Tilannepäivitys Koreoiden kärhämästä

Huom: blogauksen kuvat ovat hävinneet bittiavaruuteen blogin siirryttyä uudelle palvelimelle. Ajattelin kirjoittaa tällaisen lyhyemmän hieman nopeamman blogipäivityksen, sillä minulla ei todennäköisesti ole aikaa kirjoitella taas seuraavaan viikkoon tai pariin, sillä suomalainen kaverini on tulossa tänne huomenna lauantaina pariksi viikoksi lomailemaan. Nyt tänne onkin hyvä aika tulla, sillä monet aasialaiset turistit ovat säikkyneet takaisin kotimaihinsa. Eipähän ole tuossa Myeongdongissa niin hirveätä ruuhkaa enää.

Koreoiden välit jatkavat kiristymistään. Täällä odotellaan ohjuksia maanantaille, sillä 15.4. on edesmenneen Kim Il Sungin syntymäpäivä. Pohjois-Korea on perinteisesti näihin aikoihin tehnyt jonkinlaisen provokaation tai voimannäytön. Nyt viimeaikoina puheet ovat olleet niin kovia, että ilotulitusten sijaan taivaalle ammutaan hyvin todennäköisesti ohjuksia. Etelä-Korean pohjoisimmat saaret on evakuoitu varmuuden vuoksi. Myös Japani on korkeassa hälytystilassa siltä varalta, että ohjus tulee sinne. Etelä-Korea on myöskin sanonut ampuvansa ohjuksen hyvin todennäköisesti alas, mikäli Pohjois-Korea meinaa lennättää sen maa-alueen yli. Media on antanut ristiriitaista tietoa siitä, onko pohjoisella vielä ydinasetta, jonka saisi ballistiseen ohjukseen kiinni, mutta monet uskovat ettei näin onneksi kuitenkaan ole. Kaikille mahdollisille hätäilijöille voin taas jälleen kerran todeta, että syytä huoleen tuskin on. Pohjois-Korea on varmasti hyvin perillä siitä, mitä tapahtuu, jos he aloittavat sodan. Faktahan on se, että Pohjoinen tulisi häviämään sodan todella pahasti, mikäli he siihen ryhtyisivät. Uskonkin että tällä hetkellä sodan aloitus ei olekaan kiinni pohjoisesta vaan Yhdysvalloista tai Etelä-Koreasta. Ihmisillä alkaa jonkin verran palaa käämit tuohon jatkuvaan sotaretoriikkaan ja Yhdysvallat ottaa uhkaukset hyvin hyvin tosissaan. Joka tapauksessa, Pohjois-Korea onnistuu psykologisessa sodankäynnissään erinomaisesti, sillä erityisesti länsimaalainen media on tietysti lähtenyt pyöritykseen ja pelonlietsontaan mukaan. Harmillista, että juuri tätä Pohjois-Korea nimenomaan haluaa – meidän kaikkien huomion ja pelon siitä että jotain voi tapahtua. Etelä-Korea kärsii jo taloudellisesti Pohjoisen jatkuvista uhkailuista. Monet turistit, kuten myös ulkomaiset investoinnit ovat karanneet maasta ja wonin arvo heittelehtii.

Tavallisten ihmisten elämään uhkaukset tosin vaikuttavat edelleenkin kovin vähän. Korealaiset suhtautuvat tilanteeseen hyvin rauhallisesti ja ymmärrän miksi: täällä ollaan niin totuttu siihen, että rajan takaa tulee solvauksia ja joskus pommejakin. Tällainen turtuminen on tavallaan valitettavaa, mutta myös hyödyllistä, sillä uhitteluun tottumaton maa olisi tässä vaiheessa varmaan jo aikamoisen kaaoksen vallassa. Joka tapauksessa, yksikään Euroopan lähetystö tai Amerikan lähetystö ei ole vielä antanut evakuoitumiskehotusta, kiinalaiset ja amerikkalaiset koulut ja konsulaatit ovat normaalisti toiminnasssa jne. mikä todellakin kertoo siitä, että asiantuntijat ovat edelleenkin sitä mieltä että Korea on turvallinen maa. Kyllähän nämä paikat ihan ensimmäisenä laittasivat ovensa kiinni, jos tilanne oikeasti miellettäisiin todella uhkaavaksi. Taiwan on tällä hetkellä ainoa maa, joka on kehottanut kansalaisiaan olemaan matkustamatta Koreaan enää, mutta tämä ei johdu siitä että he olisivat peloissaan vaan siitä, että Taiwan on hyvin Koreavastainen maa, joten heillä on tässä hyvä syy olla päästämättä rahaa kantavia turisteja tänne.

Nykyisen tilanteen voi todennäköisesti ratkaista enää vain Kiina. Pohjois-Korea on kautta aikain luottanut kommunistinaapurinsa tukeen, mutta Kiinakin on viime aikoina alkanut näyttää merkkejä siitä, ettei se enää hyväksy Pohjoisen uhittelua. Kiinan pitäisi aivan ensimmäiseksi lopettaa pohjois-korealaisten pakolaisten käännyttäminen ja lopulta lopettaa kaikenlainen kaupanteko Pohjoisen kanssa. Jos viimeinenkin näennäinen liittolainen kääntäisi Pohjois-Korealle selkänsä, ei Pohjoisella todennäköisesti olisi enää muuta mahdollisuutta kuin alistua hallinnon vaihtoon ja vapauttaa kansalaisensa. Valitettavasti Kiinalla on omat intressinsä asiassa. Olisipa maailma varmaan kiva paikka jos kaikki eivät pelaisi omaa valtapeliään tavallisten ihmisten hyvinvoinnin kustannuksella. Pohjois-Korean uusi johtaja ei ole osoittanut minkäänlaisia aikeita ratkaista tilannetta puhumalla. Vitsailemme toimistolla joskus asiasta ja mietimme, että myös suklaaleivosten pudottaminen pohjoiseen voisi olla hyvä keino romahduttaa niiden olematon talous, sillä kyseiset herkut ovat kuulemma todella kuumaa tavaraa maassa.

Tilanne on siis vakava, muttei oikeastaan tavaton. En ole kertaakaan tuntenut oloani täällä turvattomaksi enkä aijo lähteä maasta, ellei Suomen lähetystö ja muut Euroopan lähetystöt kehota tekemään näin. Mikäli nyt sattuisi niin, että täällä alkaisi rytisemään ihan urakalla, järkevin vaihtoehto on todennäköisesti paeta etelään jonnekin rannikkokaupunkiin ja yrittää sieltä laivalla tai lentokoneella Japanin kautta Suomeen tai muualle Eurooppaan. Uskon kuitenkin siihen, että mitään ei tapahdu ja uhkailut loppuvat sitten kun Yhdysvaltain ja Korean väliset sotaharjoituksetkin loppuvat tämän kuun lopussa.

Vientikeskuksen pomo antoi minulle kotiin viemisiksi kaasunaamarin “ihan varmuuden vuoksi”. Kyllä saatiin useammat naurut asian tiimoilta toimistolla, kun tongimme hieman kaappeja muidenkin selviytymisvälineiden osalta. Pomo kyseli, että osaanko käyttää naamaria. Kiitos teinivuosien larppaamisharrastuksen ja armeijafetisistikavereiden, tämä kapistus ei ole ihan täysin outo kuitenkaan. Eipä tästä mitään harmia ole jos ihan varmuuden vuoksi pitää kämpillä.

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

Vastaa