Korealainen mies ja lumeton Suomi

Huom: blogauksen kuvat ovat hävinneet bittiavaruuteen blogin siirryttyä uudelle palvelimelle. Tämä onkin se vuoden kohokohta. Jongze tuli Suomeen joululomalle. En muista ikinä kokeneeni näin karseaa joulusäätä. Vettä tulee melkein jatkuvasti, kaikki lumi on sulanut ja muutenkin on jatkuvasti pimeää ja ankeaa. Olipa kiva tuoda korealainen ensimmäistä kertaa Eurooppaan ja Suomeen näin että “niin tässä nyt on tämä minun KAUNIS kotimaani. Yleensä meillä on lunta, mutta tänä vuonna jotain meni pieleen.” Jongzekin oli odotellut winter wonderlandia ja minä olin suunnitellut meille jotain moottorikelkkasafareita ja käyskentelyä lumisissa maisemissa. Nyt jumitetaan enimmäkseen kämpillä vaan ja syöpötellään kun eipä tässä paljon tosiaan muuta tekemistä ole. Ei voi muuta sanoa kuin että käsittämättömän huono tuuri ja Suomi saa minut jälleen entistä enemmän vakuuttuneeksi siitä, että seuraavat ~n vuotta tämä neiti asuu jossain ihan muualla tekemässä rahaa. Suomi on muuten varsin hyvä paikka asua ja arvostan Suomea ja erityisesti meidän ilmaista laadukasta koulutusjärjestelmäämme kovasti, mutta tämä ankea sää saa minussa aikaan lähinnä haluja hakata päätäni seinään ja nukkua päivät pitkät. Kun on asunut ulkomailla, on mennyt siinä suhteessa “pilalle”, että sietokyky tätä loskapelleilyä ja kaamosta kohtaan on entistäkin pienempi.

Katselimme nähtävyyksiä Helsingissä. Sää oli hyvin oikukas ja tuulinen. Pahoittelen kummallisia ilmeitä ja rakeisia kuvia. On se jännä, miten kuvissa onnistuu niin usein näyttämään ihan pöljältä. Kiitos Annalle kärsivällisyydestä, oppaana olemisesta ja kuvien napsimisesta!


Menimme jouluaatoksi ja joulupäiväksi vanhempieni luokse keskelle korpea. Luulin että Jongze olisi tuntenut olonsa maalla hyvin vaivaantuneeksi, mutta hän tykkäsikin paikasta kovasti. Erityisesti vanhempieni rentous ja hienot maisemat olivat kuulemma vaikuttavat. Illalla kylpeminen ulkona kylpytynnyrissä ja saunominen olivat eksoottisia ja mukavia kokemuksia. Jouluruuista kaikkein parhaiten maistui kylmäsavulohi, ruskea kastike ja imelletty perunalaatikko.


Jongze toi lahjaksi vanhemmilleni maailmankuulua Godivan suklaata. Nämä suklaat viettivät yhden yön kämpilläni lämpöpatterin vieressä, mutta onneksi vahinkoa ei kuitenkaan päässyt tapahtumaan, kiitos suklaiden hyvän pakkauksen.


Jyväskylän keskustan tunnelmaa. Yliopiston seminaarinmäen kampus on lähes kokonaan rempassa ja vettäkin satoi jatkuvasti. Tuntuu jotenkin niin kovasti siltä ettei täällä ole yhtikäs mitään näytettävää. Melkein hävettää esitellä omaa opiskelukaupunkiaan kun jotenkin tämä nyt vaan näyttää niin kämäiseltä ja rumalta. Kesäisinhän tämä on oikein hieno paikka. Jongzekin mietti ääneen, että pystyisiköhän hän ikinä muuttamaan Suomeen kun nämä säät on niin karmeat.

Muutamia hauskoja “kulttuurienvälisiä eroja” on tässä taas huomattu. Jongze esimerkiksi tiskasi tiskit tiskirätillä :D Unohdin sanoa hänelle, että meillä Suomessa käytetään sitä harjaa, joka usein löytyy siitä tiskialtaan lähistöltä. Korealaisethan käyttävät tiskirättiä muistuttavaa karheaa liinaa tai sientä tiskaamiseen. Myös autossa istuessamme Jongze olisi halunnut avata ikkunaa, kun ajoin Lahdentiellä satasta. Jotkut korealaiset uskovat siihen, että autoon voi tukehtua, jos ilmastointi on päällä eikä ikkuna ole yhtään auki. Tämä “fan death” -ilmiö on edelleenkin yllättävän yleinen uskomus Koreassa. Voisinkin kirjoittaa seuraavan blogipäivityksen korealaisista uskomuksista, sieltä löytyy kovin mielenkiintoisia tarinoita nimittäin. Lisäksi Jongze yllättyi siitä, että meillä on Suomessa torni. Siis torni. Menimme Helsingissä Tornin näköalatasanteelle katselemaan maisemia ja matkalla sinne Jongze kyseli innoissaan “Do you have a tower in Finland?!”. Luulenpa, että hän käsitti sanalla “tower” ehkä jotain tylypahkamaista eikä niinkään ihan normaalia korkeahkoa rakennusta…

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

6 Comments

 • Avatar

  embu

  09.01.2014 at 05:08

  Tässä jonkin aikaan seuraillut blogiasi ja vihdoin uskallan heittää randomina pientä kommenttia. Mulla oli juuri korealainen poikaystäväni Suomessa mukana vierailemassa noin 3kk ja siinä todella huomasi näitä Korean ja Suomen eroja :D Harmi vain Suomessa junat ja bussit maksaa liikaa nii en päässyt kunnolla ees näyttämään Suomea. Ja harmitti kovasti tuo että ei voinut nähä valkoista joulua.

  Tätä blogia on ollut todella mukava lukea kun joissain asioissa voi samaistua ja todella realistista näkökulmaa. Itse olen myös asunut Koreassa noin päälle vuoden on-offina. Ennen paljon lomaillu ja myöhemmin vapaaehtoistyön kautta. Ja nyt Koreaan palates muutin poikaystäväni kanssa yhteen, jonka ihme hänen vanhemmat hyväksyivät lopulta ja auttoi tosi paljon. Tosin itselläni ei ole vielä oikee mitään tekemistä kun leikkiä kotiäitiä kissanpennun kanssa kun mies on töissä. Oho ny tuliki pieni romaani, mut oli pitkään jo tehnyt mieli kommenttoida jotai ku o joku johon vähääkää samaistua.

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  09.01.2014 at 12:21

  Ihanaa kun kommentoit! On aina mielenkiintoista löytää näitä muitakin, sillä uskon, että samassa tilanteessa olevia suomalaisia nuoria naisia on loppujenlopuksi hyvin vähän. Muutitte siis yhteen, mutta ette ole naimisissa? Siinä onkin ollut vanhemmilla varmaan vähän hampaiden kiristelyä, mutta hienoa että ovat hyväksyneet asian! :D Me asuttiin Jongzen kanssa käytännössä yhdessä se puolivuotinen kun mulla oli oma kämppä silloin Finprolla ollessani. Jongzen isä vähän sanoi että jos me meinataan jatkaa tällä meiningillä niin pitäis “olla vastuullinen ja mennä naimisiin”. Öhhh… jos nyt ei ihan vielä kuitenkaan. Taisimme toisemme bongailla jo instagramista. Ois kiva vähän vaihtaa kuulumisia, laitan vaikka sitä kautta viestiä niin ei tarvitse täällä julkisesti höpistä.

  Kissanpennun kanssa kotiäitiä leikkiminen ei kuulosta ollenkaan pahalta, pidemmän päälle varmaan alkaa tympäännyttää.

  Vastaa
 • Avatar

  embu

  11.01.2014 at 06:54

  Kesällä vielä vanhemmat oli kovasti vastaan mut näin Suomest palattuu ni oli vähä leppyneempiä. Ei oikeen innostuneita (varsinkaan isä..). Mutta onneksi mies meni heti töihin ni uskalsivat vihdoin luottaa. Naimisiin menosta on kyl kyselty kovasti, mutta se on sitten myöhemmin..

  Mieski koko seurustelu ajan yrittäny houkutuella mua pelaamaan LoLia mut viel en oo retkahtanu. :D Ja joo kuulumisia olis tosi kiva vaihella!

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  11.01.2014 at 20:56

  Kivasti murrut jossain vaiheessa ja aloitat pelaamaan ;) Yhdessä asuminen naimattomana on niin kummallista Koreassa, etten yhtään ihmettele tuota paheksunnan määrää. Vaatinee varmaan vielä pari vuosikymmentä, että sielläkin asenteet tuota kohtaan vähän hellittää. Oletko tavannut miehes isovanhempia? Jongze olisi halunnut esitellä mut, mutta ukki sanoi että et tuo näytille ennen kun olet menossa vihille. Ei ole vissiin kovin innostunut siitä että olen ulkomaalainen, muttei kyllä suoraan tuomitsekaan ilmeisesti… Mummo sanoi vaan että “näyttää ihan nukelta”. Noh, sentään ilmeisesti olen edes nätti niiden mielestä niin on ees jotain tarjottavaa kun muuten olen tällainen kunnoton valkolainen :’D

  Vastaa
 • Avatar

  Japanifani

  27.04.2014 at 20:37

  Itsekkin olen haaveillut japanilaisesta tai korealaisesta miehestä. En tiedä miksi, jotenkin suomalaiset eivät kiinnosta :/ ja olen muutenkin haaveillut pääseväni japaniin. Olen myös kiinnostunut opiskelemaan japania ja koreaa. Onneksi löysin tämän blogin sillä alan seuraamaan tätä mielenkiinnolla :3

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  27.04.2014 at 21:23

  Hei, Japanifani! Korealaiset miehet ovat miehiä siinä missä kaikki muutkin. Omien kokemuksieni perusteella heidän kanssaan voi välillä olla aika hankalaakin, sillä kulttuuri- ja arvomaailmaerot saattavat olla aika suuret. Ehkä tähän blogiin tutustumalla voit saada hieman parempaa kuvaa siitä, mitä se “todellisuus” voisi olla. Japani ja Korea ovat ehdottomasti vierailemisen arvoisia paikkoja. Toivottavasti joku päivä pääsisit käymään! Kielen opiskelun puolesta kannattaa tarkkailla oman kaupunkisi kansalaisopiston tarjontaa ja kenties liittyä vaikka paikalliseen anime- tai Japaniyhdistykseen, jota kautta voisi löytää kielitunteja tai kavereita joiden kanssa opiskella.

  Vastaa

Vastaa