Taas Suomessa, joulua odotellen

Olinpas laiska kun en kirjoittanut tänne mitään yli kuukauteen. Pahoitteluni siitä. Eipä yllätä että viimeiset päivät Koreassa olivat hyvin kiireisiä ja Suomenkin tahtiin totuttautuminen kesti taas jonkin aikaa. Nyt taas elämä rullaa eikä Koreaan oikeastaan ole ikävä tällä hetkellä. Loppuajasta oikeastaan Korean tukahduttava kesä ja jatkuvat sateet vaan alkoivat hieman ärsyttämään. Suomi on kyllä tarjonnut aivan mahtavia kelejä. Oli kyllä todella paljon mukavampi (ja vähemmän itkuisempi) tulla takaisin nyt verrattuna viime vuoteen. Jongzea ikävöin tietysti kovasti, mutta pidämme päivittäin yhteyttä KakaoTalkin ja Skypen välityksellä. Ikävää lievittää myös se, että Jongze on tulossa käymään Suomessa joulun aikaan, mikä on todella hieno juttu! Tämän uutisen voimalla jaksankin kovasti opiskella. Tavoitteenani on tehdä kaikki vielä jäljellä olevat kurssit pois alta, jotta keväällä olisi enää vain gradun kirjoittaminen ja silloin voisi jo mahdollisesti etsiä ulkomailta töitä (varmaan joko New Yorkista tai sitten Seoulista).

Minulta pyydettiin tuossa reilu kuukausi sitten listaa kaikista hyvistä paikoista ja niiden sijainneista, joissa Seoulissa kannattaisi käydä. En taida nyt ihan tähän hätään ehtiä sellaista kirjoittamaan, sillä se vaatii useita tunteja työtä ja kuvien kaivelua arkistoista. Kommentoija nimeltään wiwi pyysi kyseistä blogimerkintää. Toivottavasti wiwi et ole vielä lähtenyt, että jos kirjoitan tässä parin päivän sisään niin sinulle olisi listasta vielä hyötyä! :D Ehkä siitä olisi hyötyä muillekin, jos kukaan nyt ylipäätään enää jaksaa meikäläisen horinoita täältä lukea, kun olen taas Suomessa. Tulee ehkä päiviteltyä blogia nyt aika harvakseltaan, ehkä jotain yleistä Koreaan liittyen kun kuitenkin luen Korealaisia sanomalehtiä ja Koreaan liittyviä artikkeleita edelleenkin säännöllisesti.

Tässä kuitenkin viimeisin älytön kuvaläjä Seoulista heinäkuun lopulta ja elokuun alusta:

asd

asd
Vietettiin oikein korealaista iltaa kavereiden kesken. Joimme siis sojua 7elevenin edessä. Tämä kyseinen coctail on sekoitus sojua, melona -jäätelöä (meloonin makuista jäätelöä) ja Chilsung cideriä, joka on siis korealaisten Sprite. Aika hyvää oli, suosittelen. Tämän jälkeen ilta jatkui tietysti karaokehuoneeseen.

asd

asd

asd
Nämä kuvat ovat kaikki Children’s Grand Parkista (어린이대공원), joka sijaitsee Konkukin yliopiston lähettyvillä. Todella kiva paikka, jossa hurahtaa helposti useampi tunti. Kyseessä on siis todella iso puistoalue, josta löytyy mm. lasten huvipuisto ja aika iso eläintarha. Tämä eläintarha oli itseasiassa parempi kuin Seoul Grand Park (서울대공원). Tässä eläintarhassa eläimet olivat paljon virkeämpiä ja ne pääsi näkemään lähempää. Enpä ole ikinä ennen nähnyt tiikeriä, joka yrittää karjuen hyökätä kimppuuni lasin läpi. Suosittelen erittäin lämpimästi tätä paikkaa kaikille Seoulissa asuville ja siellä vieraileville. Pitää muistaakin laittaa tämä sitten siihen listaan.

asd

asd

asd

asd
Nyt kaikki varmaan ihmettelevät. Oli pakko ottaa kuvia, sillä tämä kyseinen 무한도전 (muhandocheon) jakso oli aivan hulvattoman hauska. Minun ja Jongzen lempipuuhaa oli tilata lauantai- ja sunnuntai-iltoina kämpille jotain ruokaa ja rötvätä sängyllä katsomassa telkkaria, sillä lauantaisin tulee 무한도전 ja sunnuntaisin 런닝맨. Molemmat aivan loistavia variety ohjelmia (tämä kai on se oikea termi, jota pitää käyttää? Korealaiset sanovat ”예능”). Tässä kyseisessä jaksossa miehet oli puettu kuuluisiksi prinsessoiksi ja heidän piti suorittaa tehtäviä prinsessa-asuissaan. Osa vitseistä meni tietysti ohi, sillä mitään tekstityksiähän ei ole, joten kaikki täytyy kuunnella koreaksi.

asd
은행골 (eunhenggool) take-away sushit. About paras ketjuravintola sushille. Sushin ystävien kannattaa painaa tämä nimi mieleen. Maksaa 15 000 wonia tämä lajitelma.

asd
팥빙수 (patbingsoo) eli raastettua jäätä, punapaputahnaa, jäätelöä ja muita höysteitä. Kesän paras jälkiruokaherkku. Caffe benessä on mielestäni parhaat, erityisesti tuo mansikkabingsu.

asd

asd
디델리 라볶이 <3 (D-deli rabbeokki). Oi jestas. Tässä siis nuudeleita ja tteokbokkia sekaisin. Tosi hyvää ja epäterveellistä. Tämä on ketjuravintola, mutta yksi löytyy ihan Ewhan yliopiston kulmilta. asd
Tyttöhömpöttelin ja hankin geelikynnet. Ajattelin että on jokseenkin hassua jos olen elänyt Koreassa yli puolitoista vuotta enkä ole kertaakaan käynyt yhdessäkään niistä sadoista kynsisalongeista. Noh, nyt tuli sitten käytyä. Kynnet kesti keskimäärin 3 viikkoa, mutta on mulla pikkurilleissä vielä nämä geelit yli viiden viikon jälkeen. Niistä kynsistä lähtee ensimmäisinä, joita eniten käyttää.

asd

asd

asd
Sotamuseosta. Tämä kyseinen museo sijaitsee Samgakjin metroaseman lähellä. Täälläkin riittää kyllä nähtävää jos jaksaa vain katsella. Pihalla sattui olemaan jonkun mainoksen kuvaukset käynnissä juuri sinä päivänä kun menimme museoon.

asd

asd

asd

asd

asd
Ttukseom resort. Ttukseomin metroaseman lähellä on tällainen putkijuttu. Sanomme tätä vain Ttukseom tubeksi, kai sillä olisi joku oikeakin nimi. Yöllä vielä hienompi, kun valot syttyy putken sisälle. Kauempana siintävään uima-altaaseen teki mieli pulahtaa, mutta se näytti olevan niin täynnä että eipä sinne olisi mitään järkeä mennä. Ihmiset täyttävät altaan pinta-alasta suurimman osan.

asd
”Viimeinen” 안동찜닭 (Andong jjimdak) Jongzen kanssa. Tämä on siis lempiruokaani koreassa. Kävimme toivomuksestani viimeisenä päivänä syömässä tätä lounaaksi.

asd
Jongze kokki kolmonen päätti eräänä iltana kokata itselleen gourmet-iltapalan. Yritimme siis syödä jääkaapista kaikkea pois, että mahdollisimman vähän tarvitsisi heittää roskiin kämppäämme luovuttaessa. Varoittelin tästä yhdistelmästä kokkaamaan täysin tottumatonta miestäni että ei ehkä ole ihan parhaat yhdistelmät nyt. Tässä siis hieno paahtoleipä, joka on paistettu pannulla kananmunan kanssa. Päälle on levitetty luomumustikkahilloa ja ällöttävää korealaista pimeässä hohtavaa sulatejuustoa. Nami nami…
Minulla on tähän liittyvä toinenkin kuva, jonka otin Jongzen reaktiosta hänen maistettuaan tekelettään. Hän kielsi minua näyttämästä sitä ikinä kellekään :D Tuli nimittäin kuvaan sen verran yrmelö naama.

Sitten Suomikuvien vuoro:

asd
Minulla oli jatkolento Helsingistä Kuopioon päästäkseni lähemmäksi vanhempien kotia, joka sijaitsee korvessa. He päättivät yllättää minut ja tulivat hakemaan minut veneellä Kuopion lentokentältä! Aivan mahtava yllätys! Tässä lastaillaan laukkuja veneeseen.

asd
Ja sitten kärryillä ylös mäkeä että saadaan laukut tupaan.

asd

asd

asd

asd

asd
Minä Pesukarhu 24-wee ehdotin että mennäämpäs käymään Vehmasmäessä kotieläinpuistossa. Muistan penskana nähneeni siitä mainoksia telkkarissa, mutta ei vaan ikinä tullut käytyä kun asuimme tuolloin Iisalmessa. Nyt vähän lähempänä asuessa oli helppo käydä siellä ja Kuopiossa samalla reissulla.

asd
Kotona odotti myös yksi oikein mieluinen tyyppi. Vanha koiranronttini Ressu piti minulle vinkuseremoniat astuessani autosta pihalle. Matkalaukkuissa oli ainakin koiran mielestä mielenkiintoiset hajut.

asd

asd
Paluu luonnon helmaan Seoulin betoniviidakon jälkeen tuntui mukavalta. Useampana päivänä tuli kykittyä metsässä keräten mustikoita ja kantarelleja.

asd
Olen jo tutustunut uusiin tyttöihin, jotka ovat tulleet Ewhasta vaihtoon Jyväskylän yliopistoon. Tässä kokkailua porukalla minun pienenpienessä keittiössäni.

Ja lopuksi muutamia viimeaikaisia karaoken suosikkejamme:

울랄라세션 (Ulalasession) – 아름다운 밤 (Beautiful Night)

Busker Busker (버스커버스커) – Dream girl(동경소녀)

Cryingnut (크라잉넛) – Give me the money

CNblue (씨앤블루) – Love Light 사랑 빛

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina paikallisessa ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ekspatriaattinaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

6 Comments

 • Avatar

  Kh

  01.09.2013 at 12:26

  Hei ja kiitos erinomaisesta blogista, löysin tän pari viikkoa sitten ja oon nyt kahlannut kaikki postaukset läpi. :)

  Kysyisin, että onko sulla tietoa onko korean alkeet osaavalla länkkärillä mitään mahdollisuuksia saada Koreasta töitä? Valmistun pian ja olen päättänyt suunnata Aasiaan töihin ja Japani ja Korea kiinnostavat eniten kun olen niiden kieliä opiskellut.

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  01.09.2013 at 15:55

  Hei! Kiva että blogista on ollut iloa :)

  Valitettavasti sinun tapauksessasi täytyy sanoa, että mahdollisuutesi saada töitä ovat hyvin hyvin pitkälti pelkän onnen varassa. Koreassa on paljon länsimaalaisia, jotka puhuvat vain vähän koreaa, mutta se ei enää riitä… Kymmenen vuotta sitten tilanne oli toinen, mutta nykyään jopa hyvää koreaa puhuvat länsimaalaiset saattavat kamppailla töiden löytämisen kanssa. Tunnen ihan henkilökohtaisesti tällaisia ihmisiä, jotka hyvästä koreasta huolimatta eivät välttämättä ole onnistuneet löytämään työpaikkaa. Koreassahan on muutenkin aika huono työllisyystilanne, taitanee olla tällä hetkellä pahempi nuorisotyöttömyys kuin Suomessa :( Suosittelisin, että opiskelisit Koreaa vähintään vuoden verran oikein ahkerasti (mielellään maineikkaassa korealaisessa yliopistossa!), mikäli haluat Koreasta töitä. Kaikilla taitaa olla vähän tämä sama virsi, että ilman sujuvaa korean kielen taitoa mahdollisuudet ovat aika olemattomat, jos et satu olemaan jenkki. Suomalaisethan eivät saa opettaa laillisesti edes englantia Koreassa, koska niillä on sellainen tyhmä laki että vain natiivit englanninpuhujat saavat opettaa…

  Oletko käynyt kertaakaan Koreassa tai Japanissa? Kai olet tietoinen maiden työkulttuurista ja muistakin ongelmista, joita kulttuurierot voivat tuoda mukanaan? Helposti yli 12-tuntisia päiviä, huonot palkat verrattuna Suomeen, aika kova ikä(myös rotu-)rasismi ja ns. ”sosiaalinen paska”, kuten korealainen työkaverini kuvaili korealaisten työpaikkojen sosiaalisia velvoitteita, joista kukaan ei oikeasti tykkää. En oikeastaan suosittelisi korealaisessa firmassa työskentelyä kovin monelle suomalaiselle, ellei sitten onnistu neuvottelemaan itselleen oikein hyvää diiliä. Itse oikeastaan olen entistä enemmän vakuuttunut puolentoista vuoden Koreassa asumisen jälkeen, ettei korealaisessa firmassa työskentely välttämättä ole minua varten, sen verran kaipaan omaa aikaa kuitenkin :) Suosittelisin sinulle oikeastaan töiden kyselemistä kansainvälisistä firmoista ihan ensimmäiseksi tai voisitko esimerkiksi harkita työharjoittelua? Korealaiset tuntuvat arvostavan monenlaisia työharjoitteluja ennen varsinaiseen työelämään siirtymistä. Työharjoittelu Koreassa todennäköisesti takaisi sinulle paremmat mahdollisuudet työllistyä. All in all mun vinkit: opiskele aivan saatanan kovasti korean kieltä, luo suhteita, ole aktiivinen, ota asioista perinpohjin selvää ennen lähtöä ja olkoon onni myötä työnhaussa :D

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  01.09.2013 at 16:00

  Ainiin! Se myös vaikuttaa että minkä alan opiskelija olet? Saanko tätä tiedustella? Yleisesti ottaen kauppatieteilijöillä ja informaatioteknologian ammattilaisilla taitaa olla parhaat mahdollisuudet, sillä Koreassa on paljon näitä isoja chaebol -yrityksiä, jotka palkkaavat IT-ammattilaisia ulkomailta.

  Vastaa
 • Avatar

  Kh

  01.09.2013 at 16:54

  Kiitos perusteellisesta vastauksesta! Ja joo, mulla on nämä työkulttuurin erot tiedossa. Oon myös lukenut erilaisia tilityksiä työnsaamisen vaikeudesta Koreassa, mutta koska kirjoittajina ovat olleet jenkit joille tuottaa mun kokemuksen mukaan vaikeuksia jopa ruotsalaiseen kulttuuriin sopeutuminen (kyllä :D) niin kiinnosti saada suomalaisen näkökulma asiaan.

  Olen business -puolen opiskelija joten mulla jatkunee ahkera korean opiskelu ja näiden tietojen perusteella kannattanee työllistyä isoon kv-yritykseen jonka töissä voisi olla saumaa päästä Koreankin pisteeseen töihin.

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  01.09.2013 at 18:21

  Kh: Eipä kestä! Sinun kannattaisi ehdottomasti mennä vaihtoon Koreaan (ellet ole jo käynyt), koska suoraan sanottuna Suomen korean opetus on vähän…. noh…. ei yllä läheskään sille tasolle, minkälaiseen kielikylpyyn pääsisit Koreassa. Vertailu voidaan yksinkertaisesti suorittaa jo sillä, että Suomessa yliopistossa (amk:ssa varmaan myös) perus kielikurssi on noin 60-80 tuntia/periodi. Koreassa minä kävin kahdessa ja puolessa kuukaudessa 200 tuntia koreaa, siis karkeasti noin kolminkertaisen määrän, mitä samassa ajassa Suomessa pääsisit opiskelemaan. Katsoin viime keväänä Turun avoimen yliopiston kursseja, ja siellä ”korea 2” -kurssilla käytiin Ewha Korean kirjaa 1-1 vielä…. siis aiiiiivan liian hidas tahti että oppiminen olisi tarpeeksi tehokasta. Suomessa saisi siis opiskella vuosia, että yltäisi läheskään samalle tasolle. Lisäksi korealaiset arvostavat sitä, että olet opiskellut korealaisessa yliopistossa, joten vaihtoa suosittelen ehdottomasti. Vaihto on myös hyvä tapa saada vähän tuntumaa paikalliseen elämään, sillä se on kuitenkin aika erilaista kuin Suomessa. Monilla on hinku sinne päästä, mutta sitten tajutaankin myöhemmin että eihän se elämä ollutkaan niin ruusuista kuin korealaisiset draamasarjat antoivat ymmärtää :/ Jenkeillä on kyllä aika epäreilu asema korean työmarkkinoilla, sillä heillä on vaan niin paljon enemmän mahdollisuuksia ihan vain sen takia että ovat jenkkejä.

  Mikko: Tällä hetkellä arvioisin että ympäri Suomen 300-400. Määrät ovat kasvaneet puolin ja toisin räjähdysmäisesti kahden viimeisen vuoden aikana. Silloin kun minä olin vaihdossa, oli suomalaisia opiskelijoita Koreassa noin sata, nyt määrä on kaksinkertaistunut ellei enemmänkin.

  Vastaa

Vastaa