Asunnon etsintä ja muuttaminen Koreassa

En näköjään onnistu mitenkään pysymään tavoitteessani kirjoittaa blogiin aina kerran viikossa. Vaikka luulen että aikatauluni helpottaa “aina seuraavalla viikolla”, näin ei koskaan todellisuudessa ikinä käy. Ei mikään ihme että aika tuntuu menevän aivan hurahtamalla kun jatkuvasti on vähän kiire ja paljon suunniteltuja menoja. Tällä kertaa kirjoittamattomuuden syynä on yksinkertaisesti uusi työ, sen mukana tulleet pitkät ja puuduttavat työmatkat, jonka takia arkena ei nukkumisen ja syömisen lisäksi kotona ehdi muuta tekemään, sekä muutto uuteen osoitteeseen.

Muutin suur-Gangnamin alueelle viikko sitten lauantaina ollakseni lähempänä nykyistä työpaikkaani, joka sijaitsee myös samalla alueella. Mikäpäs siis sen parempi aihe kuin asunnon etsintä sekä muuttaminen Koreassa, sillä aiheena nämä ovat varmasti monelle Koreaan tulevalle opiskelijalle tai työntekijälle hyvin mielenkiintoisia.

Muuttaminen Koreassa on helpommin sanottu kuin tehty ihmisille, jotka eivät ole valmiita sijoittamaan useita satoja euroja muuttoprosessiin. Tekemistä voi helpottaa huomattavasti, jos siihen on varaa; Koreassa nimittäin rahalla saa ja hevosella pääsee. Kiireinen työssäkäyvä ihminen voi nimittäin ostaa itselleen pojangesa (포장이사) -palvelun, joka mahdollistaa sen, ettei muuttajan tarvitse juuri uhrata omaa kortilla olevaa aikaansa eikä energiaansa muuttoon. Muuttaminen monelle työssäkäyvälle ihmiselle täällä olisi todella raskasta ja hankalaa, sillä työpäivien jälkeen muuttamiselle harvoin jää erityisemmin aikaa. Muuttofirmasta tulee joukko pakkaajia kotiin laatikkojen kera ja he pakkaavat tavarat valmiiksi muuttajan ollessa töissä. Monet palvelut myös asentavat webkameroita asunnon eri nurkkiin, jotta muuttaja voi reaaliaikaisesti seurata pakkauksen edistymistä etänä ja pitää huolta siitä etteivät muuttopalvelun työntekijät tee mitään luvattomuuksia. Firma siis pakkaa, lastaa ja myös purkaa tavarat toisessa päässä, joten muuttajan ei itse tarvitse juuri muuta kuin seurata koko häsellystä sivusta. Korea onkin aivan mainio paikka asua, jos näitä palveluita on varaa ostaa.

Ensimmäinen perjantai-ilta yksin kämpillä meni rentoutuessa Big Bang Theoryn, sushin ja kuoharin kera.

Pangyosta pois muuttaessani tilasin Coupangista muutamat pahvilaatikot, joihin pakkasin omat tavarani.
Minulla ei onneksi ole paljon tavaroita, koska olen tietoisesti välttänyt liiallista tavaran kerryttämistä epävarman ja liikkuvan elämäntilanteen takia. Pakkaamisen hoidin itse, jote tyydyin siis ihan vaan ottamaan yhteyden firmaan, joka hoittaa pelkkiä muuttokuljetuksia. Firmasta tuli paikalle vanhempi mieshenkilö, joka auttoi parisängyn purkamisessa sekä sen ja muiden muuttokamojen lastaamisessa avolava-autoon. Hän myös ajoi auton uuteen osoitteeseen, auttoi purkamisessa ja kokosi parisängyn uudelleen uuteen osoitteeseen. Tämä koko lysti Suwonista Etelä-Souliin maksoi 130 000 Korean wonia, eli noin sata euroa. Varsin käypä summa siitä, että muutto hoitui ripakasti alle kolmeen tuntiin.

Aika lailla pakollinen varuste nykyään Koreassa: ilmanpuhdistaja.

Miten ihmeessä Koreasta sitten löytää asunnon? Jotkut uskaliaat expatit käyttävät siihen Craigslistiä. Itse en ota siihen kantaa, onko kyseinen foorumi kovin hyvä asunnon etsintään, sillä olen aina henkilökohtaisesti käyttänyt kiinteistönvälittäjiä. Vaikka Koreassa onkin paljon erilaisia asunnonetsintään tarkoitettuja mobiiliapplikaatioita, niissä on todella paljon täysin tekaistua tietoa. Kannattaa siis suhtautua appeihin, kuten esim. zigbang (직방) ja dabang (다방) varauksella, sillä niissä mainostetut asunnot eivät välttämättä ole ihan niin hyviä, tai ollenkaan enää edes olemassa, kuin mainosteksti antaa ymmärtää.

PS4, netti ja Marshall Kilburn valmiina

Koreassa kuitenkin suosittu ja varmaan kaikkein yleisin tapa asunnonetsintään on vain päättää mihin alueelle haluaa muuttaa ja vierailla alueella sijaitsevissa kiinteistönvälitysfirmoissa. Nämä tunnetaan Koreassa nimellä Budongsan (부동산) tai gongin junggaesa (공인중개사). Molempia siis näkyy katukuvassa ja tietääkseni näillä ei ole mitään kummoisempaa eroa. Tutkailujeni perusteella bundongsan tarkoittaa vain kiinteistöä ja gonging junggaesa lisensoitua kiinteistönvälittäjää. Jos Koreassa kadulla kävellessään pitää silmänsä auki, katukuvasta on yleensä aika helppoa bongata kiinteistönvälitysfirmoja, sillä niitä löytyy suosituimmilla alueilla varmaan lähes joka korttelista. Joskus jopa ihan vierekkäin.

Ennen budongsaniin menoa kannattaa tehdä itselleen lista asioista, joita asunnoltaan haluaa. Oma listani näyttää seuraavanlaiselta:

  1. Turvallinen yksinasuvalle nuorelle naiselle
  2. Edullinen vuokra
  3. Siistissä ja hyvässä kunnossa
  4. Sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella
  5. Tilava

Sitten tullaan siihen osuuteen, jossa täytyy olla realistinen: jotta asunnolta saisi nuo kaikki viisi asiaa, täytyy olla massikeisari. Vaikka palkkani onkin korealaisilla standardeilla varsin hyvä, en silti ole tarpeeksi rahoissani ollakseni valmis laittamaan asumiseeni yli miljoonaa wonia kuukaudessa (~750 euroa). Mitä pienemmällä budjetilla on liikenteessä, sitä vähemmän tuolta listalta luonnollisesti pystyy valitsemaan. Alle millillä sain itse noista kohdat 1, 4 ja 5. Jutellessani korealaisten kanssa, olen huomannut että harvalla tuntuu nykypäivänä olevan kunnollista käsitystä Soulissa asumisen reaaliteeteista. Erityisesti poikaystäväni perhe kauhisteli vuokran määrää (800k KRW/kk), mutta heillä oli myös iso vaatimuslista siihen millainen kämpän kannattaisi olla. Jouduin useamman kerran valistamaan ihmisiä siitä, että täydellistä asuntoa ei ole olemassa ja että näissä asioissa on aina pakko tehdä kompromisseja. Jonkun toisen asian saaminen voi hyvinkin tarkoittaa jonkun toisen asian pudottamista. Itse tykkään verrata vuokra-asioissa aina Helsinkiin, sillä nykyinen asuntoni täällä on silti halvempi, kuin lähes mikä tahansa Helsingin kantakaupungissa sijaitseva samankokoinen vuokrayksiö… Riippuu siis mielestäni ihan täysin siitä mihin vuokraansa haluaa verrata. Henkilökohtaisesti maksan mieluummin enemmän, jotta saisin asua aika lähellä työpaikkaani ja keskeisellä alueella, josta on helppo liikkua kaikkialle. Kaikkein kallein hyödyke elämässäni on tällä hetkellä aika. Rahaa saa aina lisää tekemällä töitä, aika sen sijaan vaan kuluu ja on meille kaikille ihmisille rajallista.

Keittiön pienuuden takia päädyin sijoittamaan uunimikroni työpöydän viereen.

Kiinteistönvälittäjälle mennessä asunnon etsintä aloitetaan yleensä käymällä läpi asunnonhakijan toiveet: maksimivuokra, asunnon minimikoko, sijainti ja asuintalon tyyppi. Ulkomaalaisille budjetista riippuen vaihtoehdot asuntotyypin suhteen ovat yleensä:

  • Villa (빌라) — Yleensä vanha asuinrakennus, jossa on vähemmän kuin 5 kerrosta. Yhdessä kerroksessa on usein vain yksi talous.
  • Officetel/studio/oneroom (오피스텔/원룸) — Yleensä uudempi korkea ja iso rakennus, jonka asunnot ovat sekä asuin- että liiketoimintakäytössä. Monet officetelit sijaitsevat keskeisillä paikoilla ja ovat paljon työssäkäyvien sinkkutalouksien käytössä.
  • Apartment (아파트) — Kaikenikäisiä ja kokoisia asuntoja, jotka useimmiten sijaitsevat lähiöissä. Apartmentit yleensä vuokrataan korealaisella Jeonse (전세) -järjestelmällä, jossa vuokraaja antaa asunnon omistajalle ison summan rahaa (100 000 ~ 400 000 dollaria), jonka asunnon omistaja sijoittaa. Vuokralainen saa asua asunnossa ilmaiseksi tietyn ennalta sovitun ajan, useimmiten muutaman vuoden.

Kun hyvä lista mahdollisista asunnoista on kiinteistönvälittäjän avustuksella koottu, lähdetään niitä yhdessä katsomaan. Oman kokemukseni perusteella suosittelen toimimaan samalla lailla kuin Helsingissä — mieleisen asunnon löytyessä kannattaa päättää sen ottamisesta mahdollisimman pian ja kertoa kiinnostuksestaan asuntoa kohtaan kiinteistönvälittäjälle. Jos asunto sopii hyvin kriteereihin, se todennäköisesti sopii myös monen muunkin ihmisen kriteereihin. Hyvät asunnot siis todennäköisesti myös vuokrataan nopeasti, joten asiaa ei kannata jäädä liikaa miettimään.

“Anopilta” saadut kaktukset sopivat Ikean kukkapöydälle kuin nyrkki silmään

Jos asunnon omistaja suostuu vuokraamaan asuntonsa ulkomaalaiselle, kannattaa asunnon varausmaksu maksaa pian asunnon omistajan tilille. Omassa tapauksessani varausmaksu ennen vuokrasopimuksen kirjoittamista oli 5 prosenttia takuuvuokrasta. Sain vaihtoehdoiksi maksaa takuuvuokraa joko 10 miljoonaa, jolloin vuokra on 800 000 KRW/kk tai 20 miljoonaa ja 750 000 KRW/kk. Vain 50 000 KRW kuukausittainen vuokranalennus tuntui turhalta suhteessa takuuvuokran nousuun, joten päätin pistää takuuseen 10 miljoonaa (~7500 euroa). Takuuvuokrat Koreassa voivat helposti muodostua esteeksi etenkin opiskelijoille, joilla harvoin on useita tuhansia euroja säästössä takuuvuokria varten. Työharjoittelua tehdessäni 2013 vaihtoehtoni olivat huomattavasti rajallisemmat ja miljoonan takuuvuokralla jouduin maksamaan miljoonan kuukausivuokraa.

Kirkuksen postikortit kehystettyinä näyttävät yllättävän hyviltä sisustuselementteinä. Asunnon ikkunat oli korealaiseen tapaan vuorattu kuplamuovilla (ilmeisesti kylmyyden estämiseksi?). Itse ensimmäisenä tekonani tietysti revin ne irti, koska en siedä asuntoja joiden ikkunoista ei näe läpi. Ikkunat ovat jääneet hirveän törkyisiksi kuplamuovin jäljiltä ja minun pitäisi vaan järjestää aikaa niiden pesemiseen.

Vuokrasopimuksen kirjoitushetkellä maksoin toiset 5 prosenttia takuuvuokrasta asunnon omistajan tilille ja sovin kaikki muuttoon liittyvät yksityiskohdat. Muuttopäivän aamuna maksoin loput jäljellä olevat takuuvuokrarahat asunnon omistajan tilille ja asuntoon päästyäni sain tästä todisteeksi paperin kiinteistövälittäjältä. Tämä paperi, vuokrasopimus ja Alien Registration -kortti pitää sitten mahdollisimman pian kiikuttaa oman alueen aluetoimistoon, eli dong samusoon (동사무소).

Esimerkki aluetoimistosta

Myös ulkomaalainen voi tehdä osoitteenmuutoksen aluetoimistossa täyttämällä lomakkeen 34, jota ulkomaalaiset yleensä joutuvat täyttelemään missä tahansa tilanteessa, jossa omat Koreassa oleskeluun liittyvät tiedot muuttuvat. Lomaketta ei välttämättä ole saatavilla aluetoimiston lomakehyllyltä, vaan se täytyy pyytää erikseen virkailijalta.

Osoitteenmuutosta varten kannattaa suunnata kerrokseen, jossa lukee “전입”

Luukulle päästyään virkailijalle voi sanoa haluavansa tehdä jeo nip singo (전입신고) sekä hwakjjeong eeljja (확정일자). Aluetoimiston työntekijät harvemmin puhuvat juuri englantia, joten jos korean kielitaito ei ole kovin kummoisessa kuosissa, kannattaa avuksi pyytää paikallinen kaveri. 전입신고 on ihan perus muuttoilmoitus, jonka seurauksena aluetoimiston työntekijä yleensä kirjoittaa uuden osoitteen Alien Registration -kortin takapuolelle. Korean lain mukaan kaikkien Koreassa muuttavien on ilmoitettava uusi osoitteensa valtiolle 14 päivän sisällä muutosta, riippumatta siitä onko ulkomaalainen vai korealainen. 확정일자 ei ole pakollinen, mutta suositeltava hankittava. Se on eräänlainen todiste siitä, että takuuvuokra on maksettu. Jos vuokranantaja jostain syystä kieltäytyisi maksamasta takuuvuokraa takaisin myöhemmin, 확정일자 toimii todisteena siitä, että raha on vaihtanut omistajaa. 확정일자 on aluetoimiston leima, joka laitetaan asuntopapereihin ja kirjataan päivälle jolloin muuttaja vierailee aluetoimistossa.

Keittiö ja kaasuhella.
Pöytätilaa ei juuri jää kodinkoneille
Keittiön pienestä koosta huolimatta sinne mahtuu silti mukavasti pieni ruokapöytä

Muuttopäivänä starttasimme Suwonista kymmenen aikaan aamulla ja kiinteistövälittäjälle olimme ilmoittaneet saapuvamme uudelle asunnolle noin kello 11:00. Hieman kymmenen jälkeen saimme semisti paniikinomaisen puhelun kiinteistövälittäjältä, jossa hän kertoi, ettei asunnossa aikaisemmin asunut opiskelijatyttö ollutkaan muuttanut pois alta… Kaikki tytön tavarat lojuivat pakkaamatta ja levällään asunnossa. Lisäksi emme saaneet tyttöön emmekä hänen äitiinsä yhteyttä. Ei siinä auttanut muu kuin raahata kaikki tavarat vaan äkkiä käytävään, jotta pääsimme asuntoon muuttokuormamme kanssa. En tiedä, saatiinko tyttöön ja hänen äitiinsä lopulta ollenkaan yhteyttä, mutta kuulin että talonmies oli lopulta heittänyt tytön tavarat vaan menemään, koska kukaan ei niitä tullut hakemaankaan. Ilmeisesti tällaista tapahtuu joskus Koreassa. Onneksi pääsin kuitenkin itse muuttamaan aika normaalisti.

Tarjosin perheelle hienon lounaan kiitokseksi muuttoavusta ja he palasivat takaisin Suwoniin. Jäin asunnolle yksin siivoamaan ja järjestelemään tavaroitani. Päätin lähteä kauppaan ostamaan siivoustarvikkeita ja sillä sekunnilla kun kävelin ulos asuntoni etuovesta, näin kun auto kaahasi kahden nuoren naisen päälle… suoraan kotioveni edessä. Onneksi ympärillä oli ihmisiä, jotka soittivat välittömästi paikalle apua. Itse varmistin, että apu on tulossa ja poistuin mahdollisimman nopeasti paikalta, sillä en halunnut jäädä todistamaan tilannetta enää yhtään pidemmäksi aikaa. En tiedä jäikö toinen naisista edes eloon ja muistan varmaan lopun ikääni sen karmean äänen, mikä törmäyksestä lähti… Loppu lauantaipäivästä menikin sitten yksin kämpillä shokissa itkiessä. Turvallisuudentunne romuttui aivan täysin heti ensimmäisenä päivänä onnettomuuden johdosta ja sen lisäksi mieleeni jäi kalvala huoli naisten selviämisestä. Yöllä heräilin jokaiseen pieneenkin ääneen ja näin painajaisia ihan aamuun saakka. Seuraava viikko töissä olikin rankka, sillä yöunet viikolla jäivät aika tyngiksi siitä syystä, etten ollut vielä oikein tottunut uuteen asuntooni. Nyt kuitenkin kaikki on hyvin ja olen pystynyt jo nauttimaan Gangnamin kaikista mukavuuksista, sillä kaikki on lähellä.

Töissä menee hyvin, vaikkakin softankehitysprojektissa työskentely on tietysti kiireistä ja myös stressaavaa. Elämänlaatuni on kuitenkin parantunut huomattavasti työmatkani lyhennettyä huomattavasti. 1h 20min suuntaansa ruuhkametrossa ja 25 min kävelyä on nyt vain 10 minuuttia bussissa ja 5 minuuttia kävelyä. Aivan huikea ero, joka jo yhden viikon perusteella tuntuu massiiviselta parannukselta.

Kävimme työporukalla hieman erilaisella työpaikkaillallisella ja päätimme mennä katsomaan baseballia
Baseballin katseluun kuuluu tietysti kanan ja kaljan syönti. Tämmöisestä jättituopista paikallista ööliä ryystettiin pillillä. Classy.
Päivän matsi oli LG vs SK. Me kannatimme LG:tä. Voitto tuli, tosin suurin osa meistä lähti kotiin jo viidennen erän jälkeen.

Seuraava projekti onkin sitten läheisten harrastusmahdollisuuksien ja lenkkipolkujen kartoittaminen. Suur-Gangnamin alueelta ainakaan lenkkeilymahdollisuuksien löytäminen ei ole mikään helpoin homma. Nyt kun minulla on mukava oma asunto ja järkevä työmatka, toivon tosissani että saisin tällä kertaa itse päättää kuinka kauan pysyn nykyisessä firmassa ja kodissani. Elämää mullistavat yllätykset riittäisi nyt vähäksi aikaa tältä erää.

Muuttosiivouksen soittolistan soitetuin biisi

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

Vastaa