Taas Suomessa, joulua odotellen

Huom: blogauksen kuvat ovat hävinneet bittiavaruuteen blogin siirryttyä uudelle palvelimelle. Olinpas laiska kun en kirjoittanut tänne mitään yli kuukauteen. Pahoitteluni siitä. Eipä yllätä että viimeiset päivät Koreassa olivat hyvin kiireisiä ja Suomenkin tahtiin totuttautuminen kesti taas jonkin aikaa. Nyt taas elämä rullaa eikä Koreaan oikeastaan ole ikävä tällä hetkellä. Loppuajasta oikeastaan Korean tukahduttava kesä ja jatkuvat sateet vaan alkoivat hieman ärsyttämään. Suomi on kyllä tarjonnut aivan mahtavia kelejä. Oli kyllä todella paljon mukavampi (ja vähemmän itkuisempi) tulla takaisin nyt verrattuna viime vuoteen. Jongzea ikävöin tietysti kovasti, mutta pidämme päivittäin yhteyttä KakaoTalkin ja Skypen välityksellä. Ikävää lievittää myös se, että Jongze on tulossa käymään Suomessa joulun aikaan, mikä on todella hieno juttu! Tämän uutisen voimalla jaksankin kovasti opiskella. Tavoitteenani on tehdä kaikki vielä jäljellä olevat kurssit pois alta, jotta keväällä olisi enää vain gradun kirjoittaminen ja silloin voisi jo mahdollisesti etsiä ulkomailta töitä.

Minulta pyydettiin tuossa reilu kuukausi sitten listaa kaikista hyvistä paikoista ja niiden sijainneista, joissa Seoulissa kannattaisi käydä. En taida nyt ihan tähän hätään ehtiä sellaista kirjoittamaan, sillä se vaatii useita tunteja työtä ja kuvien kaivelua arkistoista. Kommentoija nimeltään wiwi pyysi kyseistä blogimerkintää. Toivottavasti wiwi et ole vielä lähtenyt, että jos kirjoitan tässä parin päivän sisään niin sinulle olisi listasta vielä hyötyä! :D Ehkä siitä olisi hyötyä muillekin, jos kukaan nyt ylipäätään enää jaksaa meikäläisen horinoita täältä lukea, kun olen taas Suomessa. Tulee ehkä päiviteltyä blogia nyt aika harvakseltaan, ehkä jotain yleistä Koreaan liittyen kun kuitenkin luen Korealaisia sanomalehtiä ja Koreaan liittyviä artikkeleita edelleenkin säännöllisesti.

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

6 Comments

 • Avatar

  Kh

  01.09.2013 at 12:26

  Hei ja kiitos erinomaisesta blogista, löysin tän pari viikkoa sitten ja oon nyt kahlannut kaikki postaukset läpi. :)

  Kysyisin, että onko sulla tietoa onko korean alkeet osaavalla länkkärillä mitään mahdollisuuksia saada Koreasta töitä? Valmistun pian ja olen päättänyt suunnata Aasiaan töihin ja Japani ja Korea kiinnostavat eniten kun olen niiden kieliä opiskellut.

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  01.09.2013 at 15:55

  Hei! Kiva että blogista on ollut iloa :)

  Valitettavasti sinun tapauksessasi täytyy sanoa, että mahdollisuutesi saada töitä ovat hyvin pitkälti onnen varassa. Koreassa on paljon länsimaalaisia, jotka puhuvat vain vähän koreaa, mutta se ei enää riitä. Kymmenen vuotta sitten tilanne oli ehkä toinen, mutta nykyään jopa hyvää koreaa puhuvat länsimaalaiset saattavat kamppailla töiden löytämisen kanssa. Tunnen ihan henkilökohtaisesti tällaisia ihmisiä, jotka hyvästä koreasta huolimatta eivät välttämättä ole onnistuneet löytämään työpaikkaa. Koreassahan on muutenkin aika huono työllisyystilanne, taitanee olla tällä hetkellä pahempi nuorisotyöttömyys kuin Suomessa :( Suosittelisin, että opiskelisit koreaa ahkerasti (mielellään maineikkaassa korealaisessa yliopistossa!), mikäli haluat Koreasta töitä. Kaikilla taitaa olla vähän tämä sama virsi, että ilman sujuvaa korean kielen taitoa mahdollisuudet ovat aika olemattomat, jos et satu olemaan jenkki. Suomalaisethan eivät saa opettaa laillisesti edes englantia Koreassa, koska Koreassa jostain kumman syystä vain englantia äidinkielenään puhuva kelpaa englanninopettajaksi.

  Oletko käynyt kertaakaan Koreassa tai Japanissa? Kai olet tietoinen maiden työkulttuurista ja muistakin ongelmista, joita kulttuurierot voivat tuoda mukanaan? Helposti yli 12-tuntisia päiviä, huonot palkat verrattuna Suomeen, aika kova ikärasismi ja ns. “sosiaalinen paska”, kuten korealainen työkaverini kuvaili korealaisten työpaikkojen sosiaalisia velvoitteita, joista kukaan ei oikeasti tykkää. En oikeastaan suosittelisi korealaisessa firmassa työskentelyä kovin monelle suomalaiselle, ellei sitten onnistu neuvottelemaan itselleen oikein hyvää diiliä. Itse oikeastaan olen entistä enemmän vakuuttunut puolentoista vuoden Koreassa asumisen jälkeen, ettei korealaisessa firmassa työskentely välttämättä ole minua varten, sen verran kaipaan omaa aikaa kuitenkin. Suosittelisin sinulle oikeastaan töiden kyselemistä kansainvälisistä firmoista ihan ensimmäiseksi tai voisitko esimerkiksi harkita työharjoittelua? Korealaiset tuntuvat arvostavan monenlaisia työharjoitteluja ennen varsinaiseen työelämään siirtymistä. Työharjoittelu Koreassa todennäköisesti takaisi sinulle paremmat mahdollisuudet työllistyä. All in all mun vinkit: opiskele aivan saatanan kovasti korean kieltä, luo suhteita, ole aktiivinen, ota asioista perinpohjin selvää ennen lähtöä ja olkoon onni myötä työnhaussa!

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  01.09.2013 at 16:00

  Ainiin! Se myös vaikuttaa että minkä alan opiskelija olet? Saanko tätä tiedustella? Yleisesti ottaen kauppatieteilijöillä ja informaatioteknologian ammattilaisilla taitaa olla parhaat mahdollisuudet, sillä Koreassa on paljon näitä isoja chaebol -yrityksiä, jotka palkkaavat IT-ammattilaisia ulkomailta.

  Vastaa
 • Avatar

  Kh

  01.09.2013 at 16:54

  Kiitos perusteellisesta vastauksesta! Ja joo, mulla on nämä työkulttuurin erot tiedossa. Oon myös lukenut erilaisia tilityksiä työnsaamisen vaikeudesta Koreassa, mutta koska kirjoittajina ovat olleet jenkit joille tuottaa mun kokemuksen mukaan vaikeuksia jopa ruotsalaiseen kulttuuriin sopeutuminen (kyllä :D) niin kiinnosti saada suomalaisen näkökulma asiaan.

  Olen business -puolen opiskelija joten mulla jatkunee ahkera korean opiskelu ja näiden tietojen perusteella kannattanee työllistyä isoon kv-yritykseen jonka töissä voisi olla saumaa päästä Koreankin pisteeseen töihin.

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  01.09.2013 at 18:21

  Kh: Eipä kestä! Sinun kannattaisi ehdottomasti mennä vaihtoon Koreaan (ellet ole jo käynyt), koska suoraan sanottuna Suomen korean opetus harvoin yltää läheskään sille tasolle, minkälaiseen kielikylpyyn pääsisit Koreassa. Vertailu voidaan yksinkertaisesti suorittaa jo sillä, että Suomessa yliopistossa (amk:ssa varmaan myös) perus kielikurssi on noin 60-80 tuntia/periodi. Koreassa minä kävin kahdessa ja puolessa kuukaudessa 200 tuntia koreaa, siis karkeasti noin kolminkertaisen määrän, mitä samassa ajassa Suomessa pääsisit opiskelemaan. Katsoin viime keväänä Turun avoimen yliopiston kursseja, ja siellä “korea 2” -kurssilla käytiin Ewha Korean kirjaa 1-1 vielä… siis todella hidas tahti. Suomessa saisi siis opiskella vuosia, että yltäisi läheskään samalle tasolle. Lisäksi korealaiset arvostavat sitä, että olet opiskellut korealaisessa yliopistossa, joten vaihtoa suosittelen ehdottomasti. Vaihto on myös hyvä tapa saada vähän tuntumaa paikalliseen elämään, sillä se on kuitenkin aika erilaista kuin Suomessa. Monilla on hinku sinne päästä, mutta sitten tajutaankin myöhemmin että oikea elämä ei ehkä vastannutkaan omia mielikuvia.

  Mikko: Tällä hetkellä arvioisin että ympäri Suomen 300-400? Määrät ovat kasvaneet puolin ja toisin räjähdysmäisesti kahden viimeisen vuoden aikana. Silloin kun minä olin vaihdossa, oli suomalaisia opiskelijoita Koreassa noin sata, nyt määrä on kaksinkertaistunut ellei enemmänkin.

  Vastaa

Vastaa