Homoseksuaalisuus ja tasa-arvo Koreassa

Huom: blogauksen kuvat ovat hävinneet bittiavaruuteen blogin siirryttyä uudelle palvelimelle. Tässäpä onkin aivan mainio tilaisuus kirjoittaa aiheesta ja kaikki varmaan arvaavat miksi juuri nyt. Onneksi Suomi on taas piirun verran tasa-arvoisempi paikka nyt kun tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksyttiin eduskunnassa 28.11.2014 *konfetteja* kiitos #tahdon2013. Onneksi siis eduskunnassakin järki voitti ahdasmielisyyden ja houhotuksen edessä. Toivon, että samaa voisi sanoa Koreasta, mutta valitettavasti tämä kirjoitus ei tule antamaan Koreasta kovin hyvää kuvaa sen suhteen, miten siellä suhtaudutaan seksuaalivähemmistöihin. Tämäkin kirjoitus perustuu ihan täysin omiin havaintoihini ja kaikkeen lukemaani, joten uskaltakaa toki olla eri mieltä ja heittäkää jotain kommenttia jos teillä on henkilökohtaisia kokemuksia!

Korea on kehittynyt sotien jälkeen aivan uskomatonta vauhtia yhdeksi maailman teknologisesti kehittyneimmistä ja teollistuneimmista maista. Samaa ei valitettavasti voi sanoa ihmisten arvoista ja asenteista. Ehkä ongelma onkin nimenomaan se, että teknologinen kehitys on ollut liian nopeaa suhteessa siihen, miten nopeasti ihminen itse pystyy mukautumaan vallitseviin olosuhteisiin. Erityisesti vanhemmat korealaiset tuntuvat olevan hyvin kiinni perinteissä ja tämä näkyy myös nuorissa. Olen aikaisemminkin täällä puinut konfutselaisuuden vaikutusta Korealaisessa yhteiskunnassa enkä sitä tästä syystä nyt jaksa uudelleen pitkän kaavan kautta selittää, mutta oman tutkimukseni mukaan nimenomaan konfutselaisten arvojen tiukka juurtuminen yhteiskuntaan seisoo aika pahasti arvoliberalismin tiellä. Tämä taas luonnollisesti hidastaa mahdollisuutta avautua ja kehittyä yhteiskuntana suvaitsevaisempien arvojen suhteen. Toisaalta on tavallaan väärin arvioida toista maata koko ajan länsimaalaisten arvojen pohjalta, mutta kertoo se toki jotain, että OECD-maana Korea on monissa tasa-arvoisuutta käsittelevissä tutkimuksissa sijoittunut suorastaan hävettävän huonosti ollakseen muuten niin kehittynyt maa jonka yksi suurista vientituotteista on kulttuuri. Tilastoja tosin täytyy tulkita kriittisesti siinä mielessä, että esimerkiksi sukupuolten välistä tasa-arvoa vääristää se fakta, että monet korealaiset naiset jättäytyvät pois työelämästä vapaaehtoisesti. Toisaalta taas voidaan olla montaa mieltä tästä, miten vapaaehtoista tämä on, sillä naisiin kohdistuu niin paljon sellaisia yhteiskunnallisia odotuksia, joita on mahdotonta täyttää uraohjuksena. Aiheesta voi lukea lisää tästä pöyristyttävästä uutisartikkelista, joka ilmestyi Korea Heraldissa pari viikkoa sitten. Kiitos vinkistä Anulle!

Homoseksuaalisuus Koreassa on edelleenkin hyvin vaietun oloinen aihe. Mielipiteet asian tiimoilta tuntuvat jakautuvan jokseenkin seuraavanlaisella tavalla:

Koreassa ei ole homoja.

Tämä ensimmäinen on niin pahasti I can’t even, että I can’t even. Tätä kuulemma kuulee joskus vanhemmilta ihmisiltä ja maalaisilta. Itse en ole onneksi ikinä törmännyt tähän enkä toivottavasti törmääkkään, sillä en tiedä miten pystyisin asiaan reagoimaan ilman että korvista tulisi höyryä kuin viheltävästä painekattilasta konsanaan. Erään kiinalaisen opiskelijan suusta olen kerran tuollaisen ignoranttiuden huipun joskus kuullut, mutta tavallaan ymmärsin sen ihmiseltä joka tulee maasta, jossa monet ihmisoikeudet ovat retuperällä. Yksi näistä on vapaa pääsy tietoon esimerkiksi Internetin avuin. Uskon kuitenkin siihen, että yhteiskunta muuttuu uusien sukupolvien myötä. Nämähän yleensä ovat aina toinen toistaan liberaalimpeja. Vanhoille ihmisille annettakoon jokseenkin anteeksi se, että he ovat kaiken muutoksen keskellä jotain aivan toista mieltä meihin verrattuna. Suvaitsemattomuus, pelko tai omat ennakkoluulot ei tosin saisi mielestäni ikinä olla syy polkea toisten ihmisoikeuksia.

Homoseksuaalisuus on ulkomaalaisten Koreaan tuoma sairaus.

Tämä väittämä saa myös ihokarvani todella pahasti pystyyn. Homoseksuaalisuuteen ei saisi missään nimessä suhtautua sairautena eikä siitä syyttää ulkomaalaisia. Ymmärrän, että usein kaikki erilainen voidaan tuntea myös uhkana, mutta onhan se tavallaan tottakin, että ulkomaalaiset ovat “tuoneet homoseksuaalisuuden mukanaan”. Tällä tarkoitan siis sitä, että aikaisemmin niin ulkomaailmalta eristäytynyt Korea on nyt länsimaalaisten liberaalimpien arvojen vaikutuksen piirissä ja tämä on voinut johtaa siihen, että myös homoseksuaalisuus on saanut enemmän näkyvyyttä tavalla tai toisella. Monilla vanhemmilla ihmisillä voi varmasti olla hankaluuksia suhtautua tämmöiseen ilman, että he tuntisivat tämän kehityksen olevan jotenkin ulkomaalaisten vika.

Homoseksuaalisuutta esiintyy Koreassa, mutta minulla ei ole asiasta henkilökohtaista kokemusta.

Minulla ei ole ongelmaa homoseksuaalisuuden kanssa.

Näitä kahta viimeistä väittämää olen enimmäkseen kuullut nuorten ihmisten suusta, vaikkeivat monet nuoretkaan ole kovin avoimesti puhumassa homoseksuaalisuudesta. Tähän vaikuttaa varmaan myös paljon se, että oma opiskelutaustani Koreassa on kristillisestä naisten yliopistosta, jossa en välttämättä odota kohtaavani ihan niitä kaikkein avoimimpia asenteita. Ewhassa tosin kuulemani mukaan toimii suhteellisen aktiivinen lesboskene, joiden julisteita olen monesti nähnyt kampuksella ja miettinyt että mahtavatkohan he kohdata paljon syrjintää akateemisessa maailmassa. Minulla on muutamia korealaisia kavereita, jotka ovat homoseksuaaleja. Ei ole mikään yllätys, että heistä kaikki haluavat omien sanojensa mukaan muuttaa ulkomaille asumaan. He ovat tosin muutenkin kiinnostuneita ulkomaalaisista, mutta luulen että yksi suurin syy muuttamiseen olisi myös se, että omaa seksuaalisuuttaan saisi näyttää ja harjoittaa ilman mahdollista arvostelua tai vainontaa. Harvalle korealaiselle tulisi nimittäin mieleenkään tuoda omaa heteroseksuaalisuudesta poikkeavaa identiteettiään esille esimerkiksi työelämässä. Tämä johtaisi todennäköisesti aika suuriin ongelmiin sekä työpaikalla että oman lähipiirin kanssa. Homoseksuaalisuus monien muiden syiden, kuten teiniraskauden tai yksinhuoltajuuden lisäksi saattaa olla jopa niin raskas asia lähisuvulle, että siteet katkaistaan jottei koko suvulle aiheutuisi tästä ihmisestä koituvaa häpeää. Tällainenhan tosin ei nyt ole aivan ennenkuulumatonta muuallakaan maailmassa. Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää syrjintää tapahtuu kaikkialla, mutta minusta on surullista se, että Koreassa se tuntuu olevan vielä jotenkin erityisen juurtunutta.

Homoseksuaalisuus tai siihen viittaava käyttäytyminen on loppujen lopuksi yllättävän paljon esillä korealaisessa popkulttuurissa. Monet samaa sukupuolta olevat kpop-idolit antavat fanserviceä faneilleen käyttäytymällä lavalla söpösti: halailemalla, leikittelemällä, koskettelemalla jne. Joihinkin esityksiin kuuluu mielestäni aika selvästi implikoitu homoseksuaalinen lataus, jolla yleensä pyritään selkeästi vain innostuttamaan faneja. Idolien väliset huomionosoitukset yleensä saavatkin yleisössä aikaan ihastelevaa kiljuntaa.

[spoilers ahead!]

Homoseksuaalisuutta on käsitelty myös monissa kuuluisissa korealaisissa draamoissa, kuten esimerkiksi: The 1st Shop of Coffee Prince (커피프린스 1호점) Sungkyunkwan Scandal (성균관 스캔들) sekä To the Beautiful You (아름다운 그대에게). Näille draamoille kaikille yhteistä on se, että sarjan naispuolinen päähenkilö on naamioitunut mieheksi, jotta hän saavuttaisi jonkun päämäärän, jota naisena hänellä ei olisi mahdollisuutta normaalisti tehdä. Kuten arvata saattaa, häneen tietysti ihastuu yksi tai useampi sarjan miespääosista. Nämä miehet kamppailevat hirveästi omien tunteidensa kanssa. “Sydän sanoo että rakastan tätä ihmistä, mutta toisaalta en halua tai koe olevani homo.” Loppujen lopuksi näissä sarjoissa homoseksuaalisuuden hyväksyminen ei olekaan ollut se pointti, vaan se, että lopulta mieheksi naamioituneen naisen todellinen identiteetti on paljastunut, jolloin miespäähenkilöt ovat huokaisseet helpotuksesta: “Huh! En olekaan homo vaan ihan normaali!”. En ole aivan varma miten minun tähän pitäisi suhtautua. Onko kyseessä joku varovainen askel yrittää tutustuttaa yhteiskuntaa siihen, että erilaisen seksuaalisuuden suuntautumisen omaavia ihmisiä on ja he ovat ihmisiä siinä missä muutkin? Vai onko sittenkin kyse siitä, että homoseksuaalisuus esitetään edelleenkin tosi epänormaalina asiana, josta tulisi pyrkiä pois? Homoseksuaalisuutta hieman eri tavalla käsittelevistä korealaisista kulttuurituotoksista haluaisin mainita King and the Clown (왕의 남자). Suosittelen tätä kaikille ihan jo siitäkin syystä, että kyseessä on hyvä elokuva. Tiedän, että aihetta käsitteleviä draamoja ja elokuvia on olemassa läjäpäin muitakin ja niihin minun tulisi tutustua tarkemmin. Ehkä kaikissa ei toistuisi jatkuvasti samat teemat?

Soulista Itaewonin alueelta löytyy useampia homobaareja. Muutamia löytyy myös Jognosta ja Sinchonista. Itaewonista löytyy niin sanotut “Hooker Hill” ja “Homo Hill”. Jos olet menossa Homo Hillille, kannattaa ensiksi ottaa tarkasti selvää missä se on ellet halua vahingossa eksyä punaisten lyhtyjen alueelle. Nämä kadut ovat nimittäin tietääkseni ihan vierekkäin. Olen käynyt ainakin kolmessa homobaarissa Koreassa. Kaksi näistä sijaitsivat Itaewonissa homo hillillä ja yksi Sinchonissa. Kaikki olivat oikein kivoja paikkoja ja olin onnellinen kavereideni puolesta, jotka saivat täällä olla vähän vapaammin. Olen myös käsittänyt, että Koreassa on erilaisia mobiiliapplikaatioita ja nettisivuja, joilla seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat verkostoitua keskenään ilmeisesti suhteellisen rauhassa. Eri asia on sitten se, kuinka moni sinne uskaltaa siinä pelossa, että joku saattaakin sinut tunnistaa.

All in all toivon ja uskon, että Koreassakin tulevaisuudessa asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan muuttuvat hyväksyvämmiksi, sillä homoseksuaalisuus on vielä toistaiseksi aika iso tabu eikä tasa-arvo toteudu monissa asioissa. Tähän voi vielä mennä joitakin kymmeniä vuosia, mutta eiköhän se jossain vaiheessa tapahdu. Selvää muutosta on jo nähtävissä, sillä jotkut korealaiset julkimot, kuten esimerkiksi Hong Seok-cheon (홍석천), ovat jo tunnustautuneet julkisesti homoiksi, tosin ilmeisesti aika kovalla hinnalla. Ylipäätään se, että seksuaalivähemmistöt ovat päässeet olemaan enemmän äänessä ja heidän oikeuksiaan on puitu politiikassa, kertoo jo siitä että murros on tulossa. Jos ei ihan vielä niin kohta.

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

9 Comments

  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   30.11.2014 at 16:50

   Tämä on nyt ehkä vähän sitä liukasta rinnettä. Yhden asian hyväksyminen ei tarkoita sitä, että automaattisesti se johtaisi toisenkin asian hyväksymiseen. Itse tosin olen sitä mieltä että jos maassa on pakollinen armeija, täytyisi sen koskea molempia sukupuolia. Pelkästään miesten pakottaminen armeijaan on ihan selkeää sukupuolisyrjintää. Suomi tosin saa miettiä, onko meillä varaa ottaa joka vuosi yksi kokonainen ikäluokka pois työ- ja opiskeluelämästä. Palkka-armeijaksi vaan koko höskä.

   Vastaa
 • Avatar

  Vareide

  30.11.2014 at 21:54

  Meinasin tuolla kommentilla vain noihin tasa-arvoihin vetoomisiin. Minulla ei ole mitään homoja vastaan. Heidän asemiaan kyllä voisi parantaa, mutta en ymmärrä miksi se sinne alttarille pitää päästä tekemään. Kerran raamattu on kirkon pyhä säännöstö, niin eikö sitä myös silloin pidä noudattaa? Jos taas se on vastoin raamattua, niin silloin ei mikään muukaan sääntö koske kohta ketään. Tämä on oma mielipiteeni asiasta :) Kiitos kuitenkin mielenkiintoisesta blogista, Koreaan olisi tarkoitus lähteä ensivuonna.

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  30.11.2014 at 22:25

  Eihän tasa-arvoisella avioliittolailla ole mitään tekemistä kirkon kanssa. Kyse on siitä, että ihmiset saavat lain edessä samat oikeudet ja turvat. Kirkko saa ja sen kuuluukin saada edelleenkin päättää ihan itse keitä haluavat vihkiä :) homoparit menevät varmaan 99% tapauksissa naimisiin maistraatissa. Oletko lähdössä koreaan ihan vaan lomalle vai pidemmäksi aikaa?

  Vastaa
 • Avatar

  Vareide

  01.12.2014 at 09:34

  Selitin kyllä vähän huonosti. Avioliitto kuuluu vain miehelle ja naiselle. Ja kirkolla on oikeus pitää tämä kanta ja toivottavasti pysyykin. Parisuhde on taas jokaisen oikeus ja se pitää olla laillistettavissa, jotta olisimme kaikki tasa-arvoisia lain edessä.

  Tarkoitus olisi olla 2vkoa-kuukausi. Kiire ei ole palata, joten katsoo miten pitkään viihtyy.

  Vastaa
 • Avatar

  litt21

  29.06.2015 at 22:51

  Mielenkiintoinen teksti! Olen itse suomalainen nainen suhteessa thaimaalaisen naisen kanssa. Hassua kuinka erilaiset asenteet maiden välillä on. Thaimaata on luonnehdittu Aasian liberaaleimmaksi valtioksi homoseksuaalisuuden suhteen. Toki syrjintääkin varmasti löytyy.Homoseksuaalisuus on todella julkista ja”normaalia” Thaimaassa. Tämä johtunee buddhalaisesta seksuaalisuuskäsitteestä,joka on vapaa. Ihmisiä ei tuomita ja yksityis/suhde elämä on jokaisen henk.koht asia johon ei puututa

  . Tyttöystäväni perhe on tietoinen suhteestamme ja he hyväksyvät sen todella hyvin ja ovat ottaneet minut mukaan perheeseensä. Homoutta ei pidetä poikkeavana vaan siihen suhtaudutaan erittäin avomielisesti. :) Thaimaassan on ehdotettu homoliittojenkin laillistamista. Mutta tosi mielenkiintoista luettavaa blogisi. Itsellänikin on korealaisia ystäviä ja eräs naispuolinen korealainen ystäväni tietää suhteestani ja on erittäin onnellinen ja suvaitsevainen puolestani. Toiv. Asenteet tulevat vielä muuttumaan.

  Hauskaa päivää!

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   03.07.2015 at 07:10

   Moikka!

   Sullapa on mielenkiintoinen tarina! Tosi kiva kuulla, että sut on otettu hyvin vastaan :) Aina nämä asiat (varsinkin Aasiassa) kun eivät todellakaan ole mitään itsestäänselvyyksiä. Thaimaassa olen itsekin käynyt monta kertaa ja minua on siellä myös ilahduttanut se, miten siellä ei olla turhan tarkkojen rajojen sisällä. Kiva, että jossain päin maailmaa ollaan aika yleisesti hyväksytty sellainen käsitys, että sukupuoli ja seksuaalisuus ei mahdu pelkälle kaksi ääripäätä sisältävälle janalle.

   Vastaa
 • Avatar

  litt21

  06.07.2015 at 10:57

  Seuraan sua muuten lisäksi Instagramissa. :-) jos oot kiinnostunut seuraamaan minua ,niin klikkaa vaan follow nappulaa. Igni on lodelotta21. Hauskaa kesää ja mukavia seikkailuja Koreaan!

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   06.07.2015 at 11:20

   Uih! Seurasin sua jo takas :) Syy, miksen ole aikaisemmin tehnyt sitä on se, etten yleensä seuraa private -profiileja, ellen tunne kyseistä henkilöä.

   Vastaa

Vastaa