• Home
 • /
 • Ruoka
 • /
 • Onneksi on #viski #soju & #olut

Onneksi on #viski #soju & #olut

Itse en ole mitenkään erityisen alkoholimyönteinen ihminen siinä mielessä että alkoholi kuitenkin tuhoaa perheitä ja aiheuttaa kaikenlaisia terveydellisiä sekä yhteiskunnallisia ongelmia. MUTTA! Aikuisilla ihmisillä tulee olla valta päättää ihan itse, mitä kurkustaan kaatavat alas ja missä määrin. Otan harvoin osaa tai kantaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta itsekin blogaajana tämä AVI:n viskikohu astuu niin pahasti sen rajan yli etten voi vain istua hiljaa. Nyt uusi ilmeisesti tammikuussa voimaan tuleva alkoholilainsäädännön muutos on konkretisoitunut jo pelkäämälläni tavalla: aletaan mielivaltaisesti puuttua siihen, mitä kaupallisiin tapahtumiin täysin liittymättömät yksityishenkilöt saavat somessa kirjoitella erimerkiksi ravintola-arvostelun muodossa. Ei ole mikään yllätys, että tämä aihe räjähti sosiaalisessa mediassa täysin ja AVI on pelleilyllään mahdollistanut eräälle nimeltämainitsemattomalle tapahtumalle ehkä parhaimman markkinoinnin mitä toivoa saattaa. Jos tällaisia järjettömiä sosiaalista mediaa ja ihmisen sananvapautta rajoittavia lakeja ajetaan läpi tässä alkoholipaniikissa, ollaan hyvin nopeasti menossa kohti isovelivalvoo -yhteiskuntaa. Nyt rasahti itselläni ainakin rusinat pahemman kerran tällaiselle virkamiesten rinkirunkkaukselle, joka vaikuttaa kaikenlisäksi perustuslain vastaiselta toiminnalta. Tästä blogauksesta voikin sitten tulla korealaisia alkoholijuomia käsittelevä blogaus. Tämä kirjoitus on suunnattu täysi-ikäisille lukijoilleni ja alaikäisiä kehotan vakavasti pysyttelemään erossa alkoholista!

En missään nimessä kehota ketään alaikäistä juomaan, mutta jos olet lain puitteissa siihen oikeutettu, Koreaan mennessä paikallista railakasta juomakulttuuria ei kannata jättää kokematta. Itse olin teini-iässä enimmäkseen kiinnostunut videopeleistä ja kun perjantai- ja lauantai-iltaisin suurin osa samanikäisistä kavereistani heilui torilla pullo kourassa, nökötin minä kotona pelaamassa Final Fantasyja, Counter Strikea ja DDR:ää. Varsinaisesti vasta Koreassa tajusin mitä ryyppääminen tarkoittaa. Vaihtaririennoissa sitä tulikin tehtyä jonkin verran, tosin aika paljon vähemmän verrattuna niihin jotka kävivät kolme kertaa viikossa viihteellä.

Korean suosituin alkoholijuoma on ehdottomasti soju (소주):

VISKIVISKIVISKI

Kuvassa pullo chamisul -nimistä riisiviinaa (참이슬). Tämä on omakin suosikkini, jos on ihan pakko sojuista suosikki valita. Tämä maistuu vähiten kamalalta. Itse saan nykyisin jo päänsäryn ja yökötyksen ihan pelkästä sojun hajusta. Soju aiheuttaa ainakin itselleni kovasti vatsavaivoja, mitä taas vahvemmat alkoholit eivät yleensä tee. Sojussa on noin 20% alkoholia ja sen makua vertaisin ehkä vedellä lantrattuun makeutettuun vodkaan. Jos oikein muistan, soju taitaa olla maailman ostetuin alkoholijuoma. Jos luulitte, että Suomessa juodaan paljon, juodaan maailmalla vieläkin enemmän. Suomalaisia syyllistetään jatkuvasti siitä, että meillä juomakulttuuri on hirveän päihtymishakuista ja tavallaan ”siistiä”, mutta emme todellakaan ole ainoita jotka hukuttavat itsensä ämpäriin – korealaiset nimittäin pitävät juomista ja humaltumista aika hyväksyttävänä. Koreassa juominen saa lähes rituaalinomaisia piirteitä ja se on vahvasti läsnä esimerkiksi businesskulttuurissa, jossa joskus työpäivän päätteeksi työkavereiden kanssa kupille lähtö on käytännössä välttämättömyys. Näissä tapahtumissa kuvan alkoholi yleensä virtaa valtoimenaan.

Riisiviini Makgeolli (막걸리):

VISKIVISKIVISKI

Makgeolli jakaa jonkin verran mielipiteitä. Eräs suomalainen luonnehti sen makua kotipolttoiseksi perunaviinaksi. Enpä osaa tähän mitään sanoa, sillä en ole moista ikinä maistanut. Makgeollia nautiskellaan usein korealaisten mereneläväpannukakkujen kera erityisesti sateisella säällä. Makgeolli on tunnettu siitä, että se aiheuttaa herkästi kovan päänsäryn seuraavaksi päiväksi. Itse pidän tästä juomasta, mutta kovin montaa lasillista tätä ei pysty kumoamaan, sillä maku alkaa yleensä jossain vaiheessa tökkiä.

Luumuviini maehwasu (매화수):

VISKIVISKIVISKI

Tämä luumuviini on makeaa ja vahvan makuista. Aika samanlaista kuin japanilaisten umeshu. Tätä olen kuullut joidenkin korealaisten miesten luonnehtivan ”tyttöjen sojuksi”, koska maehwasu on makunsa puolesta helpompaa juotavaa kuin soju. Hyvää, mutta jossain vaiheessa ”kynsilakkamainen” haju alkaa töksähdellä.

Ja tietysti se perinteinen olut eli mekju (맥주):

VISKIVISKIVISKI

Kuvassa yksi suosituista korealaisista olutmerkeistä. Jongzen kanssa joimme yleensä Hiteä, mutta itse en ole suoraan sanottuna varma erotanko noissa ihan älyttömästi makueroja. Kaikki oluet ovat aika vetisiä, kuten Suomessakin. Sen takia Koreassa olikin helppo opetella juomaan olutta, sillä ne maistuvat melkein limpparille. Korealaisilla on jännä tapa sekoitella olueen vaikka mitä, useimmiten sojua. Suosittu tapa tehdä somekia (소맥) eli oluen ja sojun sekoitusta, on täyttää shottilasi sojulla ja pudottaa koko lasi oluttuoppiin. Jotkut oluet jopa maistuvat paremmalta näin viriteltyinä. Kyytipojaksi suosittelen uppopaistettua kanaa.

Muitakin suosittuja juomia olisi tietysti vaikka kuinka, mutta näihin neljään on ainakin mahdotonta olla törmäämättä Koreassa. Sillä toisin kuin Suomessa, Koreassa alkoholia saa vielä mainostaa ulkona. Sojumainoksissa usein keimaileekin viehättäviä korealaisia naisia.

VISKIVISKIVISKI
Tässä mainoksessa kauniiden naisten sijaan sojua tosin mainostaa PSY.

Kehotan kaikkia aikuisia halutessaan juomaan aina kohtuudella ja nauttimaan alkoholista sen seurallisuuden ja hyvän maun vuoksi eikä silkassa päihtymistarkoituksessa. Ihan näin vinkkinä päättäjille, jotka perustelevat lakia sillä ainaisella lasten suojelulla: eiköhän se esimerkki tule meiltä vanhemmilta ja tältä ryyppäämistä siistinä pitävältä yhteiskunnalta eikä niistä kadunvarsimainoksista tai jonkun yksittäisen blogaajan ravintola-arvostelusta. Jos alkoholin käyttöä halutaan vähentää, olisiko ratkaisu siihen ihmisten asenteiden muutos eikä koko ajan virkamiesmielivallan kautta hivuttautuminen kieltolakia kohti piilotellen ja rajoittaen alkoholin saantia?

Vielä lopuksi ihan silkkana kannanottona haluaisin sanoa: VISKI VISKI VISKI VISKI VISKI VISKI AVI COME AT ME BRO!

COME AT ME BRO

kuvien lähteet: 1, 2, 3 ja 4

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina paikallisessa ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ekspatriaattinaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

4 Comments

 • Avatar

  eevaX

  23.11.2014 at 23:00

  Moi!

  Oon lueskellu sun blogia jo jonkin aikaa, ja KIITOS KIITOS näistä super mielenkiintoisista postauksista! :) Tosi mahtavaa saada tietää jännistä jutuista Koreassa, tavoista, kulttuurista ja kaikesta muusta hauskasta.
  Itse olen myös älyttömän kiinnostunut Koreasta, enkä vain kpopista yms populaarikulttuurista. Vaikka eihän niissä suloisissa ja kauniissa pojissa mitään vikaakaan oo heh. Mutta kyselisin hassua kysymystä että käyttääkö korealaiset ruuissaan paljon pähkinää? Tiedän että seesaminsiemeniä on monessa, ja ehkä joskus jälkiruuan seossa pähkinää mutta ihan normiperinteiset ruuat. Oon tosi pahasti allerginen, mutta en haluaisi sen estää unelmaani matkustaa huoletta Itä-Aasiaan ja nauttimaan paikallisista ruuista.

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  24.11.2014 at 20:55

  Heippa EevaX!

  Jaa-a nyt kyllä pistit pahan. Mielestäni ruuissa ei yleensä ole pähkinää. Joissakin jälkkäreissä saattaa olla kastanjaa, mutten tiedä mihin kastiin se lukeutuu pähkinäallergikkojen suhteen. Siinä olet oikeassa, että seesaminsiemenet ovat hyvin yleisiä korealaisessa ruuassa. Seesamiöljy on yksi korealaisen keittiön kulmakivistä, minkä takia syöminen voi olla todella todella hankalaa, mikäli tälle ainesosalle on allerginen. Seesamiöljyä ja seesaminsiemeniä tulee nimittäin aika moneen korealaiseen ruokaan. Toivottavasti sitä pystyt syömään!

  Korealaisessa popkulttuurissa ei ole mitään vikaa eikä varsinkaan siitä tykkäämisestä :) Itse ainakin nautin silmäkarkista! Niin kauan kunnes ihmiset ymmärtävät, ettei Korea ole yhtä kuin kpop ja draamat niin kaikki on hyvin!

  Vastaa
 • Avatar

  eevaX

  09.12.2014 at 21:29

  Kiitos vastauksesta! Helpotti oloa tietää ettei he pähkinää useammissa ruuissaan käytä, näin ollen pärjään ravintoloissa ilman suurempia pelkoja :) Seesami on ok mutta kastanjaa en ole vielä maistanut, pysyttelen muuten Suomessakin erossa jälkiruuissa kun sitä pähkinää tykätään nykyään kaikkialle tunkea tai makeat herkut saattavat sitä sisältää.

  Juu kpop ja kdramat ovat mahtava lisä muutenkin mielenkiintoisessa maassa! Tuskin maltan odottaa että helmikuussa pääsen sinne ihastelemaan vielä vasta tietokoneen ruudussa nähtyjä paikkoja :)

  Vastaa

Vastaa