• Home
  • /
  • Ruoka
  • /
  • Pöytä Koreaksi (pun intented *har har*)

Pöytä Koreaksi (pun intented *har har*)

Minulta pyydettiin ruoka-aiheista tarinaa, joten seuraavaksi sitä sitten piisaakin. Korealainen ruokakulttuuri on kehittynyt vuosisatojen kuluessa sellaiseksi kuin se nyt on. Sotien aikaan korealainen ruokakulttuuri luonnollisesti otti vaikutteita myös länsimaalaisesta keittiöstä, mikä näkyy nykypäivänä esimerkiksi nötkötin (spam) suosiona. Itse en kyllä ihan heti keksi ällöttävämpää ruokaa kuin nötkötti. Ruoka täällä on pääosin terveellistä ja monipuolista. Ruuat sisältävät paljon erilaisia kasviksia ja lihaa sekä kalaa. Monet keitot ovat liha -tai kalaliemipohjaisia, vaikkei niissä olisi lihaa muuten ollenkaan. Itse olen vähän sitä mieltä että tänne ei vegaanin tai kalaa syömättömän kasvissyöjän oikein kannata tulla, sillä vaihtoehdot ovat valitettavasti hyvin vähissä. Jos kala kelpaa, niin silloin kasvissyöjällekin löytyy kyllä useampia vaihtoehtoja mitä syödä.

Korealaisissa pöytätavoissa voi olla jonkin verran opettelemista suomalaiselle. Ensinnäkin, korealaiset jakavat kaiken. Usein päätetään kaveriporukalla, mitä tilataan ja vaikka kaikki päättäisivätkin ottaa omat annoksensa, usein maistellaan silti toisten ruokia. Perinteiseen korealaiseen pöytään kuuluu paljon side dishejä (banchan) eli sellaisia pieniä ruoka-annoksia, joita napsitaan ruokailun ohella. Perinteisimpiä banchaneita ovat esimerkiksi erilaiset kimchit, marinoidut pavut ja kalakakut. Ruokailuvälineinä toimivat litteät metalliset puikot ja metallinen lusikka. Nykyään tuntuu jo oudolta käyttää haarukkaa ja veistä syömiseen. Itse olen käyttänyt puikkoja pienestä pitäen, sillä perheeni rakastaa aasialaista ruokaa ja isäni kokkasi paljon kiinalaista, kun asuin vielä kotona. Minulle siis puikoilla syöminen ei tuottanut hankaluuksia, mutta monelle länsimaalaiselle liukkaat painavat metalliset puikot tuntuvat aluksia aika kömpelöiltä. Harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa. Nykyään monet vaihtarit, jotka olivat aluksi aivan ulalla puikkojen kanssa, käyttävät niitä varsin kätevästi. Aina kun syön äyriäspannukakkuja korealaisten kavereideni kanssa, kaverini vitsailevat että osaan käyttää puikkoja paremmin kuin he, sillä pystyn leikkaamaan pannukakun puikoilla käyttäen vain yhtä kättä tai poimimaan yksittäisen pavun kulhosta. Enpä ihan usko että puikonkäyttötaitoni olisivat ihan korealaisen tasolla kuitenkaan.

bap

bap

Nämä kuvat ovat eräästä lempiravintolastani tästä aivan Ewhan lähistöltä. Ravintolan nimi on ”BaB”, joka tarkoittaa riisiä tai ateriaa. Pöydässä näkyy siis huikea valikoima banchaneita. Pidän tästä paikasta juuri siksi, että ruokansa kanssa saa aina kunnon läjän erilaisia maittavia banchaneita. Kuvista voi bongata myös useita erinlaisia kimchejä. Usein ihmiset luulevat, että kimchillä tarkoitetaan vain sitä fermentoitua tulista kaalia, mutta kimchi itsessään on ruokalajin nimi. Kimchiä tehdään usein kaalin lisäksi myös retikasta, kurkusta ja pinaatista, mutta yhteistä näille kaikille on se, että ne ovat yleensä ainakin jollakin asteella mädätettyjä.

Hyviin pöytätapoihin kuuluu myös muiden juomien tarkkailu. Kun toisen lasi tyhjenee, on kohteliasta kaataa hänelle lisää juomaa. Kerron hiukkasen myöhemmin alkoholiin liittyvistä juomatavoista, sillä alkoholin juomiseen korealaisten seurassa liittyy useita käytöskoukeroita. Nenän niistäminen korealaisessa pöydässä on erittäin epäkohteliasta ja tätä tulisikin välttää vaikka nenä kuinka vuotaisi tulisen ruuan seurauksena. Ruoan syöminen jokseenkin äänekkäästi (nuudelien ryystäminen, kuuman keiton hörppääminen äänekkäästi jne) on sallittua. Nuudelit itseasiassa kuuluu ryystää, sillä ryystäminen viilentää nuudeleita eikä kielesi ole tällöin niin suuressa vaarassa palaa. Minä poltan kieleni lähes joka kerta kun syön tiettyjä ruokia. Jotkut kun ei vaan ikinä opi…

Aivan kuten Japanissakin, Koreassakaan ei kannata tökätä syömäpuikkoja pystyyn riisikulhoon. Japanissahan tämä on erittäin suuri tabu, sillä puikkojen tökkääminen näin tuo tietääkseni huonoa onnea, sillä asetelma muistuttaa liikaa hautajaisissa poltettavia suitsukkeita. Kun ruokailuvälineet otetaan laatikosta ennen ruokailua, on kohteliasta antaa ruokailuvälineet ensiksi kaikille muille ja sitten vasta itselleen. Lusikkaa ei saisi jättää likaiseksi syödessä vaan se tulisi imaista puhtaaksi. Myös riisikulho on kohteliasta tyhjentää täysin, erityisesti jos olet jonkun muun kotona syömässä. Ravintolassa tällä ei ole niin väliä enää. Riisiruuat, keitot ja muhennokset syödään lusikalla ja kaikki muu puikoilla.

Seuraavaksi voisin esitellä läjän lempiruokiani:

bap

비빔밥 eli bibimbap. Yksinkertaisesti vain riisiä, kasviksia ja päällä kananmunaa. Mausteeksi lisätään perinteistä fermentoitua chilipaputahnaa. Yksinkertainen ja hyvä ruoka.

bap

돌솥 (해물) 비빔밥? Dolsot hemul bibimbap. En ole ihan varma kulkeeko tämä tällä nimellä, mutta tämä kyseinen bibimbap tulee siis pöytään tulikuumassa dolsot -padassa. Tässä kyseisessä bibimbapissa oli kasvisten lisäksi raakoja ostereita, aijai nam.

bap

불고기 eli Bulgogi. Bulgogi on marinoitua nautaa, joka yleensä kokataan pöydässä sienten ja sipulin kera. Erittäin hyvää, mutta hiukkasen kallista ruokaa.

bap

갈비탕 eli galbitang. Mieto naudanlihakeitto.

bap

팥빙수 eli patbingsu. Tässä on erittäin suosittu korealainen jälkiruoka. Yleensä patpigsuun kuuluu siis raastettua jäätä (yleensä jää on tehty jonkinlaisesta maito-vesiseoksesta, jotta se olisi hiukan maukkaampaa kuin pelkkä vesi), hedelmiä, punapaputahnaa, pallo jäätelöä päälle ja riisikakku. Pidän todella paljon tästä jälkkäristä, erittäin mainio kuumaan kesäpäivään.

bap

닭갈비 eli dak galbi. Pöydässä kokattava tulinen kanasörsseli. Rakastan tätä ruokaa erityisesti nuudeleiden ja juuston kanssa. Yleensä pannulle laitetaan kanaa, kaalia, pavunituja, bataattia, makkaraa ja riisikakkuja.

bap

설렁탕 eli seolleongtang. Mieto naudan luista ja lihasta keitetty keitto. Maittavaa, jos sekaan lisää korealaisia lihanyyttejä.

bap

순두부찌개 eli Sundubu jjigae. Tämä on yksi ehdottomista suosikkiruuistani täällä. Kyseessä on siis yksinkertaisesti tulinen silkkitofumuhennos. Yleensä tähän ruokaan kuuluu myös muutamat simpukat, jotka maustavat kivasti lientä.

bap

떡볶이 eli Tteokbokki. Suosittu katuruoka. Riisi -ja kalakakkuja tulisessa makeassa kastikkeessa. En aluksi yhtään tykännyt tästä ruuasta mutta nyt himoitsen tätä aina silloin tällöin. Ewhan läheltä saa parhaat tteokbokkit mitä olen ikinä maistanut. Niitä myy erittäin karismaattinen mies, jota kutsumme nimellä ”떡볶이 오빠” (tteokbokki oppa, oppa = tapa, jolla tytöt kutsuvat itseään vanhempia naimattomia miehiä). Hänellä käy kauppa hyvin, sillä Ehwan lähellä riittää tyttöjä, joille flirttailla.

bap

계란찜 eli kjeranjjim. Tätä saa yleensä grillipaikoissa mielin määrin. Ihan vain höyrytettyä munakasta maustettuna kevätsipulilla.

bap

삼겹살 eli samgyeopsal. Tämä on herkkua! Porsaan kylkeä/mahaa grillattuna rapsakaksi med valkosipuli. Tämän jälkeen grillattua herkkupalaa voi uitella joko seesamiöljyssä tai hiukan tulisessa tahnassa. Tätä usein syömällä taattu sepelvaltimotauti.

bap

갈비 eli Galbi. Grillattua naudanfileetä. Todella maukasta, varsinkin kun lihan jättää medium miinukseksi. Tämä on hyvin kallis ruoka, joten eipä ole tullut syötyä kuin kerran, tosin korealainen herrasmies maksoi tämän lystin.

bap

짜장면 eli jjajangmyeon. Tämä on korealaistyylistä kiinalaista ruokaa. Erittäin suosittu ruokalaji koreassa. Nuudeleita tummalla sipuli-lihakastikkeella. Tämän kanssa täytyy aina syödä raakaa sipulia ja makeaa keltaista retikkakimchiä.

bap

김밥 eli Kimbap. Tämä on muuten ihan itsetekemääni kimbapia. Kimbap on erittäin suosittu välipala tai kevyt lounas koreassa. Korealaiset tykkäävät syödä kimbapinsa majoneesin kanssa. Tiedän että yhdistelmä tuntuu oudolta, mutta voin sanoa omasta kokemuksestani että se toimii ja hyvin. Kimbapiin käytetään siis seesamiöljyllä ja suolalla maustettua riisiä ja täyteeksi voikin sitten laittaa mitä itse haluaa, mutta yleensä täytteisiin kuuluu keltainen retikkakimchi, munakas ja porkkana. Korealaiset pyrkivät yleensä laittamaan kimbapiin ja bibimbapiin mahdollisimman hyvän väriharmonian. Yleensä edustettuna täytyisi olla ns. universumin viisi väriä.

bap

낙지볶음 eli nakjibokkeum. Tulinen mustekalaruoka. Tykkään tästä ihan älyttömästi. Kun mustekala on syöty, pannulle voi lisätä riisin jämät ja sekoittaa riisin kastikkeeseen. Näin saadaan herkullinen tulinen riisiruoka.

bap

된장찌개 eli Doenjangjjigae. Erittäin perus korealainen ruoka, jota korealaiset yleensä syövät aamupalaksi. Tämän kyseisen doenjanjjigaen keittelin ihan itse mikrossa. Kesti aika pitkään tehdä, sillä mikrossa asioiden keittäminen ei ole kovin helppoa. Doenjanjjigaeen laitetaan yleensä tofua, sieniä, perunaa, kesäkurpitsan tapaista korealaista kurpitsaa, sipulia sekä kevätsipulia. Keitto maustetaan doenjang -tahnalla, joka on siis valmistettu mädätetyistä soijapavuista. Erittäin maukas keitto.

bap

안동찜닭 eli Andong jjimdak. Tämä on ehdottomasti yksi vahvimmista suosikeistani täällä Koreassa. Andong-tyyliin valmistettu jjimdak. Kävin Andongin kylässä viime syksynä ja söin jiimdakia siellä ja rakastuin aivan välittömästi. Kyseessä on siis soijapohjainen(?) riisinuudeliruoka, johon tulee höyrytettyä kanaa, perunaa, porkkanaa, pinaattia, viiriäisen muna(?), valkosipulia, paloiteltua chiliä sekä riisikakkuja. Tämä ruoka on yleensä aika tulinen, mutta juuri sopiva minulle. Vesi herahtaa kielelle aina kun näen tämän kuvan. Monelle länsimaalaiselle tämän ruuan syöminen tuottaa vaikeuksia, sillä niljakas riisivermiselli on aika hankalaa poimia liukkailla metallisilla puikoilla.

bap

해물파전 eli hemulpajeon. Korealainen äyriäispannukakku. Tätä korealaiset tykkäävät syödä makgeollin eli siis korealaisen riisiviinin kanssa. Pannukakkuun tulee paljon kevätsipulia ja äyriäisiä. Erittäin maukasta ja hyvä seurusteluruoka.

Sitten muutamia ruokakuvia kalamarketilta:

bap

bap

bap

Ja sitten Be Sweet On -nimisestä kahvilasta muutama otos:

bap

Chocolate mont blanc vai mikälie tämä nyt olikaan. Kyseinen kahvila sijaitsee Hongdaen alueella ja on aika tyyris, mutta sieltä saa todella hienoja leivoksia. Joskus on hauska käydä ihan vain kokemuksen vuoksi.

bap

Apple tarte tatin tai kuten Jacob sen ilmaisi ”the pretentious apple pie”.

Lienee myös järkevää selostaa tähän loppuun hieman korealaisista juomatavoista. Koreassa juodaan paljon alkoholia. Tilastollisesti alkoholinkulutus henkilöä kohden on suurempi kuin Suomessa. On aivan normaalia, että työpäivän jälkeen saatetaan mennä työporukalla ryyppäämään. Juominen on koreassa erittäin yleistä ja tärkeä osa kulttuuria. Korealaiset juovat juhlistaakseen menestystä, tehdessään bisnestä, hukuttaakseen suruaan tai vain lievittääkseen stressiään. Yksin juominen on todella surullista ja korealaiset tekevät sitä vain jos heillä on oikeasti jotain ylitsepääsemättömiä ongelmia. Juomiseen liittyy monia tapoja, joista ainakin muutamat olisi hyvä muistaa, jos meinaa juoda korealaisten kanssa:

1) Älä kaada alkoholia itsellesi! Riippuu porukasta, mutta yleensä seurueen nuorin tai alhaisimman statuksen omaava henkilö kaataa juomia ylempiarvoisilleen. Jos haluat välttämättä kaataa juomaa itsellesi, tulisi jonkun muun pidellä tai ainakin koskettaa lasiasi. Se, kuka juomia kaataa, vaihtelee porukasta riippuen. Kaveriporukassa ei olla turhan tiukkoja sääntöjen suhteen.

2) Kun joku muu kaataa sinulle juomaa, pitele lasia kaksin käsin.

3) Juomasta kieltäytyminen on hieman epäkohteliasta. Juomasta kieltäytyminen ei ole soveliasta, mikäli juomaa tarjoava henkilö on sinua todella paljon vanhempi (siis luokkaa ukki).

4) Jos juot itseäsi todella paljon vanhemmassa tai ylempiarvoisessa seurassa, käänny juodessasi ylempiarvoisista henkilöistä poispäin ja juo juomasi vähin äänin.

Korealaiset rakastavat juomapelejä. Itsekin on tullut pelattua monia ja täytyy sanoa, että suurin osa on todella hauskoja ja helppoja oppia myös ulkomaalaisille. Kaikkiin juomapeleihin liittyy jonkinlainen alkuloru tai laulu, joka huudetaan yhdessä. Korealaiset tykkäävät pelata juomapelejä erityisesti ”tapaamisten” yhteydessä. Tapaamiset ovat siis järjestettyjä sokkotreffejä, joihin tulee sama määrä tyttöjä ja poikia, yleensä kolmesta neljään. Tapaamisten aikana pelataan paljon juomapelejä jotta tunnelma rentoutuisi. Oikeastaan yksi mielenkiintoisimmista asioista on seurata salaa vierestä korealaisten tapaamisia, sillä niihin liittyy niin paljon hienovaraisia eleitä ja noloja katseiden vaihtoja.

Ja loppuun pieni huumoripläjäys perinteistä korealaista varietyshowta:

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri, joka päätyi lapsuuden unelma-alalleen – pelialalle. Takana useampi vuosi Koreaa opiskelun ja työn merkeissä. Toimin pelialalla apulaistuottajana ja blogaan kokemuksistani nuorena ekspatriaattinaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä korealaisen perheen asukkina. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

4 Comments

  • Lilly

    16.05.2012 at 09:12

    Hei oisko sun mahollista laittaa joku semihelppo korealainen ruokaresepti tai jälkiruokaresepti tänne? Tai ainakin semmonen, johon ainekset on ylipäätään saatavilla Suomesta! :D

    Vastaa
  • Pesukarhu

    Pesukarhu

    16.05.2012 at 18:41

    Korealaisia jälkiruokia ei ole kovin paljon. Useimmat jälkiruoat ovat usein tavalla tai toisella jotain riisikakkuja, joita taitaa olla aika hankalaa alkaa itse vääntämään, varsinkin kun Suomesta ei taida saada mistään sitä punapaputahnaa.

    Noh, varmaan helpoimmat korealaiset ruuat valmistaa siellä koto-Suomessa lienevät Bibimbap ja Kimbap. Noh, samanlaisia kasviksiahan sieltä ei löydy, mutta bibimbapin voi ihan hyvin koota porkkanasta, salaatista, merilevästä, iduista, kurkusta ja kananmunasta. Ei maistu ihan autenttiselta, mutta kuitenkin lähelle päästään. Suomesta ei löytyne oikein mitään niitä juuria mitä täällä käytetään. Kimbabinkin yksi oleellinen ainesosa, eli keltainen säilötty retikka, puuttuu. Muita aineksia kyllä löytyy. Mietiskelempäs hieman seuraavaa postausta mielessä pitäen reseptejä. Itse kokkaushulluna kyllä ajattelin valmistaa paljon Korealaista ruokaa siellä Suomessa, mutta siihen suunnitelmaan kuuluu myös useiden mausteiden tuominen täältä sinne.

    Vastaa
  • Lilly

    18.05.2012 at 11:33

    Okei, kiitos jokatapauksessa ja jos sellaisen postauksen voit kuitenkin tehä niin kiva! :) Blogiasi on muutenkin kiva lukea, itse kun olen niin Korea-fani monilta tahoilta, että unelma ois päästäkkin joskus ko maahan vierailemaan… :D

    Vastaa
  • Tuuli

    03.08.2012 at 13:39

    Heippa!

    Korealaisia reseptejä löytyy paljon netistä ja yllättävän hyvin niitä voi kokata Suomessakin. Ainakin Tampereelta ja Helsingistä löytyy aasialaisia kauppoja, joista voi ostaa oleellisia aineksia, kuten tulista chilitahnaa gochujangia (고추장) ja kimbabiin tulevaa danmujia (단무지). Seesamiöljy on yleensä se ainesosa, joka saa ruoan maistumaan korealaiselta, sitä tulee muun muassa bulgogiin. Sitä löytyy ihan tavallisistakin ruokakaupoista. Olen itse tehnyt jopa kimchiä, josta tuli todella autenttisen makuista. Tässä jokunen resepti, joita itse olen tehnyt: http://tampereseoul.wordpress.com/2011/02/18/korealainen-ruoka-suomessa/

    Vastaa

Vastaa