä ensimmäinen ja herkin huomionaiheuttaja on kaikki perus ruskeasta ja mustasta poikkeavat hiusvärit. Länsimaalaisten isoja silmiä ja vaaleita hiuksia yleensä ihastellaan, mutta näitäkin vähenevissä määrin, koska ulkomaalaiset eivät ole enää mikään harvinainen näky. Ei kannata antaa eksoottisuudesta johtuvan huomion nousta hattuun Koreassa, koska sillä saatu huomio on hyvin pinnallista ja harvoin tuo elämään oikeita ystäviä.

Missä Suomessa voi opiskella korean kieltä?

Muutamissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa kieltä voi opiskella. Joidenkin kaupunkien kansalaisopistot tai muut organisaatiot saattavat tarjota alkeistason kursseja joko maksua vastaan tai ilmaiseksi. Suomessakin toimiva International Youth Fellowship (IYF) tarjoaa tietääkseni vieläkin korean kielen opetusta ja järjestää vuosittain ympäri maailmaa Korea Camp -tapahtumia. Kyseessä on uskonnollinen organisaatio ja ainakin omasta mielestäni ihan selkeä kultti, joka houkuttelee toimintaansa mukaan nuoria vetoamalla nuorien Koreafaniuteen. Olkaa varovaisia!

Paljonko korealaisia on Suomessa? Missä heitä voisi tavata?

En osaa enää sanoa, sillä korealaisten määrä Suomessa on varmasti noussut hurjasti viime vuosien aikana. Pääkaupunkiseudulla heitä varmasti on eniten. Luultavasti korealaisten tapaamiseen helpoin vaihtoehto on mennä vaikka vaihto-opiskelijabileisiin ja -tapahtumiin ja yrittää bongata heitä sieltä.

Haluan mennä Koreaan ja ryhtyä kpop -idoliksi/taustatanssijaksi/malliksi. Miten voisin päästä tekemään tätä?

Nykyisin alalla alkaa näkyä jo enemmän ulkomaalaisia. Enimmäkseen he tulevat muista Aasian maista, mutta uskoisin että pian on mahdollista nähdä länsimaalaisiakin kpop-idoleita! Viihdebisneksen ollessa kyseessä on hyvä pitää mielessä sen raadollisuus: ura on usein aloitettava aika nuorena ja hommaan liittyy kurinalaista treenausta ja jatkuvaa laihduttamista. Idoliharkkarit saavat monesti aivan mitätöntä palkkaa tai pahimmassa tapauksessa joutuvat itse maksamaan oman koulutuksensa mistä syystä osa joutuu velkoihin. Alalla esiintyy myös paljon hyväksikäyttöä ja kaikenlaisia hämäräbisneksiä mistä syystä en ainakaan itse olisi kovin innoissani kannustamassa ketään suomalaista nuorta kpop-idolin uralle.

Tanssijan uraa on tietääkseni Koreassa aivan mahdollista luoda myös länsimaalaisena. Koreasta löytyy monia hyviä tanssikouluja, joissa käy jo reippaasti ulkomaalaisia. Aiheesta luulisi löytyvän englanniksi kirjoitettuja blogeja.

Mallin töitä Koreassa voi tehdä lähes kuka vain, jos on suurin piirtein normaalivartaloinen. Koreassa malliksi ryhtyminen erityisesti sinisilmäiselle vaalealle suomalaiselle on loppujen lopuksi aivan uskomattoman helppoa, sillä monet korealaiset firmat etsivät halpoja länsimaalaisia malleja mainoksiinsa. Tosi-TV tähteyskään ei ole täällä mahdotonta, varsinkin jos korean kieli sujuu.

21 Comments

 • Avatar

  Jukka

  09.01.2017 at 15:16

  Onko pakkoruotsi portti Korean kielen opiskeluun?
  Koetko että pakkoruotsista on ollut hyötyä korean opiskelussa?
  Olisitko mieluummin lukenut Koreaa kuin pakkoruotsia?

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   10.01.2017 at 05:11

   En näe kunnolla yhteyttä näiden kahden välillä, mutta sanoisin, että minkä tahansa kielen opiskelun kokemuksesta on hyötyä aina kun aloittaa uuden kielen opiskelun. Ruotsin sijaan olisin opiskellut paljon mieluummin jotain muuta omavalintaista kieltä, tai vaikka venäjää. Ruotsi on ollut kyllä tähän mennessä erityisen hyödytön kielitaito maailmalla, mutten varsinaisesti näe sen opiskelua enää samalla lailla ajanhukkana kuin aikoinaan katkerana opiskelijana kun sitä piti oikeasti opiskella. Enpä taida todennäköisesti edes pieraista koko kielen suuntaan enää aikuisiällä, koska kukaan ei voi enää pakottaa minua kiinnittämään siihen huomiota.

   Vastaa
 • Avatar

  Tam

  27.04.2017 at 20:08

  Hei, siisti blogi ! Törmäsin tähän kun itse etsin harjoittelupaikkaa Koreasta. Kiva sattuma, että ollaan samalla alalla. Tutkin lisää blogiasi myöhemmin, mut nyt on pakko kysyä, että oisko sulla kiinnostusta lähtee auttamaan mua saamaan harjottelupaikkaa sieltä. Tarvitsisin oikeastaan vain vinkkejä ja paikkoja joihin voisin hakea. Korealainen kulttuuri on tiedossa, sillä kihlattuni on Korealainen ja Koreassakin olen vuoden asustellut. Kihlattuni auttaa myös prosessissa, mutta ajattelin itsekin tehdä jotain asialle eikä täysin hänen harteille koko prosessia.

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   02.05.2017 at 15:14

   Hei Tam!
   Sinulle laittelinkin jo sähköpostia, mutta halusin vain kommentoida tähän kuitatakseni tämän kommentin vastatuksi. Ollaan yhteyksissä!

   Vastaa
 • Avatar

  Momo

  03.06.2018 at 17:14

  Hei!
  Mietiskelin tässä, että mitä kaikkia lippuja ja lappuja pitäisi loppujen lopuksi täytellä, jos haluaa muuttaa toiseen maahan?
  Työviisumi ainakin on pakollinen, jos haluaa työskennellä ja työn kautta pääsee helpommin töihin muuhun maahan?
  Olen myös saman alan taitureita, kuin sinä. :)
  Toivottavasti kysymyksistä ei ollut vaivaa ja hyvää kesää!

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   17.06.2018 at 09:18

   Hei Momo!

   Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! Kotikoneeni on ollut epäonnistuneen Windowspäivityksen takia rikki viimeiset 2kk enkä ole jaksanut tehdä asialle mitään, joten vastaaminenkin tähän viestiin sitten jäi. Suomesta lähtiessä pitää tietysti tehdä ainakin muuttoilmoitus postille ja maistraattiin muuttoilmoitus -palvelun kautta. Kelaan kannattaa myös ilmoittaa lähtevänsä pysyvästi ulkomaille. Tietysti kaikki omat kotivakuutukset, sähköt yms pitää irtisanoa. Puhelinoperaattorin kanssa kannattaa tehdä sopimus halvimmasta mahdollisesta puhelinliittymästä tai numeroparkista, jotta Suomen vanha numero pysyy ja että sen voi tarvittaessa ottaa käyttöön. En kyllä Suomesta lähtiessäni muista täytelleeni ihan mahdottomasti mitään papereita… Siellä toisen maan päässä niitä saakin sitten täytellä järkyttävät määrät. Ainakin Koreaan nykyisin E-7 -työviisumin saaminen IT-ammattilaisena on mielivallan alla ja kinkkistä. Itse tiedän lähipiiristäni useammankin tapauksen tällä hetkellä joiden E-7 viisumihakemukset hylättiin. Ilman viisumia ainakaan täällä ei saa työskennellä ja luulisin että suurimmassa osassa muissakin maissa on sama juttu. Työviisumin saaminen ei ole helppoa ja vaatii työnantajalta joskus myös reipasta rahallista sponsorointia. Viisumi ei kuitenkaan ole missään nimessä mahdoton homma ja jos sinut palkkaava yritys kovasti haluaa sinut töihin, kyllä se loppupeleissä jotain kautta järjestyy ainakin tänne Koreaan. Tärkeintä on löytää se itselleen sopiva firma :)

   Vastaa
   • Avatar

    Momo

    20.06.2018 at 20:57

    Hei ja kiitoksia avuliaasta vastauksestasi!
    Muuttooniaikeiseeni on tosin vielä aikaa, mutta parempi jo valmistautua etukäteen eikös? Mietin tässä vielä, että ehkä on hiukan (vain hiukan tosiaan) helpompaa päästä töihin yritykseen, joka on ns. maailmanlaajuinen. Kuten siis juuri suomalaisiin tai englanninkielisiin yrityksiin.
    Vielä hiukan vaivaten haluaisin kysyä, että mitä lappuja saa sitten täytellä siellä toisessa maassa?
    Tosin, ehkä paras vaihtoehto olisi myös mennä ensin au pairiksi kyseiseen maahan ja selvittää kaikki sitten siellä ollessa. ^^
    Mukavaa juhannusta!

    Vastaa
    • Pesukarhu

     Pesukarhu

     21.06.2018 at 11:37

     Hei Momo!

     Mihin maahan sinulla on halu muuttaa? Se papereiden täyttely riippuu todella paljon siitä mihin maahan olet menossa ja mitä sinne menossa tekemään. Myös viisumin tyyppi, työpaikka jne vaikuttavat radikaalisti kaikkeen siihen minkälaista byrokratiaa joudut käymään kohdemaassa läpi. Minulle saa laittaa myös sähköpostia tai viestiä kakaossa! Yhteystietoni löytyvät blogin valikosta oikealta.

     Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   30.09.2019 at 10:52

   Hei Sampo!
   Tuohon minun on hankala vastata, sillä korean kielikurssien tarjonta riippuu todella paljon asuinkaupungistasi ja mahdollisia kursseja tarjoavasta tahosta. Valitettavasti Suomessa korean kielen opintojen tarjonta on edelleenkin aika vähäistä ja enimmäkseen lähinnä korkeakoulutasolla. Kannattaa katsella paikallisen kansalais- ja työväenopiston kurssitarjontaa. Heillä saattaa olla ikärajoja, mutta luulisi 14 vuotta riittävän jo kurssille. Onnea etsintään!

   Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   01.07.2020 at 12:31

   Hei Sim!

   En ole kyllä kuullut tuollaisesta mitään, mutta toisaalta minulla ei ole mitään kokemusta lukiovaihdosta Koreassa, joten en ole oikea henkilö vastaamaan tähän. Googlettamalla varmaan löytyisi lukiovaihdossa olevien nuorten blogeja? Ehkä voisit yrittää etsiä sellaisia ja ottaa yhteyttä joihinkin heistä? Täällä normi lukio on kyllä paljon Suomea tiukempi, joten en toisaalta olisi yllättynyt jos heillä olisi ikään liittyviä erikoissääntöjä.

   Vastaa
 • Avatar

  Vilma

  06.07.2020 at 21:45

  Moi!

  Onko niin, että Etelä-Koreaan voi matkustaa ilman viisumia, jos on alle 90 päivää? Eli ettei minkäänlaista viisumia tarvitse hommata? Olen kuullut, että jos haluaa olla Koreassa kauemmin, voi joka 90 päivä mennä vaikka Japaniin muutamaksi päiväksi.
  Tiedätkö asiasta enemmän?

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   07.07.2020 at 13:23

   Moikka Vilma!

   Kyllä, tämä pitää paikkansa. Suomalainen voi oleskella 90 päivää Koreassa viisumivapaasti, MUTTA nyt kannattaa olla erityisen skarppina tämän kanssa, koska koronavirustilanne saattaa muuttaa maahantulo -ja oleskelukäytäntöjä nopeastikin. Nythän niin sanotut “visa runit” eivät ole realistisia, koska niin monessa maassa on pakollinen kahden viikon karanteeni valtion karanteenilaitoksissa. Itse en suosittele tällä hetkellä Koreaan tulemista turistina niin kauan kunnes karaneenimääräykset ovat Suomesta Koreaan matkustaville voimassa. Normaaleissa olosuhteissa Koreassa on mahdollista ulkomaalaisena elää pitkäänkin ilman viisumia niin kauan kunnes rahat riittää oleiluun ja kolmen kuukauden välein edestakaisin reissailuun.

   Vastaa
 • Avatar

  Vilma

  08.07.2020 at 10:55

  MOi !

  Tiedätkö, onko OK mennä asumaan tuttuun perheeseen 90 päivän ajaksi eli kyselläänkö minulta rahatilannetta ym., jos minulla ei ole viisumia? Olisin itse menossa Au pairiksi, mutta au paireille ei ole laillista viisumia olemassa.
  Miten itse neuvoisit tässä tilanteessa?

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   08.07.2020 at 17:38

   Hei Vilma!

   Jos tulet maahan ilman viisumia niin rahatilannettasi ei kysellä. Tietääkseni kuitenkaan karanteenin suorittaminen perheessä ei onnistu, se pitäisi tehdä yksin. Matkavakuutus pitää myös ehdottomasti olla! Sulla täytyy myös olla lentolippu ostettuna sen 90 päivän sisälle takaisin Suomeen tai johonkin toiseen maahan jo valmiina. Helsinki-Vantaalla saattavat muuten olla päästämättä koneeseen. Tässä tilanteessa on hankalaa tietää millaisia rajoituksia tulee voimaan milloinkin, joten mun ihan rehellinen mielipide ja neuvo asiaan olisi nyt vaan jättää kaikki ei-välttämätön matkustaminen väliin tänä vuonna ja katsoa tilannetta uudelleen sitten keväällä 2021 :(

   Vastaa
 • Avatar

  Vilma

  04.08.2020 at 20:21

  Moikka!

  Tiedätkö käykö visa electron -kortti Koreassa ihan normaalina maksukorttina? Entä kannattaako luottaa siihen, että saa nostettua korean woneja vasta lentokentällä Soulissa? Kurssi on siellä varmaan parempi.

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  06.08.2020 at 07:30

  Hei Vilma,

  oman kokemukseni perusteella suomalaiset pankkikortit yleisesti ottaen toimivat kaupoissa maksuvälineinä oli kyseessä sitten electron, debit tai credit. Tämä voi vaihdella pankista riippuen ja ennen matkalle lähtöä kannattaa verkkopankista tarkistaa että ulkomaan nostot ja maksut on sallittu! Jotkut pankit saattavat vaatia ihan soiton asiakaspalveluun. Täällä on viime vuosina rahan nostaminen jostain syystä vaikeutunut huomattavasti. Joidenkin pankkien jotkut kortit toimivat joissakin automaateissa, mutta tällä hetkellä on mahdotonta tietää mikä kortti toimii missäkin. Itse suosittelen ottamaan mukaan useamman erilaisen kortin, mielellään kahdesta eri pankista ja lentokentällä juoksemaan läpi eri pankkien global ATM:t. Sitten kannattaa muistaa minkä pankin global ATM toimi kyseisen kortin kanssa ja muualla Koreassa ollessa sitten etsiä samanlainen maatti. Jos näistä mistään ei nouse rahaa, voi tilanne olla hieman kinkkinen. Mikäli näin onnettomasti käy, kannattaa varmuuden vuoksi olla parin sadan euron edestä käteistä mukana, joko valmiiksi woneina tai euroina. Käteistä täällä saa ihan normaalisti vaihdettua pankissa tai lentokentällä, mutta välttäisin katukuvassa näkyviä (erityisesti turistialueilla, kuten Myeongdong) pieniä “Currency Exchange” -kioskeja. En tiedä miten luotettavia nämä paikat on ja kuvittelisin että ne vetävät kovat katteet välistä.

  Mikäli suunnittelet ihan vaan lomareissua tänne, suosittelisin odottamaan vielä. Täällä päässä on edelleenkin kahden viikon pakollinen karanteeni, joka kustantaa turistille rapiat 2 miljoona wonia, eli noin 1500 euroa. Ei mielestäni sen arvoinen mikäli täällä ei aijo olla pitkiä aikoja. Lisäksi tietääkseni maiden välinen visa waiver program on jäähyllä koronan takia, eli joutuisit anomaan Korean suurlähetystöstä erikseen itsellesi turistiviisumin.

  Vastaa

Vastaa