화이팅! korean taso 3

Niin sitä vaan on ihan kohta toinenkin lukukausi Ewhassa pulkassa. Huomenna on viimeiset kaksi koetta ja sen jälkeen koittaa jonkin sortin vapaus (oikeastaan ei, mutta tästä lisää kohta). Olen viimeviikon ja tämän viikon ollut todella stressaantunut. Olen nukkunut lähes joka yö vain kolmisen tuntia. Univaje painaa pahasti päälle ja vaikka tänään on käytännössä viimeinen päivä kun pitäisi jaksaa rutistaa, tuntuu ettei voimat riitä mitenkään, joten kirjoitan tänne siinä toivossa että opiskelu alkaisi kohta kiinnostaa. Alan jo voida fyysiesti pahoin kun väsyttää niin paljon. Univaje johtuu siitä, että olen päivät luennoilla, joten opiskelu täytyy tehdä luentojen jälkeen ja se venyy usein pikkutunneille asti kun hommaa on yksinkertaisesti vain niin hirveästi. Onneksi sain viimein yhdeksänsivuisen tutkielman valmiiksi ja lähetettyä, joten nyt olen yrittänyt keskittyä korean kokeisiin. Enää on jäljellä huominen puhetesti ja sen jälkeen Media & Societyn koe, johon en kyllä jaksa laittaa paljon tikkua ristiin. Koko kurssi on ollut pelkkää ajanhukkaa, joten minulle on ihan sama minkä arvosanan siitä saan. Olen istunut tunneilla vain pakosta viimeisen reilun kuukauden ajan. Jos jaksan edes vähän lukea loppukokeeseen, tulee kurssista varmaan joka tapauksessa arvosanaksi A, sillä mid-termistä tuli hyvät pisteet ja esitelmästäkin 48/50, joten mitään huolta reputtamisesta ei ainakaan ole vaikka menisinkin loppukokeeseen vain apinoimaan.

Lukukausi loppuu virallisesti ensi viikolla. Tämän myötä monet hyvät kaverini palaavat takaisin omiin maihinsa. Olen varmasti todella surullinen koko ensi viikon, mutta täytynee sitten yrittää kanavoida se paha olo opiskeluun ja liikuntaan. Saan uuden huonekaverinkin, sillä Eliisa palaa takaisin Suomeen. Toivon todellakin, ettei uusi huonekaverini ole kiinalainen. Minulla ei ole heitä vastaan mitään, mutta länsimaalaisten ja kiinalaisten elämäntavat eivät yksinkertaisesti yleensä sovi yhteen ollenkaan. En halua että molemmilla on huoneessa nihkeät oltavat. Ranskalainenkaan huonekaveri ei hirveästi houkuta, sillä kokemukseni ranskalaisista täällä ovat niin huonoja, etten halua olla heidän kanssaan juurikaan tekemisissä. Muutamia mukavia poikkeuksia löytyy, mutta suoraan sanottuna suurin osa ranskalaisista käyttäytyy täällä todella idioottimaisesti. Antavat kyllä todella huonon kuvan omasta maastaan, en yhtään ihmettele että meillä on ranskalaisista tietynlaiset stereotypiat, sillä he oikeasti valitettavasti antavat aihetta niille.

Jotta tämä nyt ei menisi ranskalaisten dissaamiseksi, vaihdan aiheen korean kolmostasoon. Aloitin tänään kolmostason opinnot ja ei voi muuta sanoa kuin että kyllä putoaa muuten tiiliä pönttöön. Kolmostaso on -anteeksi kiroilu- HELVETIN vaikea. Tai no ainakin tämän ensimmäisen luennon perusteella. Ehkä pääsen siihen paremmin kiinni kun totun opettajan nopeaan puheeseen ja pääsen muutenkin tästä koestressistä yli. Ensi viikosta alkaen minulla ei sentään ole muita luentoja tai kokeita korean lisäksi, joten voin täysipäiväisesti keskittyä tuohon korean opiskeluun. Jotta voisin paremmin kuvata sitä vaikeustason vaihtelua 1-3 tasojen välillä, ilmaisen asian näin: ykköstaso on kuin pyörää opettelisi ajamaan. Kestää hetken tottua mutta kun asian hoksaa, se lähteekin sujumaan oikein kivasti. Kakkostaso on auto. Joutuu aika paljon enemmän jo harjottelemaan, miettimään ja kertaamaan, mutta senkin oppii kyllä kun jaksaa vain harjoitella. Kolmostaso onkin sitten kuin sinut istutettaisiin yhtäkkiä Messerschmittin puikkoihin ja sanotaan että ”lennäppä tällä pari kiekkaa”. Eli minulla on tässä kyllä nyt aikamoinen työsarka edessä. En suoraan sanottuna tiedä, selviänkö kolmostason opinnoista läpi. Paikallisen kielikeskuksen intensiivikurssit ovat akateemista koreaa (normikurssi) vaikeampia ja läpipääsyyn vaaditaan jokaisesta osiosta, eli kuuntelu, puhe, kirjoittaminen ja lukeminen, vähintään 60 prosenttia pisteistä ja yhteenlasketun keskiarvon on oltava vähintään 70 prosenttia. Ei todellakaan mikään helppo homma.

Annan itselleni todellakin anteeksi sen, jos en pysy kolmostasolla kärryillä. Minä olen ilmeisesti ryhmässä ainoa vaihto-opiskelija. Muut ovat tulleet Koreaan vain kesäkouluun. Muut ovat opiskelleet koreaa omissa maissaan ehkä vuoden, kaksi tai kolme. Joka tapauksessa minua noin kaksi kertaa pidempään. En voi todellakaan asettaa itseäni samalle linjalle muiden opiskelijoiden kanssa, sillä meillä on ihan täysin eri lähtökohdat. Minä olen opiskellut koreaa noin kahdeksan kuukautta ja kaikenlisäksi vielä akateemista koreaa, joka on vähän eri asia kuin kielikeskuksen kurssit. Juttelin tänään yhden tytön kanssa. Hänen pääaineensa on korea ja hän on opiskellut neljä vuotta. Hän on myös kolmostasolla. Minun täytyisi käytännössä reilun puolen vuoden opiskelulla kiriä samalle tasolle kuin hän. Luulenpa että tämä on mahdotonta. Haluan kuitenkin yrittää ja katsoa miten tämä lähtee sujumaan. Pystyn kyllä myöntämään sen itselleni, jos tosiaan haukkasin liian ison palan, mutta yrittää kannattaa aina, varsinkin kun vielä olen täällä sillä Suomessa en sitten pystykään saamaan enää korean opetusta.

오늘 언어교육원에서 헌국어 3급 공부 시작했는데 너무 어려운 것 같아요. 어려운 단어와 이상한 문법때문에 걱정을 많나서 힘들고 기분이 조금 나빠요 ㅠㅠ 흑 흑 흑 어떻게 해야돼?
(onul onokjoojukwoneso hankuko samkup kongpusizakhennunte nomu orjoun kot kattajo. orjoun tanowa isanghan munpopttemune kokzongul mannaso himtulko kipuni zokum nappajo. T_T huk huk huk ottohke hejade?) Tuossa teille pieni ”suomennettu” näyte siitä, miltä kakkostason korea kuulostaa ja näyttää. Lause vapaasti käännettynä tarkoittaa siis: ”Aloitin tänään opintoni kielikeskuksessa korean kolmostasolla mutta se vaikuttaa olevan todella vaikea. Vaikean sanaston ja kieliopin takia huolehdin paljon, joten olen uuvuksissa ja hieman vihainen. T_T yhyy yhyy yhyy mites tästä selvitään?”

Onneksi kaverit ja poikaystävä jaksavat kannustaa minua eteenpäin. En kyllä nimittäin selviä tästä urakasta mitenkään ilman henkistä tukea. Muutkin samalla kakkostason luokalla olleet kaverini valittelevat että kolmostaso vaikuttaa aivan hirvittävän vaikealta. Yritetään yhdessä rämpiä tästä läpi. Jotta tämä ei menisi kuitenkaan ihan valitteluksi, seuraavaksi viimeaikaisia kuvia.

Ensiksi ne ruokakuvat:

ruokaa
Donburi

ruokaa

ruokaa

ruokaa
Ihana ravintola Sinsadongin alueella. Halpaa ja erittäin hyvää. Pöytään saa monta erilaista side dishiä.

ruokaa
김치찌개 eli kimchimuhennos

ruokaa
해물동태찌개 eli jonkin sortin äyriäs/kalakeitto. Tästä keitosta löytyi kyllä varsin outoja asioita…

ruokaa
Ihanaa punaista lihaa! Käytiin Andren kanssa Itaewonin alueella brasilaisessa ravintolassa syömässä lihabuffet. Tarjoilijat kiertelevät ravintolassa isojen vartaiden kanssa, joista he leikkaavat ihania mehukkaita erilaisia lihakimpaileita asiakkaiden lautasille. Koko lysti vain ~20euroa. Suomessa tuolla rahalla ei saa kunnon pihviä.

ruokaa
Herkuttelua juustoilla ja hedelmillä. Pidimme kivan piknikin iHousen katolla. Tätä varten jouduimme tosin kiipeämään aidan yli sille pienelle nurmikkoläntille, mikä katolla on. Voi sitä sapiskan määrää jos vartija olisi saanut meidät kiinni tästä.

sitten muut:

sekalaisia

ruokaa
Kiva kahvila ihan Ewhan lähistöllä. Nimeltään 커피소년. Kiva paikka opiskella.

ruokaa
Niin hieno englantifail että oli ihan pakko ottaa kuva. Kyseessä siis ruokailusetti lapsille. Saatavana myös vaaleansinisenä pojille…

ruokaa

Andre liimasi oveeni Burger 4.5 -tarran ja kirjoitti taulutussilla oveen ”it’s good for you!”. Minä sitten innostuin myös tästä ideasta ja piirsin Mr. Pantsmanin oveen. Jep, oli tylsää.

ruokaa

ruokaa
Sinsadongista löytyy Marimekon myymälä. Tuli ihan Suomi mieleen ja samalla muistin miten paljon viihaankaan Marimekon järkyttäviä kuoseja.

ruokaa
Kävin läheisessä kissakahvilassa silittelemässä kissoja. Aika hyvää stressinlievitystä.

ruokaa
Tämä kissa haluaa ihan varmasti kynsiä sen henkilön, joka on ängennyt raukan tuohon paitaan ja värjännyt hännäntupsun vihreäksi. Kissan nimi oli Zau zau.

ruokaa
Joogakissa!

ruokaa
Suloinen siamilainen nökötti hyllykön kulmalla niin nätisti.

ruokaa
Käytiin Jongzen kanssa japanilaisessa sticker photo -paikassa Hongdaessa. Pienten valokuvien ottaminen näissä paikoissa on kyllä aikamoista hupia. Iho näyttää niin täydelliseltä ja silmät kirkkailta. Kuviinhan saa sitten kuvien oton jälkeen lisätä vaikka mitä koristeita ja efektejä. On kyllä niin teiniä hommaa mutta niin hauskaa!

Ja lopuksi perinteinen musiikkivideo-osuus:

BoA – Hurricane Peni–eikun siis Venus!

Korealaiset eivät oikein osaa ääntää V-kirjainta oikein, joten laulun venus kuulostaa liikaa joltain ihan muulta…

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina paikallisessa ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ekspatriaattinaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

19 Comments

 • Avatar

  manna

  17.06.2012 at 00:36

  Moikka! Mäkin haluisin vaihtoon Etelä-Koreaan, se vaan taitaa olla aika vaikeaa ja siksi yritänkin opiskella kovin Suomessa ja pitää koulumenestystä korkealla. Mulla oisikin pari kysymystä: osasitko koreaa ennen kuin menit sinne ja oliko sinne helppo päästä, uskoisin että koreaan ei lasketa ihan joka opiskeliaa, joten miten hait ja pääsit sinne? :) Kiitos jo etukäteen jos vastaat (:

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  17.06.2012 at 11:05

  Riippuu missä koulussa olet. Koreaan pääseminenhän vaihtelee hyvin paljon kouluittain. Jyväskylän yliopistosta on nykyään jo vähän hankalampi päästä, sillä Korea on vaihtokohteena kasvavassa suosiossa. Minä pääsin ekalla yrittämällä, sillä perusteluni olivat erittäin hyvät (eli käytännössä syyni: haluan opiskella koreaa enkä voi tehdä sitä suomessa, joten lähettäkään minut heheh). Kannattaa siis perustella oikein hyvin miksi juuri sinut pitäisi valita. Tiedän tosin monia ihmisiä jotka tulivat tänne vain tyylillä ”no oho päädyimpä Koreaan”. Korealaiset koulut haluavat lähettää omia opiskelijoitaan mahdollisimman paljon maailmalle, joten he kyllä hyväksyvät aika paljon vaihtareita sitten omiin kouluihinsa vaihtokauppana. Suomalaiset vaihtarit pärjäävät täällä opinnoissaan korealaisiin verrattuna yleisesti ottaen erinomaisesti.

  En osannut koreaa paria fraasia enempää ennen tänne tuloa, koska Jyväskylässä ei ole mitään kautta mahdollista opiskella korean kieltä. Helsinki lienee edelleenkin ainoa paikka, missä korean kielen opiskelu on mahdollista? Täällä kyllä pärjää ihan hyvin untuvikkonakin. Useat koulut tarjoavat nimenomaan aloittelijatason kursseja, joilla kielitaitoaan pääsee kasvattamaan. Ei kannata huolehtia siitä kielen osaamisesta ennen tänne tuloa. Suosittelen tosin opettelemaan hangulit etukäteen, helpottaa oppimista huomattavasti.

  Vastaa
 • Avatar

  Jere

  03.01.2013 at 14:25

  Moi niin että sellanen kyssäri et tiedäkkö et jos koreaan muuttais niin pääseekö mihinkää töihin ihan suomalaisela koulun käynil vai pitääkö sitten koreasakin käydä koulusa ennen kun mihkää töihin voi mennä ?

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   03.01.2013 at 18:01

   Aika huonosti ilman minkäänlaista kielitaitoa. Korealaiset arvostavat enimmäkseen korealaisia/jenkki/britti huippuyliopistoja. Englanninopettajiksikin nykyään värvätään enimmiten vain äidinkielenään englantia puhuvia, joten silläkin saralla vähän huonot mahdollisuudet. Et sitä paitsi saa työhön oikeuttavaa viisumia Koreaan mikäli sinulla ei ole työpaikkaa tiedossa sinne mennessäsi. Ja jos menet sinne turistiviisumilla, et tietääkseni saa tehdä sillä töitä (tästä en ole tosin ihan varma että kannattaa yrittää katsoa lähetystön nettisivuilta lisätietoa). Ilman virallisia lupia en suosittele tekemään työtä, sillä jos sinut saadaan kiinni siitä niin voit saada joka maahantulokiellon. Tai jos ei maahantulokieltoa niin ainakin isot rapsut. Eli paperit ehdottomasti kuntoon jos meinaat töitä tehdä!

   Suosittelen kyselemään Koreassa toimivilta suomalaisilta yrityksiltä (esim: KONE) hommia, mutta niillä taitaa tällä hetkellä ainakin oman aikaisemman pikaisen tutkimukseni mukaan olevan aika nihkeä rekrytilanne. Harjoitteluohjelmia on jonkin verran tarjolla, KONEella ainakin yksi, mutta se on maailmanlaajuinen joten tiedä sitten miten kova kilpailu niistä paikoista on. Lisäksi monet yritykset eivät välttämättä ole kovin innokkaita ottamaan sellaisia tyyppejä töihin, joilla ei ole minkäänlaista kokemusta Koreasta tai Aasiasta yleensä työn tai opiskelun kautta. Kielitaitoisia ihmisiä arvostetaan kovasti. Hommista riippuen, Aasiassa on yleisesti ottaen aika tärkeää että tuntee paikallista kulttuuria ja businesskulttuuria, joka näkyy varmaan yrityksienkin rekrypäätöksissä.

   Oletko käynyt ennen Koreassa tai asunut Aasiassa? Jos opiskelet vielä, olisiko sinulla mahdollisuutta lähteä vaikka vaihtoon? Vaihto on hyvä tilaisuus oppia kieltä, verkostoitua ja tarkastella työmahdollisuuksia. Itseäni huolettaa, että monet länsimaalaiset saavat liian ruusuisen kuvan Aasiassa elämisestä aasialaisen popkulttuurin takia. Suosittelen ihan ensimmäiseksi käymään vaikka matkalla ennen kuin sinne suin pain ryntää ihan asumaan. Joillekin voi tulla aika paha kulttuurishokki. Pidempi loma on myös hyvä vaihtoehto niin että asuu vaikka kuukauden-pari paikan päällä ja etsii työmahdollisuuksia. Kielimuuri ja kovat kulttuurierot tulevat tuottamaan paljon päänvaivaa, joten siihen kannattaa varautua. Onnea työnhakuun!

   Vastaa
 • Avatar

  Jere

  05.01.2013 at 09:04

  Mahtavan suuren infon annoit tästä ! Mutta minä olen vasta 15v ja halusin vain näin aikaisten tietää että olisiko mitään mahdollisuuksia edes päästä koreaan asumaan ja töihin (on ollut unelma jo pitkän aikaa),jos opettelisin korean kieltä (olen jo opetellut miten luetaan koreaa , mutta en ole opetellut kovin monia sanoja) ja opiskelisin ahkerasti koulussa muutenkin. Ja semmonen kyssäri vielä että eikö pidäkkin mennä lukioon jos aikoo vaihtoon mennä ja mitä olen lukenut foorumeilta että sinne olisi aika vähän paikkoja ?

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  05.01.2013 at 10:55

  Suosittelen ehdottomasti lukioon ja myöhemmin yliopistoon tai AMK:n menoa jos sinne vaihtoon mielit. Koreaan pääsyn mahdollisuudet vaihtelee kouluittain ja on mahdollista jos siihen on hyvät perusteet. Lukiosta vaihtoon en välttämättä suosittelisi, sillä Korealainen lukio on HULLU. Enkä nyt vähättele. Lukioajat ovat korealaisille yleensä heidän elämänsä karseinta aikaa. Koulussa ollaan 8-20 ja sen jälkeen mennään vielä yksityisiin akatemoihin opiskelemaan. Kotiin tullaan yömyöhään jonka jälkeen tehdään vielä läksyt. Yössä nukutaan 2-4 tuntia. Kaikki kaverini ja poikaystäväni ovat kertoilleet tästä ja sanovat että vapaus koittaa vasta yliopistossa. Suosittelen siis lähtemään vasta korkeakouluasteella vaihtoon. En tosin tunne ketään joka olisi lukiosta vaihdossa Koreassa, voihan se suomalaiselle olla erilaista, mutta voi olla ettei ainakaan niillä korealaisilla olisi hirveästi aikaa hengata kanssasi kun niillä on vaan koulu koulu ja koulu.

  Sinulla on vielä useampi vuosi aikkaa miettiä asiaa, älä lyö vielä mitään lukkoon. Itse olin nimittäin ikäisenäsi kova Japanifani ja halusin tosi kovasti Japaniin tuolloin hinnalla millä hyvänsä. Se oli itselleni tavallaan sellainen teini-iän vaihe joka meni sitten myöhemmin ohi ja tajusin ettei se ollutkaan sitä mitä oikeasti halusin. Yleensä noin nuorena ei vielä oikein tiedä mitä haluaa ja erityisesti aasialaisen popkulttuurin takia siihen unelmaan on todella helppo vetäytyä ja kehitellä suuria suunnitelmia. Voin kuulostaa vähän vanhalta nyt mutta puhun ihan täysin omasta kokemuksesta :D Varoittelinkin aikaisemmin että ei kannata maalailla liian isoja kuvia koreasta, korealaisuudesta ja Koreassa elämisestä korealaisten draamojen ja musiikin perusteella (oletan että olet näiden kautta tosi kiinnostunut Koreasta? Vai oletko kiinnostunut ihan muista asioista? Popkulttuuri on yleensä se suurin vaikuttaja nuorilla). Voin verrata sitä siihen että fantasioisi USA:sta sen perusteella että on katsonut Kauniita ja Rohkeita tai Suomesta salkkareiden perusteella. Televisiossa nähty on romantisoitua fantasiaa eikä se korreloi oikean elämän kanssa oikein millään tasolla. Sanon omasta ja muiden kokemuksesta että Koreassa eläminen on hauskaa, muttei todellakaan mitään ruusuilla tanssimista. Jos olet lukenut blogiani enemmänkin, olet varmaan tietoinen siitä millaisia ongelmia Koreassa elämiseen liittyy näin ulkomaalaisen näkökulmasta.

  Vielä loppunoottina: älä missään nimessä tee jatkokoulutuspäätöstäsi sillä perusteella että miten pääset parhaiten Koreaan! Sinulla on varmasti mahdollisuus mennä sinne muutenkin. Kyse on omasta kouluttautumisestasi ja sinun tulee tehdä päätös sen suhteen mitä itse haluat, ei sen suhteen mikä on optimaalisin tie Koreaan! Voit katua päätöstäsi myöhemmin jos menetkin sellaiseen kouluun jossa opiskelu ei huvita. Kyllä tässä alati globalisoituvassa maailmassa on mahdollisuudet auki, älä turhaan rajaa itseäsi mihinkään tiettyyn kaavaan vielä tässä vaiheessa :)

  Vastaa
 • Avatar

  Jere

  05.01.2013 at 12:02

  Juu Olet ihana ihminen!, kun jaksat noin suuren infopläjäjäyksen antaa näin tuntemattomalle ihmiselle. Joo olen (10 vuotiaasta asti) pitänyt korealaisesta musiikista ja elokuvista ja on koko kielikin kiinnostanut vaikka en olekkaan kovin kauaa harjotellut.Ja nyt heräsi sellainen kysymys että onko sitten itselläkin vain teini-iän vaihe o_O..

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   05.01.2013 at 12:07

   Se voi olla teini-iän vaihe tai ei. Joka tapauksessa mitään hätiköityjä päätöksiä ei kannata tehdä. Katselet ja kypsyt nyt rauhassa muutaman vuoden vielä ja jos vielä parin vuoden päästä tekee tosi kovasti mieli lähteä niin mikäpä sinua estää! Kuitenkin vaihtoon lähteminen sitten vasta korkeakouluasteella luulisin olevan se paras vaihtoehto. Koreassa on aika paljon enemmän tekemistä kun on jo täysi-ikäinen ja samanikäisillä kavereillakin on muuta tekemistä kuin opiskella yötäpäivää :)

   Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  05.01.2013 at 12:23

  *조언을 해줘서 감사합니다 olisi kieliopillisesti oikein, mutta ymmärsin kyllä silti lauseesi :) Onnea ja jaksamista korean opiskeluun! Tiedän että se on hankalaa, erityisesti kun yrittää opiskella itsenäisesti.

  Vastaa
 • Avatar

  onadi

  07.05.2013 at 20:01

  Hei! Mitkä koulut pitää käydä että pääsee koreaan opiskelemaan? Perus koulu…. Mitkä muut. Olen itse 11-vuotias ja osaan kirjoittaa jo 안녕! :)) Voisitko opettaa meitä muita puhumaan ja kirjoittaa koreaa:)??

  Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   08.05.2013 at 06:07

   Hei! Hyvä kuulla että Korea kiinnostaa, mutta älä mieti tänne opiskelemaan tuloa vielä. Sinulla on vielä monta vuotta kouluja edessä Suomessa, joihin kannattaa keskittyä. Vähintäänkin lukioon asti sinun on mentävä, että voit tulla tänne. En tiedä millaisia kokemuksia lukioikäisillä vaihto-oppilailla täältä on, mutta korealaisen lukion tietäen, se on kammottavaa opiskelua yötäpäivää ja vapaa-aikaa jää hyvin vähän (en oikeasti vitsaile). Sinulla on varmasti aikaa oppia koreaa vähän myöhemminkin, keskity nyt ihan ensimmäiseksi pakollisiin kieliin, kuten englantiin :) Ilman kunnollista englanninkielentaitoa tulet huonosti toimeen missään maailmalla, joten siihen kannattaa ainakin hankkia vahva pohja. Korean opiskeluun kannattaa olla kunnollinen opettaja, sillä tätä kieltä voi helposti oppia ”väärin”, mikäli joku ei ole opastamassa. Tarkkaile kotikaupunkisi kansalaisopiston kielitarjontaa! Onhan mahdollista, että kansalaisopisto saattaa tarjota ilmaisia iltakielikursseja myös koreaksi.

   Vastaa
  • Pesukarhu

   Pesukarhu

   09.05.2013 at 05:01

   Itse olen lähtöisin Iisalmesta, jossa asuin 18-vuotiaaksi asti. Siellä mahdollisuudet olivat ja ovat varmasti vieläkin paljon huonommat kuin isommassa Mikkelissä. Täällä minä nyt silti olen toisella puolen maailmaa ja ihan hyvin olen pärjännyt ja onnistunut muutenkin. Älä anna pienen kaupungin rajoittaa itseäsi ;)

   Vastaa
 • Avatar

  onadi

  09.05.2013 at 09:54

  Katsoinki tarkemmin näitä mikkelin kaupungin asioita niin en löytänyt kursseja kun jotain venäjän kursseja mutta olen puoliksi venäläinen joten venäjä ei kiinnosta.. Löysin sitten ammattikorkea koulusta tai sielt ni semmosen ku national youth center of korea paikan (nuoriso- ja vapaa-aikakeskus etelä-koreassa). Olin hämmästynyt että se oli totta kun ajattelin että onko tämä totta:-D mutta mietin asiaa 2-3vuoden päästä tarkemmin..

  Vastaa
 • Avatar

  panda98

  27.10.2013 at 13:50

  heii!:) oon aina unelmoinut päästä koreaan vaihto-oppilaaksi mutten löydä sellasta paikkaa missä voin opiskella koreaa täällä vantaalla ja olen itsekkin vasta ysillä:/ kohta pitää vielä valita lukio… osaan tosi vähän koreaa ja yritän etsiä korealaista lukiota(siis sellast lukioo missä opiskellaa koreaa) olisi tosi mukavaa jos joku voisi neuvoa minua!:) btw olen vietnamista joka on syntynyt suomesta:D

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  27.10.2013 at 14:40

  Enpä usko, että Suomessa olisi sellaisia lukioita, joissa opiskellaan korean kieltä. Korean kielen opetusta on hankala löytää edes monista yliopistoista, joten lukioissa mahdollisuuksia on vieläkin vähemmän. Sinulla ei ole vielä mikään kiire. Ihan ensimmäiseksi kannattaa panostaa englantiin ja ruotsiin, joiden osaaminen on välttämätöntä että pääsee lukiosta läpi. Sinulle järkevin vaihtoehto lienee katsoa kansalaisopistojen tarjontaa. Koska asut pääkaupunkiseudulla, olen aika varma, että siellä on kansalaisopiston tai joidenkin muiden kurssien puolesta tarjontaa korean opetuksessa. Kansalaisopisto järjestää pientä kurssimaksua vastaan aina iltaisin kielen opetusta. Käypä katsomassa: https://ilmonet.fi/ilmo/#KurssienSelailuView&f& ja tarkkaile tulisiko sinne vaikka keväälle korean kielen kursseja. Yksi vaihtoehto voisi olla varmaan myös avoin yliopisto? En tosin tiedä, tarvitseeko sinne ilmoittautuakseen olla täysi-ikäinen.

  Pidä myös mielessä Korean lukiokulttuuri, jos meinaat hakea vaihto-oppilaaksi lukiosta. Korealaiset lukiolaiset opiskelevat aamusta yömyöhään ja käyvät usein koulun jälkeen vielä erilaisissa yksityisissä akatemioissa. Yössä nukutaan ehkä 4-5 tuntia. Vaikka suomalaiselle lukioelämä ei välttämättä tulisi olemaan yhtä raskasta, voi kavereiden kanssa hengailu vapaa-ajalla olla hankalaa, sillä korealaisilla opiskelu on etusijalla. Alaikäisenä menisit todennäköisesti vieläpä isäntäperheeseen, joka saattaa pakottaa sinutkin opiskelemaan eikä päästä sinua ulos iltaisin muihin rientoihin. Pidän tehtävänäni muistuttaa aina näistä asioista varsinkin nuorempia Koreafaneja, sillä korealaisista draamoista ja popkulttuurista voi saada aika vääränlaisen kuvan opiskelusta ja Koreassa elämisestä yleensäkin ;) Kannattaa ehkä yrittää etsiä sellaisia blogeja, jotka ovat lukiolaisten kirjoittamia, niin saat ehkä paremman kuvan siitä minkälaista elämä tulisi olemaan. Omat veikkaukseni perustuvat pitkälti vain korealaisten kavereideni puheisiin omista lukioajoistaan.

  Vastaa

Vastaa