Seoul ei ikinä nuku

Otsikosta voinee arvailla, mistä ajattelin hiukan tarinoida. Seoulin yöelämästä hiukan lisää. Erityisesti ajattelin vähän arvostella Seoulin klubeja ja ylipäänsä yleistä yöhengailua. Yritin mennä ajoissa nukkumaan, mutta japanilaisilla tytöillä oli tuossa naapurissa niin äänekkäät bileet että eihän täällä kukaan voi nukkua. Onneksi lähtivät vihdoin ja viimein Hongdaeen jatkamaan, mutta nytpä on jo liian myöhäistä kun ehdin havahtua kunnolla eikä enää väsytä. Naapurin bileiden ”innoittamana” sitten päätin tulla tähän ja kirjoittaa Seoulin bilemahdollisuuksista.

Seoulista arvatenkin löytyy lukuisia vaihtoehtoja juhlia aamuun asti. Useat klubit Gangnamin hienostoalueella ovat kuuteen tai seitsämään asti auki, sillä asiakkaita yleensä riittää ihan viimeisille minuuteillekin asti. Aamun ensimmäiset metrot (5.30) ovatkin usein täynnä varsin nuutuneen näköisiä juhlijoita. Takseillakin riittää kivasti asiakkaita.

Korealaiset aloittavat usein iltansa jossain sojuhuoneessa tai vastaavassa seurusteluravintolassa. Pöytään tilataan haluttua alkoholijuomaa ja yleensä juoman seuraksi täytyy tilata jonkinlainen side menu eli joku pieni lautasellinen naposteltavaa. Tämä on mielestäni hyvä tyyli, sillä naposteltavat ehkäisevät myös liian äkkinäistä humaltumista. Iltaa voidaan usein aloitella myös 노래방 noraebangeissa eli paikallisissa karaokehuoneissa.

klubit

Kuvaa noreabangista. Käymme Jacobin kanssa säännöllisesti laulamassa karaokessa oikein imeliä rakkauslauluja koreaksi. Niin hauskaa puuhaa ja hyvää lukuharjoitusta, sillä lyriikathan ovat tietysti kirjoitettu hanguleilla. Noraebang maksaa tunnilta yleensä jotain 10000-20000 wonin väliltä, mutta usein noraebangin henkilökunta antaa niin sanottua ”soopisua” eli serviceä, mikä tarkoittaa ilmaista lisäaikaa. Luulen, että erityisesti ulkomaalaisena korealaisten laulujen laulaminen hyvin kirvoittaa kivasti ilmaista lisäaikaa henkilökunnalta.

Seoulissa on se kiva puoli, että jos klubilla haluaa pitää hyvän nosteen päällä jatkuvasti, voi vain kävellä lähimpään Family Marttiin tai SevenIleveniin ostamaan pullon sojua (maksaa 800 – 1000 wonia eli euroissa jokusen kymmenen senttiä) ja ”nautiskella” tämän pullollisen jossain klubin kulmalla. Mitään halvinta mahdollista sojua on vähän hankala raakana nautiskella, sillä maku on mielestäni aivan ällöttävä. Rahojaan ei tarvitse tuhlata klubilla ylihinnoiteltuihin drinkkeihin, mikäli siis haluaa olla humalassa. Seoulin klubeista on mahdollista nauttia täysin rinnoin ihan selvin päin, sillä ihmiset eivät yleensä ole niin humalaisia kuin Suomen baareissa. Musiikki useimmissa paikoissa on juuri oikeanlaista elektronista eikä mitään valtavirran hittibiisimössöä. Itse olen vannoutunut elektronisen musiikin ystävä, joten Seoulista löytyy paljon mieleisiä paikkoja, joissa musiikki on koko illan 10/10 teknoporausta höystettynä hienoilla valoefekteillä ja hyvällä menolla. Suomessa tulee todella harvoin käytyä baarissa juurikin siitä syystä, että tällaiset tasokkaat paikat puuttuvat kokonaan. Siksipä olenkin nyt täällä nauttinut tästä mahdollisimman paljon, sillä Suomeen palatessani normalisoidun taas ja jään mieluummin kotiin pelaamaan videopelejä ja heittämään noppaa kuin menen baariin.

Hongdaen alue on erittäin suosittu bilealue. Hongdaen klubit eivät ole yhtä tasokkaita kuin Gangnamissa, mutta ne ovat myös tästä syystä halvempia. Hongdaesta löytyy paljon valinnanvaraa. Löytyy elektronista, hiphopia, R&B:tä, Kpoppia jne. Hongik:n yliopiston kupeessa sijaitseva puisto on erittäin mainio hengailupaikka. Tänne kerääntyy usein porukkaa Silent discoon tai katsomaan katuesiintyjiä. Muutama viikko sitten jäin pidemmäksi aikaa istumaan puistoon ja seuraamaan katujameja.

klubit

klubit

hitler

Tässä vain random kuva koska ihan pakko laittaa tämä tänne. Ewhan lähistöllä on Hipster Hitler -kauppa. Tällä ei tietääkseni ole mitään tekemistä Hipster Hitlerin kanssa. Logo on vain törkeästi apinoitu nettisivuilta jollekin miestenvaatekaupalle.

Oma ehdoton suosikkini Hongdaessa on M2, joka soittaa hyvää elektronista musiikkia. M2 on iso verrattuna muihin Hongdaen klubeihin ja baareihin, mutta M2 on myös aika tyyris. Pelkkä sisäänpääsymaksu on yleensä 20,000-25,000 wonia (~14-18€) ja drinkit, mukaanlukien kalja, ovat yleensä kymppitonnista ylöspäin. Tunnelma on kuitenkin hyvä, eikä M2 ole ihan niin ruuhkainen kuin esimerkiksi Papa Gorilla, jossa olen käynyt kerran enkä toista kertaa mene. M2:ssa on usein aika nuorta porukkaa. Itseasiassa tapasin korealaisen poikaystäväni tällä kyseisellä klubilla. Poika sai pisteet siitä, että hän tuli juttelemaan minulle eikä kähmimään. Hän on minua aika paljon nuorempi, mutta sillä ei ole mitään väliä sillä viihdymme toistemme seurassa (ja myönnettäköön että onhan poika ihan hemmetin söpö *köh*). Hyödymme molemmat paljon yhteisestä ajastamme, sillä minä voin harjoitella koreaani ja hän englantiaan, sillä hän haluaa Amerikkaan vaihto-opiskelijaksi. Välillä kommunikaatiomme takkuaa, mutta onneksi elektroniset sanakirjat, elekieli ja hyvä huumorintaju vievät pitkälle tässäkin asiassa.

klubit

M2:n edustalla on Einsteinia esittävä maalaus jota piti tietysti mennä matkimaan. Seurassa Eliisa ja Su.

klubit

Kuvaa M2:n sisältä

klubit

Juhlimista satunnaisten korealaisten kanssa. Sotkin Eliisan naaman, sillä hänellä sattui tähän kuvaan niin kummallinen ilme. On ehkä mukavampaa ettei se näy tässä :D Sattuipa muuten meidän hiuksista aika kiva väriskaala tuohon. Tummimmasta vaaleaan.

klubit

Seuraavaksi club Answer. Tämä kyseinen klubi sijaitsee apgujeonissa, joka on yksi Seoulin rikkaimpia alueita. Ei voi kyllä muuta sanoa että en ole ikinä ollut niin hyvissä bileissä ja minusta tuntuu että Answerissa käynnin jälkeen rima on nyt aika korkealla. Kokemus veti melkein sanattomaksi. Rikkaat korealaiset osaavat kyllä juhlia tyylillä, sillä Answerissa tarjotaan varsin hc-viihdettä. Tähän kuuluu siis aivan mahtavat visuaalit ja laservalot, tulishowta, robottimiehiä, nouseva ja laskeva tanssilattia, vaahtosammutinsingot ja ties mitä. Answerissa käy säännöllisesti kuuluisia DJ:tä ja artisteja soittamassa. Musiikki on koko illan aivan huippuluokkaa ja DJ:t ovat erittäin osaavia. Sisäänpääsymaksu on 30,000 wonia (~21€), mutta rahoilleen saa aivan varmasti vastinetta. Me pääsimme tosin ilmaiseksi sisään, sillä korealainen kaverini, Kevin, tunsi jonkun joka laittoi meidät vieraslistalle. Drinkit ovat luonnollisesti kalliita ja kaikki pöydät toimivat varaussysteemillä. Pöydän vuokra neljälle hengelle lienee jotain 300,000 wonin luokkaa, eli ei siis mitään halpaa huvia. Yleensä rikkaat miehet vuokraavat itselleen pöydän, sillä tämä on hyvä tapa iskeä naisia.

klubit

Joku netistä napattu kuva Answerista.

Seoulissa tuolloin käymässä oleva suomalainen Kaverini kuvasi videon, kun tanssilavalle asteli led-haarniskaan sonnustautunut jättimäinen mies pitämään pienen shown. Minä nörttityttöhän menin tietysti ihan sekaisin, koska mikään ei ole siistimpää kuin robottimies varustettuna laserpyssyillä, jotka ampuvat myös tulta ja savua! HERP DERP HURRRR! Jos tyyppillä olisi ollut vielä rakettireppu, olisin mennyt kosimaan häntä saman tien. Alla tosiaan kaverin kuvaama video Nakio manista ja toinen youtubesta löytämäni video samaisesta miehestä. Alemmasta videosta näkee hieman paremmin, miten isoilla tekojaloilla mies oikeasti kulkee. Ensimmäisen videon ehdoton kohokohta on kohdassa 00.30.

Tämähän on ihan selvästi harjoiteltu rutiini. Luulen, että Nakio man esiintyy Answerissa aina perjantaisin. Tuona kyseisenä perjantaina Answerissa taisi olla joku isompi tapahtuma, siksi klubilla pystyi näkemään muutakin täysin sekoa viihdettä, joiden esittäminen Suomalaisilla klubeilla olisi kiellettyä jo ihan pelkästään paloturvallisuussyistä. Aina säännöllisin väliajoin, lavalle kiipesi joku henkilökunnan jäsen ampumaan singolla katsomoon savua tai konfetteja. Answer tarjoaa kyllä viihdettä kaikille aisteille, sillä joka puolelta, seinistä, katosta ja lattiasta tuli viihdettä sellaisella tykityksellä että saa olla aikamoiset unenlahjat, jos klubilla väsyy. Lopulta jalkoihimme koski niin paljon jatkuvasta tanssimisesta ja hyppimisestä, että pääsimme napata taksin kotiin.

Club Eden sijaitsee Gangnamin alueella Carlton Ritz Hotellin yhteydessä. Tännekkin pääsymaksu taitaa olla jotain 30,000 wonin luokkaa, mutta sisään pääsee helposti ilmaiseksi jos tietää vain vieraslistan nimen, joka on siis ”slowdownchannel guestlist”. Kun nämä maagiset sanat lausuu ovella, ilmestyy ranteesi ympärille ranneke ja ovimies osoittaa tien sisään. Eden oli ihan ok. Musiikki on hyvää, mutta olisi kyllä harmittanut, jos olisin joutunut maksamaan itseni sisään, sillä minusta Eden ei ole tuon rahan arvoinen. Eden on muiden klubien tavoin kallis ja siellä käyvä porukka on varsin tasokasta. Alla kaverin kuvaama lyhyt video sisältä.

klubit

Edenin tanssilattia on yllättävän tilava vaikka tila tuntuukin aluksi jokseenkin pieneltä.

club Ellui taitaa edelleenkin olla Aasian suurin klubi ja siltä se kyllä tuntuukin. Tanssilattia on iso ja klubilta löytyy useampi erillinen tila, joissa soitetaan hieman erilaista musiikkia. Myös Elluilla esiintyy usein ihan isoja nimiä, kuten Armin van Buuren ja Hed Kandi. Sisäänpääsymaksu lienee useimmiten 30,000 wonia ja juomat ovat kalliita. Tosin sisäänpääsylipuke oikeuttaa muidenkin klubien tavoin yhteen ilmaiseen drinkkiin, mikä ei nyt paljon lohduta, sillä lipulla saa yleensä vain kaljaa tai jonkun tosi kämäisen drinkin. Musiikki Elluissa on hieman kesympää kuin Answerissa. Usein lavalle kiipeää venäläisen näköinen nainen soittamaan saksofonia housen tahtiin.

klubit

Sitten se paikallinen räkälä, eli Sinchonissa sijaitseva Barfly!

klubit

Tämän legendaarisen paikan varmasti jokainen Ewhassa tai Yonseissa opiskeleva vaihtari tietää. Itse en pidä Barflysta yhtään, sillä se on hirvittävän likainen ja aina tupaten täynnä todella humalaisia vaihtareita. Joskus Barflyssa on ihan hauskaa, mutta paikka on useille opiskelijoille sellainen, josta ei voi nauttia ennen kuin on muutama tequilashotti nautittu pohjalle. Korealaiset miehet ovat myös äkänneet tämän paikan, sillä he tietävät, että Barflyssa on paljon länsimaalaisia naisia. Jälleen yksi syy, miksen halua mennä sinne kenenkään kähmittäväksi.

Barflyn lähistöllä sijaitsee myös toinen kapakka nimeltään Mike’s Cabin. Tämäkin paikka on kovasti vaihtareiden suosiossa. Mike’s Cabinista saa aika äkäisen drinkin nimeltään Adios motherfucker. Tätä useat vaihtarit muistelevat tai eivät muistele lämmöllä. Useimmilla filmi nimittäin katkeaa tämän drinkin jälkeen, sillä kyseessä on tuopillinen käytännössä pelkkiä erilaisia viinoja. Ehkä päälle kaadetaan muodon vuoksi puoli desiä spriteä tai jotain vastaavaa, mutta eipä se paljon tuossa setissä enää paina. Olen maistanut kyseistä litkua muutaman kerran kaverilta ja voin todeta että maku on aika törkeä.

Seoulissa on vielä muutamia klubeja, jotka haluaisin käydä kokemassa, ennen kuin palaan Suomeen. Yksi, jota ehdottomasti on vielä kokeiltava, on nimeltään Octagon. Octagon on erittäin trendikäs klubi ja kovasti myös kuuluisuuksien suosiossa. Espanjalainen kaverini, Theresa, tuntee klubin omistajan, joten Theresan seurassa klubille on taattu ilmainen sisäänpääsy ja VIP-ranneke :) Odotan innolla. Muutamia viikkoja sitten Octagonissa vieraili muun muassa Lady Gaga ja Jessica Alba.

Jos tätä blogia sattuu lukemaan joku Seouliin matkoille/opiskelemaan/töihin lähtevä, toivon että näistä vinkeistä on jotain apua yöelämään liittyen. Minulle voi vapaasti heitellä kommentteihin kysymyksiä liittyen esimerkiksi reittiohjeisiin. Joillekin klubeille saattaa olla hieman hankalaa löytää, ellei ole tottunut kulkemaan Seoulissa. Kaikilla klubeilla ei ole kunnollisia nettisivuja, joilta voisi tarkistaa reittiohjeet.

Kuvat:
http://carlosabroad.com/tag/barfly/
http://nightlifeexchange.vice.com/en/nightlife-guide/s_korea/places
http://www.seoulgrid.com/blog/club-eden-seoul/
http://www.cnngo.com/explorations/drink/seoul/top-3-hottest-clubs-seoul-496115

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina paikallisessa ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ekspatriaattinaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

Vastaa