Koronavirusepidemia

Artikkelia muokattu 1.3.2020 vastaamaan paremmin nykytilaa.

En ole jaksanut kirjoittaa blogiin pitkään aikaan. Tähän päällimmäisenä syynä on ollut yksinkertaisesti oma heikentynyt henkinen terveydentila. Kesä ja syksy oli minulle hankalaa aikaa ja varsinkin kesällä harkitsin todella vakavasti yksinkertaisesti Koreasta lähtemistä. Syitä huonoon oloon oli monia, suurimpana niistä varmaan edelliseltä vuodelta kasaantuneet hankaluudet työelämässä ja niiden heijastuminen myös yksityiselämän puolelle. Yleinen jaksamattomuus, suunnan puuttuminen ja “haluanko todella olla pelialalla, jos joudun jatkuvasti pelkäämään työpaikan menetystä markkinoiden ailahtelun takia?” -pohdinnat pyörivät mielessä päivittäin. Jatkuva epävarmuus omasta toimeentulosta, pelko oman urakehityksen junnaamisesta ja paikallisten vesiputousmainen tapa kehittää softaa heikensivät huomattavasti halujani olla enää Koreassa.

yhteiskuva
Tammikuussa 2020 otettu yhteiskuva

Loppusyksystä sain kuitenkin onneksi tehtyä rajun suunnan muutoksen: aloin käydä päivittäin salilla. Nyt treenaamisesta ja terveellisesti syömisestä on tullut elämäntapa, jonka ansiosta olen myös laihtunut hurjasti, kehittänyt lihaksiani – ja mikä parasta – mieleni on kirkkaampi kuin vuosiin! Kaikki stressi irtoaa painoja nostellessa, vuorille kiipeillessä ja juoksulenkeillä. Olen niin innostunut treenaamisesta, jopa siinä määrin että joudun nykyisin rajoittamaan salilla käyntiä, jotta kehoni ehtisi palautumaan kunnolla edellisistä treeneistä. Lihaksia jännittäessä olkapään lihakset ja hauis erottuvat jo selkeästi ja peilistä näkyy ihana naisellinen tiimalasivartalo. Tämän uuden innostuksen myötä olen taas päässyt sinuiksi myös Koreassa elämisen kanssa ja odottelen nyt innolla toukokuuta, jolloin poikaystäväni on vihdoin palaamassa Yhdysvalloista Koreaan. Yhteisen elämän aloittaminen yhteisessä asunnossa on nyt mielessäni se päälimmäisin haave. Olen ensimmäistä kertaa elämässäni matkustamassa Yhdysvaltoihin maaliskuun alussa tarkoituksenani vierailla Jongzen luona, mikäli Koreaa uhkaava koronavirusepidemia ei aiheuta Yhdysvaltoja laittamaan Koreastakin tulevia matkustajia maahantulokieltoon… Ja näinhän siinä kävikin, että Delta Airlines perui reittiä Minnesota-Soul lentävät lennot, joten päädyin peruuttamaan matkani. Harmi :(

Uudistunut minä
Uudistunut minä

Koronavirus Etelä-Koreassa

Koska olen nuori perusterve ihminen, minulla tuskin on nyt välttämättä aihetta oman terveyteni puolesta huoleen. Taudin saatuani olisin todennäköisesti kovassa flunssankaltaisessa pari viikkoa ja that’s hopefully it. Asia, joka minua hieman huolestuttaa tällä hetkellä on korealaisten suhtautuminen koronavirusepidemiaan. Aikaisemmin virustartunnat pysyivät täällä kovin pieninä, sillä matkustamista Manner-Kiinaan ja sieltä pois rajoitettiin, mutta tässä muutaman päivän aikana tartuntojen määrä on noussut nopeasti: S. Korea reports 48 more cases of novel coronavirus, total rises to 204 (21.02.2020). Valitettavasti tämän uusimman kehityksen taustalla on todennäköisesti superlevittäjäksikin nimitetty vanha nainen, joka kuuluu Koreassa toimivaan kristilliseen kulttiin. Kulttikirkon tiloissa virukselle altistuneita ihmisiä on nyt satoja. Hankalan tilanteesta tekee viruksen pitkä itämisaika, jonka aikana ihmiset ehtivät liikkumaan ympäriinsä ja tietämättään mahdollisesti tartuttamaan myös muita. Koreassa on puhjennut raivo tätä kyseistä superlevittäjää kohtaan, sillä aiheesta tottakai liikkuu tietoa että kyseinen nainen olisi oireistaan huolimatta kieltäytynyt menemästä testeihin ja liikkunut vapaasti ympäriinsä vaikka missä, jopa omassa naapurustossani ja niillä teillä joita pitkin kuljen päivittäin töihin. Korean valtio on ohjeistanut ihmisiä menemään välittömästi testeihin, mikäli koronavirukselle tyypillisiä oireita puhkeaa, mutta mahdollisesti kulttilaisten keskuudessa tätä neuvoa ei ole noudatettu vaan asia on sen sijaan pyritty pitämään salassa.

Monet koulut ovat jo lykänneet kevätlukukauden alkua muutamilla viikoilla ja siirtäneet kaikkien Manner-Kiinasta tulevien vaihto-opiskelijoiden vaihdot syyslukukaudelle. Monet suomalaiset vaihto-opiskelijat ovat hiljattaen saapuneet tai ovat juuri saapumassa Koreaan ihan näillä näppylöillä. Tästä syystä ajattelin nyt olevan hyvä ajankohta elvyttää blogia ja kirjoittaa tänne pieni päivitys koronavirukseen liittyen näin maahanmuuttajan näkökulmasta.

Miksi Korean tartuntaluvut ovat yhtäkkiä niin korkeat?

Korean valtio testaa huimia määriä ihmisiä päivässä, mistä syystä toivottavasti iso osa tartunnoista on myös löydetty. Korea on myös äärimmäisen läpinäkyvä lukujensa suhteen. Tänne on perustettu useita testausalueita ympäri maata, erityisesti Daegun alueelle. Täältä löytyy jopa drive-thru -testausalueita, joissa ihmisten ei tarvitse edes poistua omasta autostaan. Korea on varmaan aivan maailman huippua siinä miten hyvin epidemiaan on reagoitu, vaikkakin tottakai kriisialueilla on paha pula terveysalan työntekijöistä. Valitettavasti Korean huimat testausluvut eivät käy ilmi monista kansainvälisistä uutisista, jotka tykkäävät pelotella ihmisiä kasvavilla tartuntaluvuilla. Uutisia lukiessa kannattaa siis pitää tämä mielessä, koska muut maat eivät välttämättä testaa yhtä tehokkaasti, ilmoita luvuistaan avoimesti eikä näissä maissa ihmisillä välttämättä ole varaa hakeutua hoitoon samalla tavalla kuin täällä (esimerkkinä Yhdysvallat, jossa koronavirustesti voi helposti kustantaa ihmiselle useita tuhansia dollareita).

Onko Korea turvallinen? Olen tulossa vaihtoon, matkalle yms.

kyllä on henkilökohtainen mielipiteeni asiaan. Korea on edelleenkin turvallinen matkustusmaa. Tässä maassa, kuten muuallakin maailmassa ihmisiä sairastuu ja kuolee kausi-influenssaan jatkuvasti. Riskiryhmiin kuulumattomilla ihmisillä on tuskin aihetta sen kummempaan huoleen koronaviruksen suhteen. Matkavakuutus kannattaa ehdottomasti olla! Koska tilanne näyttää kehittyvän nyt nopeasti, kannataa kuitenkin seurata paikallisviranomaisten sekä suurlähetystön ohjeita.

Näen paikallisten käyttävän hengityssuojaimia. Pitäisikö minunkin?

Henkilökohtainen mielipiteeni on varovainen ei, mutta sosiaaliset tilanteet saattavat vaatia hengityssuojaimien käyttöä ja lisäksi täyteen pakatuissa julkisissa kulkuvälineissä suojaimen käyttö voi olla suositeltavaa, jotta omaa sylkeä ei kulkeutuisi muiden ihmisten naamoille. Itse seuraan Maailman terveysjärjestön WHO:n sekä CDC:n virallista linjaa ja ohjeita mitä tulee hengityssuojaimien käyttöön ja ylipäätään taudin leviämisen estämiseen. Koreassa kaikkia kehotetaan käyttämään suojaimia ulkona liikkuessa. Suosittelen kaikkia lukemaan ohjeistuksen WHO:n sivuilta: When and how to use masks.

Käsien pesu ja hyvä yskintä-, aivastelu- ja niistelyhygienia on edellenkin kaikkein tärkeintä.

Miten voin parhaiten suojautua koronavirustartunnalta?

Huolehdi hyvästä käsihygieniasta, vältä koskemasta naamaasi ja käytä maalaisjärkeä. Itse en ole täällä näkemäni ja kokemani perusteella kovin vakuuttunut että monet korealaiset noudattaisivat näitä neuvoja kovin tunnollisesti, tosin viimeaikaisten tapahtumien perusteella ihmiset tuntuvat nykyisin olevan paljon tietoisempia yskimishygieniaan liittyvissä asioista. Ikävästi monissa korealaisissa julkisissa vessoissa ei ole tarjolla saippuaa eikä myöskään lämmintä vettä, joten suosittelen kantamaan pientä käsidesipulloa mukana aina ulkosalla liikkuessa. Olen henkilökohtaisesti aika vakuuttunut taudin leviävän reippaasti täälläkin seuraavien viikkojen aikana, koska erityisesti vanhempi paikallinen väestö tuntuu pitävän aika huonosti huolta aivastelu-, yskintä- ja niistelyhygieniastaan.

Miten epidemia vaikuttaa normaaliin elämään?

Tällä hetkellä Soulin metropolialueella ei mitenkään radikaalisti, mutta jotkut työpaikat (kuten omani) ovat kehottaneet työntekijöitään tekemään töitä kotoa seuraavat pari viikkoa. Mielenosoituksia, yleisötapahtumia ja ohjattuja turistikierroksia on peruttu, koulujen kevätlukukauden alkua lykätty ja joitakin päiväkoteja on suljettu. Kaduilla näkyy tavallista enemmän ihmisiä hengityssuojaimia naamalla ja koronavirukseen liittyvät puheenaiheet ovat kovasti pinnalla. Busseista löytyy käsidesipulloja usein kiinnitettynä lippuautomaattien päälle. Daegussa, josta on tullut Korean koronavirusepidemian keskiö, epidemia varmasti vaikuttaa normaaliin elämään reippaasti. Ainakin uutisten perusteella Daegun kaduilla on kovin hiljaista.

Miten mahdolliseen pahaan epidemiaan kannattaisi varautua?

Itse suosittelisin varaamaan kotiin jonkin verran hyvin säilyvää ruokaa sekä huolehtimaan siitä että perus elämiseen tarvittavat tavarat ja lääkkeet löytyvät kaapista. Nämä kahdesta syystä: 1) jos sairastut itse ja joudut kotikaranteeniin, täytyy sinulla olla ruokaa ja vettä ainakin joksikin aikaa. 2) Mikäli (erittäin epätodennäköisessä tapauksessa) Souliin syntyisi samanlainen taudin kaaottinen episentrumi kuin Wuhaniin, voi yhteiskunnan perus infrastruktuuri kärsiä ja tämän varalle on hyvä olla vähän hätävaraa kotona. Hengityssuojaimia kannattaa ostaa säästöön muutama siltä varalta jos sairastuu itse, tosin tällä hetkellä niiden löytäminen on hankalaa, koska ne on loppuunmyyty melkein kaikkialta.

Kannattaa muistaa tehdä matkustusilmoitus Suomen ulkoministeriölle osoitteessa: https://matkustusilmoitus.fi/, jotta hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö saa jokaiseen täällä oleskelevaan suomalaiseen yhteyden.

Mitä minun pitää tehdä jos epäilen sairastuneeni?

Korean valtio tarjoaa ilmaisen hoidon kelle tahansa koronavirukseen sairastuneelle, oli henkilöllä paikallinen sairausvakuutus tai ei. Ihan ensimmäiseksi pitää soittaa paikalliseen neuvontanumeroon: Korea Centers for Disease Control and Prevention (1339). Heillä on myös englanninkielistä neuvontaa. Tässä numerossa kysytään oireista ja puhelimessa oleva henkilö tekee niiden perusteella arvion tarvitseeko henkilön tulla sairaalakäynnille. Kaikki sairaalat Koreassa eivät hyväksy koronaviruspotilaita vaan tähän on tietyt ennaltamäärätyt alueelliset sairaalat tai testauspaikat. Numerosta annetaan varmasti tähän ohjeet. Koska tapauksien määrä on kasvanut viimeaikoina runsaasti, määrätään vähemmän kiireellistä hoitoa vaativat potilaat todennäköisesti kotikaranteeniin, sillä kaikki eivät välttämättä mahdu sairaalan vuodeosastoille karanteeniin.

Mistä voin seurata ajantasaisia tilastoja koronavirukseen liittyen?

Paikallisten uutisten lisäksi käytän itse seuraavia sivustoja (with a grain of salt):

  • Coronaboard – Paikallisia ja kansainvälisiä tilastoja
  • Corona Map – Tältä sivustolta voi seurata missä sairastuneet ovat liikkuneet ja sitä kautta päätellä onko itse mahdollisesti ollut kontaktissa sairastuneen henkilön kanssa.
  • Coronaita – Tältä sivustolta voi tarkistaa alueiden riskiarvion.
  • COVID-19 Global Cases by John Hopkins CSSE – Kansainvälisiä tilastoja levinneisyydestä.

Itse tarkastelen näitä erittäin kriittisesti ja lähinnä mielenkiinnosta ihmisten liikkumista kohtaan. On yllättävää miten moneen eri paikkaan metropolialueella yksikin ihminen muutamassa päivässä ehtii.

Oma vinkkini täällä asuville suomalaisille on olla antamatta periksi sille massahysterialle, joka Koreaa mielestäni nyt vähän vaivaa. Tottakai tuntematon tauti pelottaa, mutta edelleenkin suurin osa tautiin menehtyneistä on yli 65-vuotiaita tai muuten perusterveydeltään heikkoja ihmisiä, aivan kuten kausi-influenssassakin. Tilanne tottakai kehittyy jatkuvasti, joten kannattaa seurata viranomaisten ohjeita. Yltiöpäinen taudista stressaaminen heikentää elämänlaatua ja vahvistaa täällä jokseenkin vallovaa anti-Kiina -asennetta entisestään. Näihin aikoihin on tärkeää pitää erityisen hyvää huolta omasta henkilökohtaisesta hygieniastaan, sillä taudin leviämisen estäminen on äärimmäisen tärkeää ja tulisi olla jokaisella (varsinkin sairastuneella) ihmisellä lepäämisen lisäksi päällimmäisenä mielessä. Jos tilanne vaivaa tai huolestuttaa kovasti, kannattaa seurata Suomen Soulin suurlähetystön sekä ulkoministeriön tiedotusta aiheesta mielenrauhan saavuttamiseksi.

Luotan Suomen viranomaisten riskiarvioon ja kykyyn auttaa meidät täältä pois mikäli koronapaska oikeasti singahtaa vauhdilla tuulettimeen.

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

Vastaa