• Home
 • /
 • Ruoka
 • /
 • 김장 eli kimchin tekoa (KAALTA P*RKELE!)

김장 eli kimchin tekoa (KAALTA P*RKELE!)

Huom: blogauksen kuvat ovat hävinneet bittiavaruuteen blogin siirryttyä uudelle palvelimelle. Taas ihan nopea nopea päivitys vain, koska ei ole kouluhommien takia aikaa tehdä pidempää tarinaa. Kirjoitinpas noin 30 sivun raportin Koreasta. Tutkimusassistentin työni onkin pian siis pulkassa. Eipä se kestänytkään kuin kuukauden verran. Nyt pitäisi jaksaa vielä kirjoittaa gradua 30 sivua mutta eipä kyllä mitenkään onnistu sellainen ennen joulua. Pieniä mutkiakin tuli matkaan sen yrityksen puolelta, jolle graduani teen, joten joudun väkisin hieman miettimään empirian keräämistä uudelleen. Aaaanyways, tein toisen erän kimchiä, sillä ensimmäisen erän ahnehdin jo aikoja sitten. Tässä hieman kuvia itse prosessista ja pienet ohjeet, miten sinäkin voit tehdä kimchiä kotona! *ostosteeveeääni*


Minua katsottiin vähän oudosti, kun kävin haalimassa näin massiivisen määrän kaalia lähikaupasta. Eipä sinne montaa jäänyt sen jälkeen kun minä vein sieltä kerralla kuusi.


Kaikki kaali piti jakaa neljään eri astiaan. Pöydällä kaikki ainekset, eli: kaali, suola, pilkottu kevätsipuli, raastettu inkivääri ja valkosipuli, kalakastike, sokeri, gochujang (고추장) ja gochuggaru (고춧가루). Gochujang on siis chilistä tehtyä tahnaa ja gochuggaru on chilijauhetta. En ole aivan varma löytyykö gochuggarua suomesta, sillä itse olen tuonut tämän Koreasta. Voi olla, että pääkaupunkiseudun aasiakaupoista saattaisi löytyä. Itse tykkään käyttää molempia, mutta sehän on täysin tekijästä kiinni, miten kimchin haluaa valmistaa. Siihen kun ei ole mitään ainoaa oikeaa tapaa. Sokerin käyttäminen kuulemma jakaa myös kovasti mielipiteitä. Itse tykkään lisätä ripauksen sokeria melkein mihin tahansa ruokaan, sillä se painottaa mukavasti muita makuja. Kimchiin sopisi hyvin myös maeshil, luumuista käyttämällä valmistettu siirappinen makea mehu.

Ohjeet yksinkertaisuudessaan, muista suojata kätesi!

1) Pilko kaali suupalan kokoisiksi paloiksi. Voit myös pitää kaalin kokonaisena, mutta itse tykkään leikata sen jo valmiiksi, jotta se olisi helpompi tunkea purkkiin. laita kaalia astiaan niin paljon kuin mahtuu ja suolaa oikein reilusti. Täytä astia vedellä aivan piripintaan ja paina kaalit vaikka lautasella mahdollisimman tiiviisti. Anna seisoa tunnista kahteen tuntiin.
2) Valuta kaalit lävikössä ja huuhtele, mikäli maistuvat liian suolaisilta.
3) Raasta valkosipuli ja inkivääri. Määrän voit päättää itse! Jos haluat kimchistäsi raikkaampaa, voit laittaa inkivääriä reilusti.
4) Pilko kevätsipulin vihreä osa noin 4cm pituisiksi ohuiksi suikaleiksi ja itse sipuliosa pieneksi silpuksi. Tykkään itse tehdä näin, jotta sipulin erottaa mukavasti joukosta kimchiä syödessä
5) Rub dem spices in! Itselläni ei ole mitään tiettyä järjestystä tähän hommaan. Kun kaali suolautuu ja sitä vaivaa hieman, se menettää aika paljon ilmaa ja nesteitä, joten maustaessa se kannattaa siirtää yhteen sekoitusastiaan kun se suinkin vain sellaiseen mahtuu
6) Tarkista jatkuvasti maku. Muista myös, että kimchi muhii pitkään, joten sen maku muuttuu voimakkaammaksi, mitä pidempään sitä säilöt. Suolaisuus ja tulisuus saattaa tulla paljon paremmin esille vasta viikon päästä säilömisestä
7) Pakkaa kimchi desinfioituun lasipurkkiin (voit desinfioida vaikka keittämällä) mahdollisimman tiheästi. Olen kyllä itse lasipurkkien puutteessa käyttänyt ihan normaalia pakasterasiaa enkä ole kertaakaan sairastunut tai saanut mahavaivoja 2 kuukautta muovirasiassa seisoneesta kimchistä. Omalla vastuulla sitten! Kannattaa valita mahdollisimman hyvällä kannella varustettu rasia, sillä kimchin haju “tarttuu” kaikkeen ruokaan jääkaapissasi, mikäli et pakkaa sitä kunnolla! Esimerkiksi maito ja levitteet voi alkaa helposti maistumaan kimchille.
8) Jätä kimchi seisomaan purkissa huoneenlämpöön x päiväksi. Mitä enemmän käyneen makuista haluat kimchistäsi, seisota sitä pidempään. Itse olen perinteisesti antanut kimchin seisoa kaksi vuorokautta ja siirtänyt sen sen jälkeen jääkaappiin, sillä käymisprosessi jatkuu vielä jääkaapissakin. Kuukauden jälkeen kimchi on kyllä alkanut jo tuoksahtaa sen verran voimakkaasti, että kyllä siellä jotain tapahtuu. En ole tässä mitenkään kovin oppinut, mutta olen huomannut että tällainen tapa toimii itselläni enkä ole mahavaivoja kertaakaan saanut.

Kauppasin kimchiä muillekin samalla alueella asuville opiskelijoille ja pyysin heitä kertomaan sitten maistaessaan että maistuuko hyvälle vai ei.


kimchibokkeumbap (김치볶음밥) eli paistettu kimchiriisi.

Tässä siihenkin lyhyet ohjeet:

1) Keitä riisi hieman al dente
2) Kuumenna paistinpannu ja heitä siihen nokare voita. Lusikoi kimchiä pannulle itsellesi sopiva määrä ja paista sitä vain sen verran, että se lämpiää. Tässä vaiheessa joukkoon voi lisätä pieneksi pilkottua makkaraa tai vaikka tonnikalaa, mikäli haluaa.
3) Siirrä kimchi pannun toiseen reunaan, lisää toiseen reunaan hieman voita ja heitä riisi tähän koloon. Pyörittele riisi nopeasti lämpimäksi ja sekoita kimchi ja riisi keskenään
4) Siirrä hässäkkä pannulta lautaselle ja sekoita joukkoon paahdettuja ja suolattuja merilevälastuja (pitäisi löytyä hyvinvarustelluista aasiakaupoista).
5) Kruunaa vielä annos paistetulla kananmunalla ja nauti.

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

3 Comments

 • Avatar

  Enk

  02.01.2014 at 00:26

  고춧가루 löytyy ainakin Helsingistä, esim. Vii Voanista ja muistaakseni myös Aseanicista. Ostin nimittäin kimchin tekoon jommaltakummalta 3 paunan pussillisen :D

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  02.01.2014 at 08:51

  Hyvä tietää, että sitä tosiaan saa Suomestakin! Kävin itsekin Vii Voanissa ja varmaan Aseanicissa viime viikolla (ne Hämeenkadulla tai siinä välittömässä läheisyydessä sijaitsevat isot Aasiakaupat) ostamassa danmujia ja muutamia muita aineksia. Kovin oli kyllä hyllyt tyhjinä ennen joulun pyhiä.

  Vastaa
 • Avatar

  Enk

  02.01.2014 at 13:31

  Joo, pakollista “tyhjentää kauppa ennen uuttavuotta, että saadaan hyllylle uutta tavaraa uudeksivuodeksi” -meininkiä :D Vii Voanissa se on yleensä siinä sivuhuoneessa, jossa kaikki muutkin korealaiset ruokatavarat ovat.

  Muuten opiskelijat voivat joskus saada hyviä käymispurnukoita kimchille ilmaiseksi koulun ruokalasta. Omani on Unicafesta ja siihen mahtuisi tuo koko kaalisatsi kerralla :) Siirtelen sitten sitä pienempiin kippoihin, että mahtuu jääkaappiin. Muunlaisia kimchiversioita teen suoraan pienempiin kippoihin.

  Vastaa

Vastaa