Korean UKK

Haluaisin lähteä opiskelijavaihtoon Koreaan. Miten se onnistuu?

Riippuu opinahjostasi, mutta yleensä korkeakouluilla on kahdenvälisiä sopimuksia korealaisten koulujen kanssa ja hakuprosessi riippuu täysin omasta koulustasi. Kahdenvälinen vaihto on hyvä tapa päästä halvalla vaihtoon, sillä useat hakuohjelmat maksavat. Omin päin lähtöä niin sanottuna free mover -opiskelijana en suosittele, sillä silloin joutuu useimmiten pulittamaan lukukausimaksut, jotka ovat useampia tonneja.

Olen lukiolainen, haluaisin lähteä vaihto-oppilaaksi. Vinkkejä tähän?

Itselläni ei ole kokemusta Koreassa opiskelusta lukiolaisena, joten on hankalaa antaa tähän vinkkejä. Lukiolaisena kannattaa muistaa se, että korealaiset opiskelevat lukiossa todella paljon, joten tällöin hengaaminen kavereiden kanssa voi olla aika rajoitettua. Lisäksi isäntäperheessä asuminen luo omat haasteensa, varsinkin koska monet korealaiset vanhemmat eivät puhu englantia. Kannattaa lukea lukiolaisten pitämiä vaihtoblogeja, jotta asiasta saisi mahdollisimman realistisen kuvan.

Miten Koreaan pääsee työharjoitteluun? Voisitko neuvoa työharjoittelupaikkoja?

Omalla aktiivisuudella. Itse olin Finprolla ja suosittelen sitä lämpimästi työharjoittelupaikaksi. Haku on puolivuosittain ja paikoista on usein kova kilpailu, joten hakemuksen tekemisessä kannattaa olla tarkkana. Haku tapahtuu CIMO:n kautta aina syksyisin ja keväisin, mutta paikkoja ei taida aina olla avoinna. Lähetystön sivuja kannattaa seurata, he hakevat usein harjoittelijoita 3-6 kuukaudeksi apulaisiksi hoitamaan viisumiasioita. Koreassa toimii muutamia suomalaisia firmoja ja organisaatioita, mutta yleisesti ottaen näihin työharjoitteluun pääsy on tainnut olla aika olematonta. Korealaisista firmoista kyseleminen tärppää joskus, mutta harjoitteluun tarvittavaa viisumia voi olla hankalaa tai lähes mahdotonta saada, ellei ole vähintäänkin alempaa korkeakoulututkintoa suoritettuna sekä vuoden-parin työkokemusta alalta. Viisumikäytännöt Koreassa ovat tiukat.

Voisiko Koreaan mennä opettamaan englantia? Olen kuullut, että monet tekevät sitä.

Onnistui tietääkseni joskus 15 vuotta sitten muttei enää. Laki ei salli sinun opettaa laillisesti englantia Koreassa, ellei sinulla ole kansalaisuutta jossain englantia virallisena kielenään käyttävässä maassa. Toisin sanoen, jos et ole englantinatiivi tai sinulla ei nimenomaan ole opettajaksi pätevöittävää koulutusta, et voi opettaa Koreassa laillisesti. Valitettavasti tämä polku on siis meiltä suomalaisilta poissuljettu.

Olen kuullut, että monet tekevät Koreassa töitä working holiday -viisumilla. Miten sellaisen saa?

Valitettavasti meillä suomalaisilla ei ole ainakaan vielä toistaiseksi oikeutta anoa tätä viisumia. Tietääkseni esimerkiksi ranskalaiset ja ruotsalaiset voivat kyseisen viisumin saada, joten ehkäpä muutamien vuosien päästä tämä voisi olla mahdollista suomalaisillekin?

Haluan korealaisen poikaystävän/tyttöystävän/naimisiin korealaisen kanssa. Voitko neuvoa miten se onnistuu?

En voi enkä myöskään halua. Lakkaa kohtelemasta korealaisia objekteina äläkä nosta heitä millekkään jalustalle kansalaisuuden ja etnisen taustan perusteella. Kyseessä on aivan tavallisia ihmisiä, jotka ovat sattuneet syntymään eri paikkaan ja näyttävät erilaisilta kuin me. Perustuuko käsityksesi korealaisista, Koreassa elämisestä ja korealaisesta kulttuurista kpoppiin ja korealaisiin draamoihin? Jos vastasit näihin kaikkiin kyllä, suosittelen jäitä hattuun ja reality checkiä välittömästi. On epäreilua korealaisia kohtaan haluta suhdetta heidän kanssaan tyydyttääkseen omaa fantasiaansa tai saadakseen jotain skeneuskottavuutta kpop-piireissä.

Haluan mennä Koreaan töihin! Miten onnistun?

Ihan ensimmäiseksi kannattaa kysyä itseltäsi, miksi haluat Koreaan töihin? Jos edeltävän vastauksen tavoin käsityksesi korealaisesta yhteiskunnasta perustuu Suomesta käsin kehiteltyihin fantasioihin korealaisen popkulttuurin kautta, voin sanoa suoraan, että Koreaan töihin meneminen ei maksa vaivaa. Korealainen työkulttuuri on poikkeuksia lukuunottamatta todella hierarkinen ja ihmisiä loppuunkuluttava systeemi. Kannattaa tutustua aiheeseen kunnolla ennen töihin ryhtymistä.

Tiedostan kyllä Korean hullun työkulttuurin, mutta haluan mennä silti.

Mieti ihan ensimmäiseksi, mitä syitä korealaisella työnantajalla olisi nimenomaan palkata juuri sinut? Jos olet Suomessa, eikä sinulla ole työhön oikeuttavaa viisumia Koreaan tai sinulla ei ole tutkintoa korealaisesta yliopistosta, on viisumin saanti kinkkisempää. Lisäksi viisumia sinulle edes anoakseen, yrityksen itsensä täytyy täyttää monia vaatimuksia, jonka jälkeen sinun täytyy täyttää liuta vaatimuksia, tärkein niistä on korvaamattomuutesi. Korealaisen yrityksen pitää pystyä perustelemaan Korean maahanmuuttovirastolle, miksi juuri sinä eikä joku korealainen. Tämä voi muodostua helposti kynnyskysymykseksi. Töiden saanti onnistuu ensikädessä nimenomaan suhteilla ja juuri oikealla työkokemuksella. Suomessa tai maailmalla kannattaakin siis keskittyä nimenomaan kartuttamaan hyvää työkokemusta ja luomaan sellaisia verkostoja, jotka edesauttavat Koreaan pääsyä. Myös korean kielen hallinta on tietysti suuri etu ja joissakin tapauksissa ihan välttämättömyys, jotta töitä voisi saada.

Työviisumin hakeminen Koreaan voi olla monimutkainen ja pitkä prosessi. Prosessin läpikäyneenä voin sanoa, että siinä kannattaa aina varautua pahimpaan. Tämä tarkoittaa sitä, että KAIKKI mahdolliset paperit mitä voisitkaan ikinä kuvitellakkaan tarvitsevasi viisuminanomusprosessissa, tulee olla liitettynä hakemukseen. Erityisesti työkokemusta varmennettaessa kannattaa mukana olla kaikki edeltävät työtodistukset, mahdollisesti työsopimukset, menneiden vuosien verokortit (joista näkyy, että olet saanut palkkaa ja täten ollut töissä) ja joissakin tapauksissa myös palkkakuitit. Itselläni on E-7 -viisumi, joka on ehkä yksi yleisimmistä IT-alan korkeakoulutetuille myönnettävistä viisumeista. Viisumin sinulle hakee sinut Koreaan palkkaava yritys ja prosessi lähtee käyntiin sillä, että annat kaiken mahdollisen tiedon yritykselle täytetyn viisumianomuksen kanssa. Yritys hakee sinulle Certificate of Visa Issuance:n Korean maahanmuuttovirastolta. Tämä tulee joko hyväksyttynä tai hylättynä takaisin ja hyväksyttynä sinulle myönnetään henkilökohtainen numero. Tämä numero tulee sitten liittää viisumianomuskaavakkeeseen, joka viedään Korean suurlähetystöön Suomessa. Vain jonkun muun maan Korean suurlähetystö voi siis liimata sen varsinaisen viisumilappusen passiisi. Tämän voi tehdä Koreassa vain joissakin tietyissä poikkeustapauksissa, kuten esimerkiksi vaihtaessa opiskelijaviisumista työviisumiin. Onnea viisuminhakuun!

Olen ajatellut hakea Koreaan yliopistoon. Onko minulla mitään mahdollisuuksia?

Minulla on vain yksi pyyntö: älä ryntää Koreaan popkulttuurihuuruissa, todellisuus on erilainen kuin mitä olet saanut ymmärtää popkulttuurin kautta! Älä myöskään kuvittele, että elämä Koreassa tulisi olemaan jatkuvasti samanlaista kuin se oli oltuasi vaihtarina tai työharjoittelijana! Ota asioista ilman vaaleanpunaisia laseja selvää ja punnitse vaihtoehtosi ja hyötysi erittäin tarkkaan ennen tällaista päätöstä. Olethan tietoinen siitä, että yliopisto-opiskelu maksaa useita tonneja vuodessa? Suomessa meillä on ilmainen ja maailman huippua oleva koulutus, miksi et hyödyntäisi sitä? Korealaisessa yliopistossa opiskelu vaatii joko avokätisiä vanhempia, aikamoisia opintolainoja tai stipendejä, joita saadakseen täytyy pitää opintomenestys hyvin korkealla koko opiskelun ajan. Korealaisessa yliopistossa opiskelu ei välttämättä myöskään takaa sinulle tulevaisuudessa työpaikkaa Koreasta, etkä välttämättä haluakkaan opinnot päätettyäsi edes jäädä. Korealaista yliopistokoulutusta ei välttämättä myöskään arvosteta Suomessa, mikä kannattaa myös ottaa huomioon. Lisäksi olen kuullut aika paljon huonoa opetuksen laadusta ja vanhentuneista ja joustamattomista opetusmenetelmistä useammilta Koreassa opiskelleilta kavereilta. Tästä syystä sinne menoa kannattaa harkita erittäin tarkkaan.

Vaihtovuosi Koreassa oli aivan mahtava! Haluan sinne takaisin millä hinnalla hyvänsä tekemään mitä vain. Miten tämä onnistuisi?

Minunkin vaihtovuoteni oli aivan mahtava! Elämäni paras kokemus. Mutta yritetään muistaa nyt kuitenkin se, että vaihtarit elävät kuplassa. Sille ensimmäiselle kerralle ei todennäköisesti vedä mikään vertoja. Vaihtarielämä on useimmille jatkuvaa juhlintaa ja hälläväliä, valitettavasti oikea elämä harvoin missään päin maailmaa on tätä. Koreaan takaisin meneminen ei hyvin todennäköisesti tarkoita, että siellä voisi elää samanlaista vaihtarielämää. Jos haluat takaisin, niin toivottavasti opiskelit myös kieltä ahkerasti. Itselläni kurtsahtaa kulmat joka kerta, kun kuulen ”Korea on paras” -virren joltain entiseltä vaihtarilta ja sitten ei kuitenkaan osata kieltä alkeita enempää tai pahimmassa tapauksessa ollenkaan. Jos olet oikeasti ja rehellisesti kiinnostunut Koreasta ilman mitään taka-ajatuksia, kuten bilettämisen, seuran löytämisen ja huomion kautta jatkuvien egobuustien saamisen helppous, olet varmaan myös käyttänyt vaihtovuotesi aikana energiaa kielen opiskeluun. Jokainen Koreasta tosissaan kiinnostunut ihminen tietää, miten äärettömän tärkeää kielen osaaminen on, jotta korealaiseen kulttuuriin pääsee integroitumaan (niin hyvin kuin se nyt ylipäätään ulkomaalaisena on mahdollista)

Onko korealainen ruoka tulista?

Riippuu ruuasta. Löytyy niitä tosi tulisia annoksia, ihan mietoja ja sitten jotain siltä väliltä. Kimchi on yksi perusraaka-aineista joka lähes aina löytyy korealaisesta pöydästä ja se on hieman tulista. Itselläni sietokyky tosin on normisuomalaista kovempi, sillä olen nauttinut aasialaista ruokaa pienestä pitäen, joten joskus on hankala arvioida tulisuuskäyrää täysin suomalaisella maulla. Tulista ruokaa oppii sietämään vain sitä syömällä, joten suosittelen jo ennen Koreaan menoa pientä siedästyshoitoa chiliin.

Olen kasvissyöjä, mitä vaihtoehtoja mulla on ruoan suhteen?

Itseasiassa Koreasta löytyy ihan kiitettävästi kasvisruokia, mutta kovin valikoivana sinne ei kannata mennä. Monet ”lihattomat” ruokalajit käyttävät pohjanaan liha- tai kalalientä. Jos olet vegaani, ovat vaihtoehtosi kovin niukat, sillä usein ruoat sisältävät jotain kalapohjaista tai kananmunaa. Jopa kimchissä on usein käytetty jotain kalapohjaista. Suosittelisin vegaaniudesta pientä joustamista Koreassa, mikäli haluaa nauttia paikallisesta ruokakulttuurista. Lisäksi Koreassa voi ehkä saada hieman ilonpilaajan maineen, jos seurue joutuu jatkuvasti valitsemaan ruokapaikkansa sinun vaatimustesi perusteella. Sosiaalinen ruokailu on korealaisille hyvin tärkeää, joten jatkuvilla vaatimuksilla saatat väsyttää muut ihmiset aika nopeasti.

Olen allerginen kalalle/pähkinöille/jollekkin muulle/minulla on laktoosi-intoleranssi. Mitäs nyt?

Kala-allergikkojen kannattaa olla erityisen varovaisia Koreassa! Kuten aikaisemmasta vastauksesta käy ilmi, Korealaiset ruuat saattavat monesti sisältää jotain merenelävää, jopa kimchi! Näissä tilanteissa olisi mukana hyvä olla joku sellainen henkilö, joka pystyy selittämään tilanteesi koreaksi ravintolassa mikäli et siihen itse kykene. Korealaiset ruuat eivät yleensä sisällä yllättäviä pähkinöitä, mutta tässäkin kannattaa tietysti olla varovainen. Laktoositon tai vähälaktoosinen maito on aika tuntematon käsite Koreassa, mutta viime aikoina isompiin kauppoihin on alkanut ilmeisesti ilmestyä Valion teknologialla tuotettua laktoositonta maitoa. Muiden maitotuotteiden ollessa kyseessä lienee aika turhaa vielä etsiä laktoosittomia vaihtoehtoja.

Löytyykö länsimaalaisille mitään vaatteita Koreasta vai onko ne kaikki kauhean pieniä?

Löytyy, mutta niitä pitää vaan osata etsiä, mikäli olet yhtään isokokoisempi. Katukaupoista voi olla joskus hankala löytää oikeita kokoja, varsinkin kun niissä ei yleensä ole minkäänlaisia sovitusmahdollisuuksia. Länsimaalaisista vaatekauppaketjuista toki löytyy länsimaalaisia kokoja myös, mutta näissä kaupoissa vaatteet ovat yleensä kalliimpaa sorttia. Länsimaalaisilla naisilla ongelmakohtia ovat isot rinnat, leveämmät hartiat ja lantio. Korealaisethan ovat enimmäkseen kovin laihoja, joten yhtään muodokkaammalle naiselle sopivien vaatteiden löytäminen voi olla haaste. Itselläni ongelmia tuotti erityisesti leveä lantio, leveät käsivarret ja ah-niin-ihanat ukkosreiteni. Miehillä ongelmina luulisi olevan leveämmät hartiat ja muutenkin rotevampi olemus. Lisäksi paitojen hihat ja housujen lahkeet voivat helposti jäädä lyhyiksi.

Miten paljon korealaiset kiinnittävät huomiota ulkonäköön?

Liian paljon. Korealaiset teetättävät paljon kauneusleikkauksia, sillä ulkonäköpaineet ovat niin kovat. Nuoret saavat vanhemmiltaan valmistujaislahjoiksi kauneusleikkauksia. Suosituin näistä on ”double eyelid surgery”, jossa korealaisille luodaan länsimaalaista silmää muistuttava muoto silmän yläluomeen. Korea Herald kirjoitti aiheesta hyvän artikkelin jokin aika sitten. Sen voi lukea täältä.

Miksi korealaiset kommentoivat jatkuvasti ulkonäköäni ja painoani?

Ulkonäköön liittyvä kommentointi on Koreassa ikävän yleistä ja valitettavasti aika suuri osa tämän maan kulttuuria. Korealaisille toisen nimittäminen lihavaksi tai painon heilahtelusta huomautteleminen on aika yleistä ja painosta kommentointia ei ehkä samalla tavalla pidetä törkeänä kuin länsimaissa. Korealaiset yleisesti ottaen kiinnittävät todella paljon huomiota ulkonäköönsä, joten oman ulkonäön lisäksi myös toisten ulkonäön kommentointi on yleistä. Paras taktiikka on vähän antaa tämän tulla toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos vaikka se välillä hankalaa olisikin.

yhyy

Olen liikutarajoitteinen. Onko Koreaan meneminen täysin mahdotonta?

Ei ole! Ainakin suurissa kaupungeissa on yllättävän hyvin hissejä ja ramppeja tarjolla moniin paikkoihin, myös metroasemille. Bussilla matkustaminen voi valitettavasti olla suurimmaksi osaksi mahdotonta, koska bussiin useimmiten noustaan portaita pitkin. Bussin käyttöä en kyllä muutenkaan suosittele Koreassa vasta aloitteleville, sillä systeemi voi olla hieman hankala ilman kielitaitoa. Lisäksi korealaiset bussikuskit ovat jotain universumin paskimpia kuskeja, mistä syystä itsekin pyrin välttämään bussien käyttöä aika usein.

En osaa Koreaa. Pärjäänkö siellä englannilla?

Aivan mainiosti! Korealaiset eivät välttämättä uskalla puhua kanssasi aina englantia, mutta elekielellä pärjää yllättävän pitkälle. Lisäksi kaikki katukyltit on kännetty länsimaalaisille aakkosille ja useimmista turistirysistä löytyy tietysti englanninkieliset opasteet. Ravintoloiden suhteen kannattaa suunnata sellaisiin paikkoihin, joiden ruokalistoissa on ruokien kuvat esillä tai nimet on käännetty edes länsimaalaisille aakkosille, jotka voi sitten vaikka googlata.

Tuijottavatko korealaiset ulkomaalaisia kadulla?

Riippuu miten radikaalisti erotut joukosta. Viime vuosina Koreaan on tulvinut niin paljon ulkomaalaisia, että suuremmissa kaupungeissa ihmiset eivät juurikaan enää tuijottele. Yleensä herkin huomionaiheuttaja on kaikki perus ruskeasta ja mustasta poikkeavat hiusvärit. Länsimaalaisten isoja silmiä ja vaaleita hiuksia yleensä ihastellaan, mutta näitäkin vähenevissä määrin, koska ulkomaalaiset eivät ole enää mikään harvinainen näky. Ei kannata antaa eksoottisuudestasi johtuvan huomion nousta hattuun Koreassa. Erilaisuus yleensä kiehtoo ihmisiä ja joissain tapauksissa aiheuttaa tuijottelua ja erityiskohtelua.

Missä Suomessa voi opiskella korean kieltä?

Suomessa korean opiskelumahdollisuudet ovat kummallisen rajalliset. Liekkö rajallisten resurssien, opettajapulan vai minkä syytä. Muutamissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa kieltä voi opiskella. Joidenkin kaupunkien kansalaisopistot tai muut organisaatiot saattavat tarjota alkeistason kursseja joko maksua vastaan tai ilmaiseksi. International Youth Fellowship tarjoaa Korean opetusta, mutta varoituksen sana kaikille! kerron tästä vain siksi, että haluan ihmisten olevan kyseisestä organisaatiosta paremmin tietoisia. Kyseessä on uskonnollinen fundiskultti, joka pyrkii todennäköisesti käännyttämään sinut jossain vaiheessa! Jos haluat kuitenkin ihan tosissasi opiskella korean kieltä edistyneelle tasolle, kannattaa yksinkertaisesti vain tulla Koreaan opiskelemaan ja kielikylpyyn.

Paljonko korealaisia on Suomessa? Missä heitä voisi tavata?

En osaa enää sanoa, sillä korealaisten määrä Suomessa on varmasti noussut hurjasti viime vuosien aikana. Pääkaupunkiseudulla heitä varmasti on eniten. Luultavasti korealaisten tapaamiseen helpoin vaihtoehto on mennä vaikka vaihto-opiskelijabileisiin ja -tapahtumiin ja yrittää bongata heitä sieltä.

Haluan mennä Koreaan ja ryhtyä kpop -idoliksi/taustatanssijaksi/malliksi. Miten voisin päästä tekemään tätä?

Valitettavasti kpop -idolin ura taitaa olla aika mahdoton länsimaalaisille. Koreassa on kai muutamia ulkomaalaisia joissain idoliryhmissä, mutten ole kuullut kenenkään heistä menestyneen erityisen hyvin. Toisaalta en kyllä myöskään seuraa kpoppiin liittyvää maailmaa mitenkään, joten voin olla väärässä. Korealaiset haluavat kuitenkin enimmäkseen yleensä nähdä korealaisia idoleita kpopin ollessa kyseessä, joten länsimaalaisilla ei liene kovin kummoisia mahdollisuuksia. Lisäksi alalle pitää lähteä yleensä hyvin nuorena ja joutua tekemään yhtä sun toista menestyäkseen… jopa joissakin tapauksissa harrastamaan seksiä joidenkin vaikutusvaltaisten miesten kanssa.

Tanssijan uraa on tietääkseni Koreassa aivan mahdollista luoda myös länsimaalaisena. Koreasta löytyy monia hyviä tanssikouluja, joissa on tietääkseni paljonkin ulkomaalaisia mukana. Kannattaa etsiä jotain blogeja aiheeseen liittyen.

Mallin töitä Koreassa voi tehdä lähes kuka vain, jos on suurin piirtein normaalivartaloinen. Koreassa malliksi ryhtyminen erityisesti sinisilmäiselle vaalealle suomalaiselle on loppujen lopuksi aivan uskomattoman helppoa, sillä monet korealaiset firmat haluavat tällaisia malleja mainoksiinsa. En ole itse perehtynyt ollenkaan kyseiseen alaan, joten tähänkin liittyen kannattaa etsiskellä relevantteja blogeja liittyen aiheeseen.

9 Comments

 • Jukka

  09.01.2017 at 15:16

  Onko pakkoruotsi portti Korean kielen opiskeluun?
  Koetko että pakkoruotsista on ollut hyötyä korean opiskelussa?
  Olisitko mieluummin lukenut Koreaa kuin pakkoruotsia?

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   10.01.2017 at 05:11

   En näe kunnolla yhteyttä näiden kahden välillä, mutta sanoisin, että minkä tahansa kielen opiskelun kokemuksesta on hyötyä aina kun aloittaa uuden kielen opiskelun. Ruotsin sijaan olisin opiskellut paljon mieluummin jotain muuta omavalintaista kieltä, tai vaikka venäjää. Ruotsi on ollut kyllä tähän mennessä erityisen hyödytön kielitaito maailmalla, mutten varsinaisesti näe sen opiskelua enää samalla lailla ajanhukkana kuin aikoinaan katkerana opiskelijana kun sitä piti oikeasti opiskella. Enpä taida todennäköisesti edes pieraista koko kielen suuntaan enää aikuisiällä, koska kukaan ei voi enää pakottaa minua kiinnittämään siihen huomiota.

   Vastaa
 • Tam

  27.04.2017 at 20:08

  Hei, siisti blogi ! Törmäsin tähän kun itse etsin harjoittelupaikkaa Koreasta. Kiva sattuma, että ollaan samalla alalla. Tutkin lisää blogiasi myöhemmin, mut nyt on pakko kysyä, että oisko sulla kiinnostusta lähtee auttamaan mua saamaan harjottelupaikkaa sieltä. Tarvitsisin oikeastaan vain vinkkejä ja paikkoja joihin voisin hakea. Korealainen kulttuuri on tiedossa, sillä kihlattuni on Korealainen ja Koreassakin olen vuoden asustellut. Kihlattuni auttaa myös prosessissa, mutta ajattelin itsekin tehdä jotain asialle eikä täysin hänen harteille koko prosessia.

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   02.05.2017 at 15:14

   Hei Tam!
   Sinulle laittelinkin jo sähköpostia, mutta halusin vain kommentoida tähän kuitatakseni tämän kommentin vastatuksi. Ollaan yhteyksissä!

   Vastaa
 • Momo

  03.06.2018 at 17:14

  Hei!
  Mietiskelin tässä, että mitä kaikkia lippuja ja lappuja pitäisi loppujen lopuksi täytellä, jos haluaa muuttaa toiseen maahan?
  Työviisumi ainakin on pakollinen, jos haluaa työskennellä ja työn kautta pääsee helpommin töihin muuhun maahan?
  Olen myös saman alan taitureita, kuin sinä. :)
  Toivottavasti kysymyksistä ei ollut vaivaa ja hyvää kesää!

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   17.06.2018 at 09:18

   Hei Momo!

   Pahoittelut myöhäisestä vastauksesta! Kotikoneeni on ollut epäonnistuneen Windowspäivityksen takia rikki viimeiset 2kk enkä ole jaksanut tehdä asialle mitään, joten vastaaminenkin tähän viestiin sitten jäi. Suomesta lähtiessä pitää tietysti tehdä ainakin muuttoilmoitus postille ja maistraattiin muuttoilmoitus -palvelun kautta. Kelaan kannattaa myös ilmoittaa lähtevänsä pysyvästi ulkomaille. Tietysti kaikki omat kotivakuutukset, sähköt yms pitää irtisanoa. Puhelinoperaattorin kanssa kannattaa tehdä sopimus halvimmasta mahdollisesta puhelinliittymästä tai numeroparkista, jotta Suomen vanha numero pysyy ja että sen voi tarvittaessa ottaa käyttöön. En kyllä Suomesta lähtiessäni muista täytelleeni ihan mahdottomasti mitään papereita… Siellä toisen maan päässä niitä saakin sitten täytellä järkyttävät määrät. Ainakin Koreaan nykyisin E-7 -työviisumin saaminen IT-ammattilaisena on mielivallan alla ja kinkkistä. Itse tiedän lähipiiristäni useammankin tapauksen tällä hetkellä joiden E-7 viisumihakemukset hylättiin. Ilman viisumia ainakaan täällä ei saa työskennellä ja luulisin että suurimmassa osassa muissakin maissa on sama juttu. Työviisumin saaminen ei ole helppoa ja vaatii työnantajalta joskus myös reipasta rahallista sponsorointia. Viisumi ei kuitenkaan ole missään nimessä mahdoton homma ja jos sinut palkkaava yritys kovasti haluaa sinut töihin, kyllä se loppupeleissä jotain kautta järjestyy ainakin tänne Koreaan. Tärkeintä on löytää se itselleen sopiva firma :)

   Vastaa
   • Momo

    20.06.2018 at 20:57

    Hei ja kiitoksia avuliaasta vastauksestasi!
    Muuttooniaikeiseeni on tosin vielä aikaa, mutta parempi jo valmistautua etukäteen eikös? Mietin tässä vielä, että ehkä on hiukan (vain hiukan tosiaan) helpompaa päästä töihin yritykseen, joka on ns. maailmanlaajuinen. Kuten siis juuri suomalaisiin tai englanninkielisiin yrityksiin.
    Vielä hiukan vaivaten haluaisin kysyä, että mitä lappuja saa sitten täytellä siellä toisessa maassa?
    Tosin, ehkä paras vaihtoehto olisi myös mennä ensin au pairiksi kyseiseen maahan ja selvittää kaikki sitten siellä ollessa. ^^
    Mukavaa juhannusta!

    Vastaa
    • Pesukarhu

     Pesukarhu

     21.06.2018 at 11:37

     Hei Momo!

     Mihin maahan sinulla on halu muuttaa? Se papereiden täyttely riippuu todella paljon siitä mihin maahan olet menossa ja mitä sinne menossa tekemään. Myös viisumin tyyppi, työpaikka jne vaikuttavat radikaalisti kaikkeen siihen minkälaista byrokratiaa joudut käymään kohdemaassa läpi. Minulle saa laittaa myös sähköpostia tai viestiä kakaossa! Yhteystietoni löytyvät blogin valikosta oikealta.

     Vastaa

Vastaa