Koreaa opaskirjojen ulkopuolelta

Huom: blogauksen kuvat ovat hävinneet bittiavaruuteen blogin siirryttyä uudelle palvelimelle. Minulta pyydettiin blogikirjoitusta, jossa antaisin vinkkejä missä kannattaa käydä ja muutamien paikkojen tarkempia sijainteja. Koska kaikki osaavat käyttää Internettiä ja lukea opaskirjoja, ajattelin etten turhaan kuluta omia voimiani siihen, että mainitsisin ne kaikkein yleisimmät turistinähtävyydet, museot ja huvipuistot. Tämän kirjoituken tarkoituksena on siis keskittyä sellaisiin paikkohin, joita ei välttämättä mainita niissä turistioppaissa. Lupaan myös hyvin pian tehdä samantyylisen päivityksen Seoulin ravintoloista ja kahviloista, joista on tullut vakiopaikkojani.

Andong (안동)

Andong sijaitsee noin 4-5 tunnin ajomatkan päässä Seoulista. Tämä maaseutukaupunki on tunnettu jokavuotisesta kansainvälisestä naamiotanssitapahtumastaan. Andongiin kokoontuu eri puolilta Aasiaa ryhmiä esittämään naamiotansseja, mutta pääosassa on tietysti korealainen dalchum (탈춤) eli korealainen naamiotanssi. Andong on myös tunnettu meikäläisen lempiruuasta andongjjimdakista (안동찜닭).

Children’s Grand Park (어린이대공원)

Children’s Grand Park on oikein kiva paikka vaikka treffeillä käydessä tai kavereiden kanssa hengaillessa. Kyseessä on siis iso puistoalue, josta löytyy muun muassa eläintarha ja lasten huvipuisto. Children’s Grand Park sijaitsee metrolinja numero 7 varrella ja löytyy metrokartalta samalla nimellä.

COEX mall ja COEX:n akvaario

COEX:lta löytyy kivoja kauppoja ja ravintoloita, mutta siellä on myös yksi Seoulin parhaimpia akvaarioita. Meikäläinen meni ainakin aivan sekaisin, kun vuorossa oli merisaukkojen ruokinta-aika. En halunnut antaa pikkulapsille tilaa vaan tuijotin itse eturivissä nenä kiinni lasissa otusten touhuja. On kuulemani mukaan parempi kuin Building 63:n akvaario.

Dongdaemunin lavaesitykset (동대문역사문화공원)

Dongdaemuniin kannattaa eksyä perjantai- tai lauantai-iltaisin. Yleensä tuolloin ostoskeskusten edessä olevilla lavoilla on jotain häppeninkiä, kuten tanssiesityksiä ja freestylea. Parhaiten ostoskeskusten juurelle pääsee metrolinjan numero 2 pysäkiltä “Dongdaemun History & Culture Park” (동대문역사문화공원)

Garosugil, Sinsadong (가로수길 신사동)

Garosugiliä ei välttämättä mainita kaikissa oppaissa ja jos mainitaan, niin siellä kehotetaan syömään kallista länsimaalaista ruokaa ja shoppailemaan kalliita merkkitavaroita. Garosugililtähän löytyy myös Marimekon ja Marja Kurjen myymälät. Itse kuitenkin olen sitä mieltä että Garosugilin suurin anti on yksinkertaisesti maisemasta nauttiminen ja syöminen perinteisissä korealaisissa ravintoloissa. Nimittäin hiukan sivulle pääkadulta menemällä voi löytää aivan ihania ja halpoja korealaisia ravintoloita jotka tarjoavat maukasta maalaisruokaa.

Hongdaen taidekadut (홍대)

Mainitsen tämän nyt ihan sen takia, että monet vaihtarit ja turistit menevät usein Hongdaeen ilta-aikaan niille bilekaduille, jotka ovat myös hienoja ja vierailemisen arvoisia paikkoja. Usein vähemmälle kuitenkin jää Hongdaen indie-puoli eli kaikki pienet putiikit ja taidenäyttelyt kaduilla. Suosittelen poikkeamaan Hongdaeen iltapäivästä ja seikkailemaan Hongdaen metroaseman uloskäynnistä 8 ulos Hongdaen pienemmille kaduille tekemään löytöjä ja syömään suklaakakkua suklaakahviloissa.

Hyochan Park (효창공원)

Ihan vain kiva puisto, jossa on myös liikuntalaitteita vaikka millä mitalla. Tämä ei ole mikään kuuluisa puisto ja sijaitsee metrolinja numero 6 varrella nimellä Hyochan Park (효창공원앞). Löysimme tämän Jongzen kanssa oikeastaan vähän sattumalta, sillä kämppämme oli kahden metropysäkin päässä tästä. Mietimme aina että onkohan tuolla mitään ja eräs päivä päätimme sitten jäädä tällä pysäkillä pois ja käydä puistossa. Kannatti!

Ilsan, Goyang city (일산 고양시)

Ilsan on hyvin uusi kaupunki ja sijaitsee Seoulista noin tunnin matkan verran pohjoiseen. Helpoiten Ilsaniin pääsee sinisellä tai punaisella bussilla. Punaisella bussilla numero 1000 pääsee Yonsein yliopiston edestä aika nopeasti. Ilsanissa järjestetään vuosittain kukkafestivaalit ja joka neljäs vuosi ne ovat kansainväliset. Minulla on ollut ilo nähdä molemmat ja tietystihän nuo kansainväliset kukkafestivaalit ovat aika paljon paremmat ja isommat, mutta kyllä niillä pienemmilläkin festivaaleilla riittää näkemistä ja tekemistä. Mielestäni Ilsanin suurinta antia on kuitenkin järvipuisto eli hosukongwon (호수공원), jossa on ihanat maisemat ja hyvät kävelyreitit. Päivän päätteeksi kannattaa kävellä laulavan suihkulähteen aukiolle (노래하는 분수), jossa voi yleensä viikonloppuisin 20-21 nähdä jättimäisen suihkulähteen suihkuavan ja välkkyvän eri väreissä musiikin tahtiin.

Jognon ja euljiron alueet (종로, 을지로)

Jognon alueella on paljon kivoja pieniä ravintoloita sekä grillaus- että ryypiskelypaikkoja. Jonggakin asemalta pääsee kivasti pienille kaduille seikkailemaan ja ihmettelemään. Enpä nyt tietysti tähän hätään muista oikeaa uloskäyntiä, mutta se on se, joka on lähimpänä sitä perinteistä korealaista rakennusta. Heti tien toisella puolella on toisessa kuvassa näkyvä Jogno tower. Kyseiselle alueelle on helppo myös kävellä Euljiro-1gan asemalta tai Gwanwhamunin asemalta. Suosittelen mieluummin kävelyä keskusta-alueella, sillä samalla voi katsella nähtävyyksiä ja yksi tai kaksi metropysäkkiä ei kuitenkaan ole pitkä etäisyys kävellä vaikka korealaiset harvoin tällaisia etäisyyksiä kävelevät. Me suomalaisethan olemme tottuneet hiihtämään kouluun kesät talvet niin mikäpä matka ei meiltä sujuisi!

Baseballia Jamsilissa (잠실야구장)

Korealaisille baseballin katsominen on enemmänkin sosiaalinen tapahtuma, jonne mennään syömään uppopaistettua kanaa ja juomaan olutta. Monet näyttivät enemmänkin olevan piknikillä kuin katsomassa peliä. Omia joukkueita kannustetaan hyvässä hengessä. Joukkueethan Koreassa kuuluvat isoille yrityksille, eivätkä esimerkiksi tule tietystä kaupungista. Kannattaa varata joku istuinalusta, mikäli ei meinaa mennä aika ajoissa katsomoon. Korealaisilla on ikävä tapa varata myös itseään molemmin puolin olevat paikat, jotta kukaan ei istuisi ihan viereen. Aika ikävää, sillä mekin maksoimme lipuista ihan saman hinnan ja aina kun yritimme kysyä että voisiko tähän istua niin vastaus oli ei. Ruokaa, olutta ja lämpimät vaatteet mukaan, mikäli menette kevätkaudella katsomaan, sillä illan kylmyys saattaa yllättää pelin venyessä!

Samcheongdong (삼청동)

Samcheongdongin alue on erittäin kivaa aluetta käydä vaikka treffeillä, kahvilla tai syömässä. Ihan vain maisemienkin katselua varten paikka on mukava ja ei ole kovin kaukana Bucheonin perinteisestä alueesta, jossa perinteisiä korealaisia rakennuksia voi nähdä enemmänkin. Samcheongdong on kallis ja täynnä designer -liikkeitä, joten syömiseen ja kahvitteluun täällä kannattaa varautua hieman muhkeammalla lompakolla.

Seoul Grand Park (서울대공원)

Seoul Grand Park on todella iso eläintarha joka sijaitsee metrolinjan numero 4 varrella ja löytyy metrokartalta nimellä Seoul Grand Park (대공원 서울랜드). Seoul Grand Parkin yhteydessä on myös huvipuisto nimeltään Seoul Land, mutta olen kuullut että se on aika kämäinen ja vanha. Ei ole tullut käytyä.

Suwon (수원)

Suwon sijaitsee noin reilun tunnin matkan päässä Seoulista etelään. Suwon on rauhallinen paikka, jossa on paljon asuintaloja. Poikaystäväni vanhemmat asuvat täällä, joten Suwonissa tuli vierailtua muutamaan otteeseen tästä syystä. Kannattaa Suwonissa käydessä käydä katsastamassa Hwaseonin linnake (화선성장안문), johon kannattaa varata kyllä muutama tunti ja hyvä sää, sillä linnakkeen näkeminen vaatii kiipeilyä.

Trick Eye Museum Hongdaessa

Hongdaessa sijaitseva Trick Eye Museum on oiva paikka huvitteluun. Pieni museo on täynnä maalauksia, joiden kanssa voi itse pelleillä ja oikeita kuvakulmia käyttäen saada aikaan optisia haroja. Suosittelen lämpimästi. Sisäänpääsylippu maksoi 15 000 wonia.

Ttukseom (뚝섬)

Ttukseom resort sijaitsee samannimisen metroaseman yhteydessä metrolinjan 7 varrella. Tuo “putki” on ihan hieno paikka sekä yöllä että päivällä. Kesällä pääsee pulahtamaan uima-altaaseenkin, mutta kannattaa varautua siihen että siellä ei juuri voi uida, koska uimareita on ihan liikaa.

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

2 Comments

 • Avatar

  Ellinen

  05.10.2013 at 00:54

  Ihan mielenkiinnosta kysyn, että paljonkohan sulla oli yliopisto arvosanojen keskiarvo Ewhaan vaihtoon hakiessa? Ajatuksena oli itselläni hake tänä vuonna, mutta ainakin Jyväskylän yliopiston kotisivuilla sanotaan, että tulisi hakijalla olla mieluiten vähintään 3,75 keskiarvona. Jäi vähän kaivelemaan, kun oma keskiarvo on jotain 3,3.. että onko turha edes haaveilla vaihtoon (Ewhaan) hausta?

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  05.10.2013 at 11:36

  No ei ainakaan tuota 3,75 :’D Turhaan murehdit! Ei ne käytännössä sitä katso. Tietääkseni kaikki meiltä Ewhaan hakeneet on aina sinne päässeet. Suomalaiset pärjää Ewhassa yleisesti ottaen opinnoissaan erinomaisesti. Itse sain vuoden aikana ainakin lähes pelkää A+ kursseistani (vaikkakin vaihtareihin käytetään eri käyrää, kuin korealaisiin, mutta veikkaampa että myös korealaisella käyrällä olisin pärjännyt hyvin). Oman kokemukseni perusteella kurssit on hankalampia täällä Jyväskylässä kuin Ewhassa. Korealaisillahan taitaa lisäksi olla kumulatiivinen GPA, joten periaatteessa meidän keskiarvolaskelmat eivät edes ole oikein verrannollisia keskenään.

  Ja vielä yksi lohdtutuksen sana, sinne tulee paljon ranskalaisia, jotka on ihan pihalla kaikesta! Ne sössi niitä kurssejaan siellä jatkuvasti. Eiköhän suomalaiset ole antaneet siellä itsestään niin hyvän kuvan, että tuskin sieltä ketään käännytetään pois tuon keskiarvon takia.

  Vastaa

Vastaa