• Home
  • /
  • Ruoka
  • /
  • Korealainen mies ja kuuma kesä

Korealainen mies ja kuuma kesä

[MUOKS:] Sivustolleni oli päässyt WordPressin huonosti koodatun lisäosan kautta haittaohjelma, joka aiheutti mobiililaitteella blogiini pyrkijöille uudelleenohjautumisen aikuisviihdesivustoille. Pahoittelen syvästi tästä aiheutunutta haittaa! Korjasin ongelman palveluntarjoajani kanssa heti kun sain siitä tietää. Nyt sivuston pitäisi toimia taas normaalisti, mutta ilmoittakaa minulle toki sajanhun[ät]student.jyu.fi, mikäli uudelleenohjautumista hämärille sivuille tapahtuu vieläkin.

Jongze oli reilun kuukauden Suomessa ja lähti juuri muutama päivä sitten Koreaan. Koreasta hän palaa taas takaisin Jenkkeihin myöhemmin jatkamaan opintojaan. Reilu kuukausi tietysti hurahti ohi uskomattoman nopeasti vaikka välillä olikin vähän tylsää, sillä tuntui siltä, ettei Suomessa ole oikein mitään tekemistä rahattomille opiskelijoille. Onneksi hyvät ilmat tulivat vaikka kesäkuu pelottelikin että luvassa olisi ollut karu kolea kesä. Ehkä vähän liiankin hyvät, koska useimmiten lähinnä läkähdyimme sillä nähtävyyksien katselu oli uuvuttavaa kovissa helteissä. Tärkeintä on kuitenkin se, että saimme olla taas yhdessä! Prahan ja Berliinin reissut menivät hyvin, tosin nekin hyvin läkähdyttävissä merkeissä, sillä satuimme olemaan liikkeellä juuri Euroopan pahimman helleaallon aikaan. Pari päivää on ollut vähän yksinäinen olo, sillä eron hetki on aina inhottava. Onnistun kuitenkin näköjään kerta kerralta pillittämään vähemmän lentokentällä, mikä on ihan hyvä juttu. Suomessa kerää yllättävän paljon katseita sellainen tunteellisuus. Tämä oli jo neljäs kerta kun piti heittää toiselle hyvästit taas joksikin aikaa eli kaipa tähänkin tosiaan tottuu. En nyt jaksa ihan älyttömästi kirjoitella, joten luvassa taas perinteinen kuvadumppi selostuksineen.

Ihan ensimmäiseksi ruokakuvat:

Olen kehittynyt huimasti korealaisen ruoan valmistamisessa. Kaikki – mukaanlukien korealaiset – ovat sanoneet, että keitosteni maku on oikeasti jo hyvin lähellä autenttista. Jongze jopa sanoi että jotkut tekemäni ruoat ovat parempia kuin hänen äitinsä. Tämä on kyllä huima kohteliaisuus, sillä kuulemma miehen silmissä hänen äitinsä pöperöitä on aina tosi hankala päihittää.

asd

내가 직접 만든 잡채 와 김치전 (japchae ja kimchijjeon). Lasikulhossa on paistettua bataattivermiselliä erilaisten kasvisten ja naudanlihan kera. Yksi mun ehdottomista korealaisen keittiön suosikeista. Japchaesta pidän eniten banchanina eli sivuruokana. Taaempana oleva lätty on kimchipannukakku. Nämä ruuat upposivat erittäin nopeasti ystäväni Annan ja poikaystäväni suuhun.

asd

Tämä 오므라이스 (omuraisu) oli Jongzen mielestä niin hyvää ja parempaa kuin hänen äitinsä tekemä, että kirvoitti minulle jopa kosinnan :D Tätä tehtiinkin useamman kerran lounaaksi. Niin monta kertaa että kuun lopussa alkoi jo tursua korvista ulos. Omuraisu on itseasiassa hyvin yksinkertainen ruoka tehdä, mikäli jääkaapista löytyy jämäriisiä vaikka edelliseltä päivältä. Omuraisu taitanee tulla alunperin Japanista, josta se on rantautunut myös korealaisten suosioon. Kyseessä siis suosittu arkiruoka. Purkkilihalla eli niin sanotulla spammilla ja vihanneksilla höystetty paistettu riisi piilotetaan ohuen omelettikerroksen alle. Päälle ketsuppia, tonkatsukastiketta ja kevätsipulia. Suosittelen kokeilemaan!

asd

삼겹살 (samgyeopsal) eli grillattu porsaankylki salaatin kera on erittäin helppo valmistettava myös Suomessa. Ei tarvitse kuin suunnata kaupan hyllylle ja etsiä sieltä porsaan keittolihaa. Keittoliha on edullista ja paistuu pannulla nopeasti. Pannulla lihan kanssa kannattaa paistaa myös sipulia, valkosipulia ja kimchiä. Myös pavunidut ovat hyvä lisä, mikäli niitä sattuu löytymään. 된장찌개 와 김치찌개 (doenjangjjigae ja kimchijjigae) ovat erinomaisia ja lähes välttämättömiä lisiä pöytään lihan kanssa. Doenjang -tahnaa ja kimchiä (pussissa oleva jääkaappiversio! Oman kokemukseni mukaan ne tölkkiversiot haisevat niin luotaantyöntäviltä ja maistuvat niin tunkkaisilta etten suosittele.) löytää nykyään monista aasialaisia ruokatarvikkeita myyvistä kaupoista. Jos omalta paikkakunnaltasi ei löydy, voi tarvikkeet kätevästi tilata sopuhintaan myös netistä Tampereen East Asia Martista.

asd

Olen monesti sanonut, että mulla on tätä ruokaa ikävä. 안동찜닭 eli andongjjimdak on lempiruokani. Olen aina luullut, että tämän valmistaminen olisi jotenkin tosi hankalaa. Kuitenkin sitä kokeillessani tulin siihen tulokseen että eipähän ole. Aikaa se tosin vaatii ja paljon pilkkomista. Tämä ruoka koostuu bataattivermisellistä, kasviksista ja haudutetusta kanasta. Kastike on soijapohjainen. Onnistui yllättävän hyvin vaikkei tietenkään maistunut yhtä hyvälle kuin Koreassa, mutta tarpeeksi lähelle silti. Ruuan päätteeksi tietysti 볶음밥 (bokkeumbap) eli jämäkastikkeessa paistettu riisi, johon lisätään voita, kimchiä ja merilevää. Aijaijai :P

asd

Koska sushi on Suomessa liian kallista ja harmittavan usein laadultaan kehnoa, olen opetellut tekemään sitä itse. Nyt voin jo myöntää, että tekemäni sushi on parempaa kuin joidenkin ketjubulkkiravintoloiden sushit, joita tekevät nuoret länsimaalaiset kokit. Sushi on sen verran taidelaji, että monissa ketjuravintoloissa kokeilta taitaa puuttua asiaankuuluva kokemus. Viimeksi Hanko sushista ostamani sushisetti oli maustettu niin päin metsää ja nigirit puristeltu niin koviksi että ne muistuttivat koostumukseltaan superpalloja, että olen tullut siihen tulokseen että kotona itse tekemällä saan parempaa. ”California rolleissa” täytteenä avokadoa, tuorejuustoa sekä kylmäsavulohta.

asd

Suomalaiset mansikat olivat parhaimmillaan joten olihan se perinteinen mansikkakermakakku tehtävä. Koska minulla on synttärit heinäkuussa, on tämän kakun tekeminen ollut meillä perinne. Kolme viimeisintä syntymäpäivääni olen viettänyt ulkomailla, joten kakku on jäänyt saamatta. Jongze tykkäsi tästä kovasti ja sanoi että on mukava syödä kakkua josta ei tule heti ällö olo.

asd

asd

asd

Ei minun tekemä hummeriruoka, mutta kuuluu ruokakuvakategoriaan. Olimme synttäreideni aikaan Prahassa, jossa päätimme syödä kyseisenä iltana vähän hienomman illallisen Prahan vanhan kaupungin aukiolla. Turistiriistohinta, mutta maku oli hyvä ja maisemat sitäkin paremmat.

Pakolliset oluenjuontikuvat reissusta:

asd
Ensimmäinen ilta Prahassa. Ryyps.

asd
Paikallinen ravintola Prahan hotellimme lähistöllä. Tuopin hinta 1€. Hörps.

asd
Berliinissä. Gulps.

Pakolliset selcat:

asd
Aurinkolahti.

asd
Kotona Helsingissä.

asd
Praha Old Town Square.

asd
Praha St. Vitus Cathedral.

asd
Käytiin katsomassa uusin Transformers. Ihan hirveetä scheisseä. Oikeasti vmp, älkää tuhlatko rahojanne moiseen roskaleffaan!

Ja rentoutumista luonnon helmassa vanhempieni luona:

asd
Jongze uskaltautui 27-asteiseen järviveteen uimaan. Tässä pullistelua ennen uintia.

asd
Nokoset parvekkeella.

asd
Tyynen järven ihmettelyä.

asd
Tahkon maisemahissi.

asd
Jongze innostui kovasti kalastamisesta. Koukkuun ei valitettavasti tarttunut pieniä ahvenia kummempia kaloja, mutta innoissaan hän oli, kun kalat perattiin ja paistettiin lounaaksi. Eräänä aamuna heräsimme kuudelta ja lähdimme veneellä kalaan paremman kalaonnen toiveissa. Ei lykästänyt. Minun mato-onkeeni laiturilta tarttui joku iso kala, mutta epäonneksemme se pääsi karkuun ennen kuin ehdin saada sen järvestä ylös.

Ja youtubepiristykset lopuksi:

PD대정령 – 우리 야옹이에겐 장애가 있어요
대정령 selostukset on kyllä hulvattomia. Katsoimme näitä useamman eräänä iltana.

SNL코리아 – 게스트 어웨이
Toinen suosikkimme on Korean Saturday Night Live. Sketsit ovat hulvattomia, mutta aina en ymmärrä vitsejä hankalan sanaston vuoksi. Tämän sketsin idea varmaan käy tosin selväksi myös niille, jotka eivät koreaa ymmärrä :)

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina paikallisessa ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ekspatriaattinaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

Vastaa