Hyviä ja huonoja puolia

Huom: blogauksen kuvat ovat hävinneet bittiavaruuteen blogin siirryttyä uudelle palvelimelle. Toukokuu on näköjään blogikirjoituksen tehokuukausi. Koska olen viivyttelyn kruunaamaton kuningatar ja hienosti välttelen Media & Society -kurssin raportin kirjoittamista, paras tapa on hyödyntää laiskottelufiilis edes kirjoittamalla blogia. Jospa tässä kirjoittaessa saisi jonkinlaista pontta myös tuohon koulutyöhön. Laitoi kalenterini juuri ajan tasalle ja kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa tulevat olemaan aivan karseita. Näille viikoille sattuu kaikkien kurssien loppukokeet, useampi esitelmä ja jokusen kirjoitelman deadline. Tähän samaan syssyyn alkaa tietysti myös korean tason 3 intensiivikesäkurssi. Eiköhän tästä kuitenkin selvitä, ainakin sen voimalla, että loppukesä tuleekin sitten olemaan aika kevyttä. Koreaa tosin on maanantaista perjantaihin aina 9-13, joka vie varmasti paljon voimia, mutta ainakin tuntien jälkeen voi sitten huilia. Anyways, Emmin blogin innoittamana ajattelin itsekin kirjoittaa hieman Korean, Korealaisten, Seoulin ja Ewha Womans Universityn hyvistä ja huonoista puolista. Tällainen pähkinänkuori ehkä vähän helpottaa niitä, jotka miettivät esimerkiksi tänne vaihtariksi tulemista.

Aloitetaanpas niistä hyvistä puolista:

+ Seoul +

 • Seoul on helppokulkuinen kaupunki myös ulkomaalaiselle. Tieviitat on kirjoitettu myös länsimaalaisilla aakkosilla, mikä helpottaa suunnistamista huomattavasti.
 • Julkinen liikenne pelaa kuin junan vessa. Maksuvälineenä käy busseissa, metrossa ja takseissa sama kortti, jota voi helposti ladata melkeimpä missä tahansa. Julkisen liikenteen hintaa nostettiin vuoden alussa, mutta sen käyttäminen on edelleenkin hyvin halpaa verrattuna esimerkiksi Suomeen tai Tokioon. Vaihtaminen bussin ja metron välillä ei maksa ekstraa.
 • Kaupungin on ihanan moderni. Langattomia verkkoja löytyy lähes joka paikasta, mukaanlukien metroista.
 • Seoul on siisti verrattuna siihen miten suuri kaupunki on kyseessä. Iltaisin teiden varsille kertyy karseita roskakasoja, mutta aamuun mennessä ne on aina hävinneet.
 • Seoulista löytyy aivan käsittämättömiä määriä ravintoloita ja kahviloita, joista saa ruokaa erittäin kohtuulliseen hintaan. Palvelu on nopeaa ja ystävällistä.
 • Seoulista on loistavat yhteydet sekä lähelle että kauas. Jo pelkästään metrolla pääsee paljon kätevämmin kulkemaan kuin esimerkiksi Tokiossa. Metro menee esimerkiksi suoraan lentokentälle, mikä on erittäin suuri plussa.
 • Seoul on erittäin eloisa kaupunki. Ihan aina jossain tapahtuu.
 • Vaikka Seoul onkin betonihelvetti, voi pienellä matkustamisella jo nähdä vuoria ja maastoa. Seoulista löytyy myös muutamia kivoja puistoalueita.
 • Seoul on turvallinen kaupunki kokoonsa verrattuna. Minua ei pelota kävellä Seoulissa yksin yöllä kotiin, toisin kuin Suomessa. Naisellekin Seoul on turvallinen kaupunki liikkua kunhan käyttää maalaisjärkeä. Taksilla ei saa kuitenkaan ikinä ajaa yksin yöaikaan!

+ Korea ja korealaiset +

 • Korealainen ruoka on herkullista, monipuolista, pröystäilemätöntä ja terveellistä.
 • Korea on teknologisesti hyvin kehittynyt maa. Teknologia on sulautettu yhteiskuntaan erittäin hyvin ja siitä otetaan kaikki mahdollinen hyöty irti.
 • Korea on monipuolinen maa maastollisesti. On urbaania ympäristöä, vuoria, maaseutua ja kaunista rannikkoa.
 • Korean kevät ja syksy ovat lämpötiloiltaan erittäin miellyttäviä vuodenaikoja. Lisäksi Korea on erittäin kaunis näihin aikoihin.
 • Myös Seoulin ulkopuolella matkustaminen on helppoa ja edullista. Junat ja bussit kulkevat monipuolisesti myös pienempiinkin paikkoihin.
 • Korealaiset ovat pääosin ystävällisiä. Koreassa vallitsee erittäin vahva yhteisöllisyys, johon kuuluu toisten auttaminen ja toisten huomioiminen. Tällä yhteisöllisyydellä on kuitenkin meidän ulkomaalaisten kannalta ikävä kääntöpuoli, josta myöhemmin lisää miiuksissa.
 • Korealaiset ovat avuliaita. Lähes poikkeuksetta joku pysähtyy auttamaan sinua mikäli näytät todella eksyneeltä. Kerran jopa eräs todella kiireisen näköinen businessmies pysähtyi kysymään minulta tarvitsenko apua. Hänellä riitti minulle pari minuuttia vaikka hän oli selvästi todella kiireessä. Mies ryntäsi metroon heti kun sai neuvottua minut oikealle reitille. Myös busseissa ja metroissa istuvat korealaiset tarjoutuvat pitämään painavia kauppakassejasi sylissään jos itse et ole saanut istumapaikkaa.
 • Korealaiset ovat jännän erilaisia mutta tavallaan niin samanlaisia kuin me suomalaiset. Molemmat ovat nöyriä ja vaatimattomia mutta samalla sisukkaita ja ahkeria. Voisinpa melkein sanoa että myös korealaisista löytyy sitä niinsanottua sisua.
 • Korean kieli on uniikki ja mielenkiintoinen, tosin kieliopillisesti jopa ällistyttävän lähellä suomea. Jotkut tutkijat sanovatkin, että korea ja suomi olisivat jollakin tapaa sukulaiskieliä. Korea on myös suomen tavoin aika hankala oppia.
 • Ja koska olen ollut ihan pienestä pitäen mieltynyt aasialaisiin piirteisiin, pakko mainita että korealaiset miehet ovat aivan älyttömän komeita, mutta hankalan oloisia. Jopa korealaiset tytöt ovat tästä samaa mieltä, että Koreasta on hankalaa löytää miestä, joka olisi sekä hyvännäköinen että mukava. Kulttuurierot ovat aika suuret.

+ Ewha Womans University +

 • Ewhan keskeinen sijainti on ehdoton plussa. Ewha sijaitsee aivan erinomaisella paikalla. Sinchon ja Hongdae ovat kävelymatkan päässä ja metro -ja bussiyhteydet muihin kaukaisempiin kaupunginosiin ovat loistavat. Nämä molemmat kaupunginosat ovat kuuluisia yöelämästään ja aktiivisuudestaan. Vaihtarille riittää siis ihan kivenheiton päässä aktiviteettia niin paljon kuin pää vain kestää. Ewha sijaitseekin suosituimman metrolinjan varrella.
 • Ehwan kampus on todella kaunis ja monipuolinen. Erityisesti keväällä ja syksyllä näkemistä riittää.
 • Vaikka ECC onkin kauhea labyrintti ja muutenkin vähän toimimaton rakennus, se on silti moderni ja sieltä löytyy lähes kaikki mahdolliset palvelut: kirjakauppa, marketti, pankki, elokuvateatteri, ravintoloita, tulostuspiste jne.
 • Ewhasta löytyy hyvä valikoima englanninkielisiä kursseja ja pääosin hyvin ammattitaitoiset luennoitsijat.
 • Kampuksella järjestetään aika säännöllisesti erilaisia ilmaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi konsertteja.

Sitten niitä huonoja puolia:

– Seoul –

 • Seoul on muidenkin suurkaupunkien tavoin betonihelvetti. Siitä ei pääse yli eikä ympäri vaikka täältä löytyykin satunnaisia puistoalueita. Lenkkeily täällä on aika hankalaa.
 • Kesäisin ja syksyisin kaduille putoavat oksennukselta haisevat pienet hedelmät ovat ällöttäviä. En tiedä mitä hedelmiä nämä ovat, mutta ainakin Ewhan lähellä näitä puita on kadunvieret täynnä. Hedelmät putoavat kaduille, ne tallautuvat ihmisten jaloissa ja muhivat sitten kivasti auringossa. Haju on välillä aika voimakas.
 • Emmikin mainitsi blogissaan siitä, että Seoulilaiset matelevat kaduilla. Olen niin täysin samaa mieltä kuin olla ja voi! Välillä on tosi rasittavaa kävellä kaduilla kun ihmiset matelevat koko kadun leveydeltä tai pysähtyvät yhtäkkiä keskelle katua niin, ettei heistä pääse ohi.
 • Ruuhka-ajat. Tämä lienee suurkaupungin suurin miinus. Ruuhka-aikaan kannattaa välttää kulkemista metrolla tai busseilla. Taksiin meneminen on viimeisin virhe, minkä voi ruuhka-aikaan tehdä… nimimerkillä kerran Gangnamista Ewhaan, matkan kesto ruuhka-aikaan 1,5 tuntia vaikka normaalisti selviää 20 minuutissa. Noh, katseltiin nähtävyyksiä .
 • Ne muutamat kerjäläiset ja kauppiaat metroissa ja metroasemilla ovat surullista katseltavaa.
 • Vaate- ja meikkikaupoissa jatkuvasti sinua seuraavat kauppiaat ovat ärsyttäviä. Tuntuu siltä, että joku hengittää koko ajan niskaan.

– Korea ja Korealaiset –

 • Kasvikset ja hedelmät ovat yllättävän kalliita. Tänäänkin maksoin kultaisia helikoptereita salaattiaineksistani.
 • Talvella puhaltaa aivan hyytävän kylmä tuuli. Edes vaatteisiin vuorautuminen ei välillä auta, sillä tuuli on niin pureva.
 • Kesäisin Koreassa on sadekausi ja todella kuumat ja kosteat ilmat. Monelle suomalaiselle kova paikka.
 • Korealaiset (no eivät tietenkään kaikki), erityisesti vanhemmat ihmiset saattavat olla aika rasistisia. He voivat päällisin puolin olla ystävällisiä, mutta loppujen lopuksi ulkomaalainen on täällä aina ulkomaalainen. Monelle korealaiselle vanhemmalle on hankala ajatus se, että heidän tyttärensä tai poikansa menisi naimisiin ulkomaalaisen kanssa. Korealaisille puhdas korealaisuus on vielä tärkeää. Jopa ulkomailla korealaisyhteisöissä korealaiset saattavat naida mieluummin jonkun saman yhteisön sisältä kuin sen ulkopuolelta. Nuorempi sukupolvi tosin osoittaa paljon merkkejä muutoksesta.
 • Korealainen yhteisöllisyys on hyvin vahvaa. Vaikka tämä on myöskin erittäin hyvä juttu, on tästä konkreettisia esimerkkejä, miksi liiallinen “meismi” kalvaa korealaista yhteiskuntaa: vaaleissa ihmiset saattavat äänestää jotain ehdokasta vain siksi, koska kyseinen ehdokas on esimerkiksi samasta kotikaupungista kotoisin. Myös työpaikoille saatetaan palkata ihmisiä vain siitä syystä että he ovat samalta paikkakunnalta kotoisin kuin yrityksen pomo.
 • Konfutselaiset perinteet vaikuttavat edelleenkin korealaisten käyttäytymisen taustalla. Tämä ei välttämättä ole pelkästään huono puoli, mutta kungfutselainen etiketti luo aika paljon sosiaalisia ongelmia, kuten esimerkiksi aivan järkyttävää ikä -ja sukupuolirasismia.
 • Korealaiset naiset ovat edelleenkin miehiä huonommassa asemassa. Useissa tapauksissa naisten odotetaan edelleenkin alistuvan tietynlaisiin sukupuolirooleihin, kuten esimerkiksi jäävän kotiäideiksi.
 • Korealainen työ- ja koulutuskulttuuri kuluttaa ihmiset loppuun. Opiskelijat tekevät paljon itsemurhia, sillä he eivät kestä sitä kaikkea painetta ja työmäärää, mikä heille syötetään. Korealaisille on ihan normaalia työskennellä yli 12 tuntia päivässä ilman ylityökorvauksia. Korean itsemurhaluvuthan ovat yksi maailman korkeimpia.
 • Korealaiset ovat suomalaisiin verrattuna pinnallisia. Täällä tehdään paljon kauneusleikkauksia.
 • Koreassa vallitsee surullinen kulutuskulttuuri. Lähes kaikki asiat ovat naurettavuuksiin asti yksittäispakattuja ja kahviloissa et ilman erillistä pyyntöä saa juomaasi missään muussa kuin pahvimukissa. En edes halua kuvitella miten paljon pelkästään Seoulissa syntyy päivän aikana jätettä ja minne se kaikki laitetaan.
 • Kulutusvimma pätee myös elektroniikkaan. Lähes kaikilla on uusinta mallia olevat älypuhelimet, joita korealaiset tuntuvat rakastavan yli kaiken. Joskus tuntuu etteivät he muuta teekään kuin räpläävät puhelimiaan.

– Ewha Womans University –

 • Jotkut englanniksi luennoitavat kurssit eivät olekaan englanniksi. On useita tapauksia, joissa joku on mennyt ainoana vaihtarina jollekin kurssille ja tullut käytännössä potkituksi pois koska “no kun sä olet ainoa… Tuota, me pidetäänkin tämä kurssi koreaksi.”
 • Liiallinen ulkoa osaamisen painottaminen. Harmittavan monet luennoitsijat arvostavat edelleenkin sitä, että kirjat osataan kannesta kanteen ja minkäänlaisesta tiedon soveltamisesta ei ole kuultukaan.
 • Osa Ewhan rakennuksista on todella vanhoja ja homeisia sekä kesällä erittäin tukalia ja talvella hyytävän kylmiä.
 • Vanha iHouse on umpihomeessa, jonka takia vaihtarit sairastelevat paljon ja ovat koko ajan “tukkoisia”.
 • iHousen hissi on aina varattu ja sen algoritmi on kummallisin ikinä :’D Tulkaa kokeilemaan itse niin tiedätte mistä puhun.
Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

2 Comments

 • Avatar

  halda

  24.05.2012 at 22:07

  Hyödyllinen postaus jälleen!
  Onpa muuten hauska biisi tuo viimeinen. :D
  Sellainen tuli mieleen, että löytyykö Soulista paljon halpoja hostelleja vai onko kalliimpaa hotellivoittoista?

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  26.05.2012 at 10:56

  Koreahan on guesthousejen luvattu maa, ei täällä kannata hostelliin tai hotelliin lähteä, mikäli haluaa matkustaa pienellä rahalla. Guesthousesta saa itselleen sängyn esimerkiksi kuuden tai kahdeksan ihmisen huoneesta about 15-20000 wonilla per yö.

  Vastaa

Vastaa