2주년 축하해요!

Perjantaina minulla ja Jongzella oli 2-vuotis vuosipäivä. Varsinaisesti emme ole olleet yhdessä ”fyysisesti” – siis niin että olemme samassa maassa yhtä aikaa ja tapaamme – kuin ehkä yhteenlaskettuna noin vuoden, mutta more or less, nyt on kaksi vuotta plakkarissa ja toivottavasti vielä monta edessä. Ainakin tähän asti on ollut todella ihanaa ja valaisevaa seurustella sellaisen ihmisen kanssa, joka tulee aivan eri kulttuurista. Samalla on tajunnut miten vaikeaakin se voi olla johtuen kulttuuri- ja arvomaailmaeroista. Ihan hyvin olemme kuitenkin selvinneet jopa välimatkasta huolimatta ja molemmat odottelemme innolla kesää.

Eilen tuli yksi muukin virstanpylväs saavutettua, nimittäin vihoviimeinen yliopistotaipaleeni tentti! Nyt siis minun ja kauppatieteen maisteriuden välillä seisoo enää vain keskeneräinen gradu ja sitten olisi hommat paketissa. Tässä vaiheessa plakkarissa on reippaat 320 opintopistettä, josta puuttuu vielä 30 pisteen gradu. Maisteriin vaaditaan vain 300 opintopistettä, mutta minulle kertyi Koreassa niin hurjasti pisteitä, että ne nostavat saldoa aika roimasti.

asd

Jongze teki joskus tämmöisen kokoelman yhteisistä kuvistamme. Taisi olla 1-vuotispäivämme aikaan. Näihin kuviin ja niiden väliin on mahtunut paljon hetkiä laidasta laitaan. Imelää imelääää!

Muutoksen tuulet puhaltavat muutenkin kivasti, sillä olen kesällä muuttamassa Helsinkiin paremmille työapajoille. Hyvä kanadalainen ystäväni, Maria, jonka tunnen Korea-ajoiltani, on matkustamassa ympäri Eurooppaa ja sain hänet houkuteltua myös Suomeen. Todella ihanaa päästä näkemään hyvää kaveria pitkästä aikaa ja muistella vanhoja. Jongze tuleekin sitten sopivasti heinäkuuksi tänne ja olemme yhdessä reissaamassa Prahaan ja Berliiniin noin viikon verran, sillä Jongze haluaa tällä kertaa nähdä Eurooppaa. Kiitos halpalentoyhtiöiden, tämmöiselle rutiköyhälle opiskelijallekin reissu on mahdollinen säästelemällä vähän pieniä palkkarahoja. Yksi lentomme tosin välillä Praha-Berliini peruttiin, mutta onneksi Deutsche Bahn kulkee ja tajusimme että junapa onkin järkevämpi vaihtoehto, sillä se vie aivan saman aikaa kuin lento + lentokenttäsäädöt molemmissa päissä yhteensä :) Lisäksi näkee junan ikkunasta vaihtuvia maisemia, vaikka komeathan maisemat olisi lentokoneestakin käsin. Berliinissä pääsen myös tapaamaan kahta muuta hyvää ystävääni, joiden kanssa hengasin paljon Ewhassa. Angela ja Justine ovat lupautuneet yrittävänsä hommautua Berliiniin silloin kun olen siellä. Erittäin ihana kesä siis tiedossa ja toivottavasti myös ilmat suosivat Suomea tällä kertaa! Jongze ei ollut erityisen vakuuttunut sateisen ja pimeän joulun jälkeen… no eipä monet suomalaisetkaan. Nyt peukut pystyssä on siis hyvän kesän saamiseksi!

Olen seurannut Korean uutisista sitä laivaonnettomuutta. Ei voi kyllä muuta sanoa kuin että todella karmea tapaus ja vaikka yleisesti ottaen tuollaisiin uutisiin on turtunut, tämä liikutti tietysti vähän eri tavalla kun kysessä on itselleen tuttu maa. Korea onkin selvästi ollut suruajalla ja olen kuullut, että monet komediashow:t ynnä muut ovat olleet tauolla hetken tästä syystä. Mietin että mitenköhän kauan laivan kapteeni pysyy elossa? Hän lienee jatkuvan valvonnan alaisena jossain ja jos ei olisi, saattaisi ulkona odottaa aika iso vihainen lynkkaajajoukko. Käsittämätöntä toimintaa laivan henkilökunnalta, pistää ihan vihaksi.

...
Monet korealaiset kaverit ovat vaihtaneet tämän ”Pray for Korea” -kuvan tai jonkun vastaavan profiilikuvakseen Facebookissa tai KakaoTalkissa kunnioittaakseen menehtyneiden muistoa.

Jotta päättäisin nyt kuitenkin iloisempiin tunnelmiin kauheasta laivatragediasta huolimatta, tässä yksi säännöllisesti sosiaalisessa mediassa esille pulpahtava pätkä, jolle olen nauraa räkättänyt parikin kertaa:

Pesukarhu

Olen kaupallisen IT-alan maisteri ja teen töitä Koreassa projektimanagerina ja Scrum Masterina kansainvälisessä ohjelmistokehitysprojektissa. Olen ollut Korean kanssa tekemisissä vuodesta 2011 aina tähän päivään asti ja blogaan kokemuksistani nuorena ulkosuomalaisena korealaisilla työmarkkinoilla sekä nuorena naisena perinteisesti miesvaltaisella IT-alalla. Blogissa esitetyt ajatukset ovat omia henkilökohtaisia mielipiteitäni (sekä tyylilleen uskollisesti usein sarkastisia tai itseironisia) eivätkä edusta minkään yrityksen tai organisaation linjaa! Pesukarhut ovat lähellä sydäntäni.

12 Comments

 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  27.04.2014 at 23:47

  Olin vaihto-opiskelijana Koreassa 2011-2012, jolloin opiskelin Ewha Womans Universityssä enimmäkseen korean kieltä ja kulttuuria. Tuolloin tuli opittua paljon. 2013 kävin uudelleen Koreassa työharjoittelussa, jolloin en käynyt kielikoulua, mutta tulihan siinä treenailtua ihan käytännössä kun oli kielen ympäröimänä. Nyt suomessa kertailen itsekseni ja pidän kielitaitoa yllä esimerkiksi chattailemalla korealaisten kavereiden kanssa, katsoen korealaisia TV-ohjelmia jne.

  Vastaa
 • Avatar

  lilo

  16.05.2014 at 13:31

  Ihan pakko kysyä, että miten teillä toi kommunikointi toimi parisuhteen alussa? Oon ite meinaan just Koreassa vaihossa ja tapasin tosi kivan pojan, MUTTA. Mun korea on vauvan tasolla ja pojan englanti tosi huonoa kanssa… Mietin, että kannattaako tässä edes mitään tehdä kun kommunikointi tulis olemaan (ainakin aluksi) todella hankalaa. Any ideas?

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  16.05.2014 at 14:11

  Hei Lilo! Voi kuule meillä oli ihan sama ongelma kun ensimmäisen kerran tapasimme :D ensimmäiset treffit oli lähinnä sanakirjan vaihtelua pöydän yli. Muistan vieläkin miten kovasti minua jännitti ja välillä puhuminen oli niin hankalaa. Jongzekin sanoi minulle myöhemmin että häntä jännitti aivan kamalasti, mutta kommunikaatiovaikeuksista huolimatta oli kuulemma rakastunut minuun ”ensisilmäyksellä”. Kommunikaatiovaikeuksista huolimatta jotenkin selvisimme ja vieläkin olemme yhdessä. Luulen, että tällaiseen tilanteeseen vaaditaan oikeanlaista henkilökemiaa jotta juttu pysyy koossa. Lopulta molempien kielitaito kehittyi. Mun korea kehittyi ja Jongzen englanti parani huimasti että sanoisin sulle ettei kannata ihan alkuunsa luovuttaa!

  Tietty tässä vaiheessa pakko tehdä ne pakolliset varoitukset, että ole kuitenkin varovainen! Ulkomaalaiset naiset siellä ovat joillekin epärehellisille ihmisille jotenkin helppoja kohteita pelailulle :( Tää tuli todistettua ihan liian monta kertaa omassakin kaveripiirissä. Toivon että sun tapauksessa kyseessä on aivan normaali ihana ihminen ja että pääsette tutustumaan toisiinne vaikkei puhuminen sujuisikaan ihan heti! Rohkeasti vain kokeilemaan miltä multikulttuurinen deittailu tuntuu :)

  Vastaa
 • Avatar

  Jere

  18.05.2014 at 02:59

  Hei! Oli kiva taas lukea sun blogia about yhden vuoden tauon jälkeen :)Kivasti näyttää sulla menevän. Joskus kysyin sinulta näistä asumis/vaihto-oppilas/jne jutuista, mutta mie oon nytte jo luovuttanut tämän korea haaveen lähinnä sen takia kun koulunkäynti lakkasi kiinnostamasta niin eipä se vaihto-oppilaaksi meneminen sitten onnistunut :),mutta joo aion kyllä joskus kun saan rahaa sopivasti niin käydä koreassa ihan turisti mielessä :) ja nyt tällänen randomi kysymys siitä että voiko korealaista ruokaa verrata kiinalaiseen ? siis että onko niillä melkeen samanlaiset makunystyrät :)if you get what i mean :)

  kun lukiin tuosta laivaonnettomuuden tuli kyllä kyyneleet silmäkulmasta…Oli niin surullisia ne viimeiset viestit joita matkustajat olivat lähettäneet lähimmäisilleen

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  18.05.2014 at 11:17

  Moi Jere! Hei kiva kun tulit takaisin :D No voi harmi toi sun luovuttaminen… mutta siinä olet kyllä ihan oikeassa että jos koulunkäynti ei oikein kiinnosta, niin sitten sinne meneminen opiskelun tai työn merkeissä on aika hankalaa. Mutta kuten sanoit, ainakin lomalle sinne kannattaa ehdottomasti mennä ja siellähän voi lomailla ihan pidemmänkin aikaa jos vaan rahat riittää eikä ole liian nuuka. Halpoja reppureissumestoja on niin paljon ja ulkona syöminen kohtuuhintaista. Vapaaehtoistyötä ruoka- ja petipalkallahan voi tehdä myös muutamissa paikoissa! Sekin harkitsemisen arvoista jos haluaa vähän pidempään olla. Mutta eihän esimerkiksi ammatillisen koulutuksen hankkiminen mitenkään sulje pois Koreaan menoa. Uskoisin että ei sen ole pakko olla lukio + korkeakoulu välttämättä. Esimerkiksi raskaan teollisuuden allalla voisi Koreassa olla työpaikkoja ja joihinkin hommiin riittäisi ehkä se pelkkä ammatillinen koulutus?

  Korealainen ruoka on mielestäni hyvin erilaista verrattuna kiinalaiseen. Kiinalainen ruoka on öljyistä ja siinä on aika eri makumaailma kuin korealaisissa herkuissa. Ainakin sellainen ero minkä heti löydän niin on se, että useat kiinalaiset ruoat (täällä Suomessa) ovat soijakastikepohjaisia, kun taas korealaiset eivät. Korealaiset suosii paljon fermentoituja ruokia, kuten erilaiset kimchit ja erilaiset fermentoidut maustetahnat.

  Vastaa
 • Avatar

  Marja

  18.05.2014 at 22:07

  Anteeksi että tulen tämän pienen kritiikin sanomaan. Kirjoitat asioista LIIAN negatiivisesti, ainakin noissa vanhemmissa postauksissa, ihan kuin todellakin yrittäisit painaa Koreaa ja sen kulttuuria, miehiä, kaikkea mahdollista maahan ja korostaa Suomea. Minulla on kokemusta Koreasta monia vuosia ja sanonkin että miehistä ei pidä puhua massana vaan yksilöinä, onhan täällä Suomessakin juoppujunttikulttuuri joka ei jostain syystä ole mitenkään negatiivinen asia :)

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  18.05.2014 at 22:38

  Hei, Marja! Olen kanssasi samaa mieltä. Olenkin muuttanut mieltäni vanhempien postausten jälkeen aika paljonkin. Välillä kun luen jotain vanhempia kirjoituksia niin tulee sellainen ”Apua! Mitä ihmettä?” -olo ja nolottaa. Tämä blogi onkin paljon myös tajunnanvirtaa, johon olen jäsennellyt omia ajatuksiani ja tavallaan tasapainona myös niille blogeille, jotka ylistävät Koreaa näkemättä mitään sen huonompia puolia. On itseasiassa ihan mielenkiintoista nähdä miten on itse muuttunut matkan varrella. Kaiken mitä tänne olen kirjoittanut, on täysin omasta näkökulmastani. Sitä olenkin yrittänyt aina korostaa, että kaikki mitä täällä sanon, perustuu täysin omaan kokemukseeni ja sellaisiin empiirisiin havaintoihin, joita olen itse tehnyt enkä toivokaan, että kukaan ottaa niitä minään universaaleina faktoina. En todellakaan väitä, että voisin sanoa tietäväni ja tuntevani korelaista kulttuuria ja Koreaa yhtä hyvin kuin vaikka joku sellainen suomalainen, joka on asunut siellä vuosia. Otin omaan blogiini alusta alkaen tietoisesti todella kriittisen ja pohtivan kannan ja olen valmis kantamaan siitä seuraukset vaikka joiltakin saisinkin siitä krittiikkiä ja vihaa päälleni :) Koreaa kovasti ihannoivia blogeja on netti täynnä, haluan tarjota jotain erilaista. Erityisesti tuo miehiin liittyvä kritiikki kumpuaa tosi kovasti omista ja tuttavapiirini kokemuksista. En tiedä että onko meno viimevuosina ”pahentunut”, mutta oikeasti minun ja monien muiden kokemusten perusteella Koreassa vallitsee tosi iso playboy -kulttuuri, josta moni länsimaalainen saattaa olla autuaan tietämätön sinne mennessään (jonka takia haluan siitä myös varoittaa ja mahdollisesti säästää ihmisiä karvailta pettymyksiltä). Joukosta löytyy tottakai hurjasti aivan täysin kunnollisia ja tavallisia ihmisiä, mutta ulkomaalaisena saattaa vetää helpommin puoleensa niitä pelureita. Ja tietysti kun niihin ehkä suurimmaksi osaksi vaihto-opiskelijana tutustuu yöelämässä, mikä tietysti ympäristönä on oletusarvoisesti aika huono. Suomalainen ”juoppojunttikulttuuri” on mielestäni ikävä asia enkä toivottavasti ole antanut missään vaiheessa sellaista kuvaa, että se olisi mielestäni ok!

  Vastaa
 • Avatar

  Maria

  03.06.2014 at 07:59

  Hei,

  Olen lueskellut blogiasi mielenkiinnolla. Itse olen myös viettänyt yhden vaihtovuoden koreassa ja nyt on jo toinen kerta taas täällä koreassa. Se vaan kolahti niin kovaa.
  Takaisin tulin tänne koska löysin ihanan korealaisen miehen, meillä oli reilu vuosi etäsuhdetta kun näimme taas. Aika hankalaa om kyllä.

  Miten otte onnistuneet pitämään etäsuhdetta kasassa? Kirjoitit että poikaystäväsi lähtee vielä armeijaan joka on 2 vuotta. Korean armeija on aika paha mitä olen kuullut.
  Onnistutteko viettämään ollenkaan aikaa yhdessä armeijan aikana?

  Kaikkea hyvää teille :)

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  03.06.2014 at 19:16

  Heippa Maria!

  Kiva kun tulit kommentoimaan! On aina tosi mukavaa törmätä muihinkin samassa tilanteessa oleviin :) Korealla on vähän sellainen vaikutus kyllä moniin että se kolahtaa kovaa :D vielä kovempaa niihin joille sieltä tarttuu mukaan kumppani. Etäsuhteet on hankalia mutta niistä voi todistetusti selvitä. Nykyajan maailmassa kun on niin helppoa matkustaakin ja teknologia mahdollistaa säännöllisen yhteydenpidon. Tosi hienoa että kestitte reilun vuoden eron! Meillä pisin on ollut noin 6kk. Tätä jaksaa lähinnä sillä ajatuksella, että minä olen pian valmistumassa, joka tarkoittaa sitä, etten ole mitenkään enää pakolla ”sidottu” olemaan Suomessa. Vähän sellaisella meiningillä ollaan lähdetty, että hyvää ei kannata heittää pois ihan helpolla. Armeijajuttu ei taida vielä olla ajankohtainen ja toivon että mikäli meillä tosiaan yhteinen taival jatkuu vielä pitkään, voisin yrittää puhua hänet pakenemaan armeijaa ulkomaille…

  Ihanaa kesää teille molemmille!

  Vastaa
 • Avatar

  Anna

  13.06.2014 at 15:25

  Hei,

  Täällä myös tunnustautuu innokas blogisi lukija :) On ollut mukavaa lukea sun vaihtokokemuksista ja elämästä Koreassa, kun olen itse tällä hetkellä vaihdossa Koreassa (toinen lukukausi kohta loppumassa).

  Mun piti ensin olla vain yksi lukukausi täällä, mutta ihastuin maahan ja kulttuuriin sen verran lujaa että anoin vaihtoajan pidennystä :) Nyt alkaa kotiin paluu häämöttämään ja olen jonkin verran yrittänyt keksiä keinoja päästä tänne takaisin (mm. kun poikaystävän täältä löysin myös).

  Olet jonkin verran kirjoittanut Korean työkulttuurista ja kuinka et haluaisi tänne töihin näistä kulttuurisyistä johtuen. Mutta tuntuu, että vaikka haluaisikin, ei tänne niin vain jäädä kun kysyntää on lähinnä natiiveille englannin kielen opettajille :) Ja kun itsellä on vaan Korean ensimmäinen taso kohta läpi käytynä (meillä se käydään kahdessa lukukaudessa). Kysyisinkin siis, että millainen tuo Ewhan kielikoulupuoli on, ilmeisesti sillä tosiaan on kova maine? Minkä hintaista se on? Asuitko asuntolassa sen aikana? Millainen budjetti sulla oli sille ajalle?

  Vastaa
 • Pesukarhu

  Pesukarhu

  13.06.2014 at 15:47

  Hei Anna. Voi miten ihanaa kuulla, että päätit jäädä sinne pidemmäksi aikaa ja paikallinen poikaystäväkin on löytynyt! :) Aika monille itseasiassa käy noin, että sinne lähdetään lukukaudeksi ja sitten sitä pidennetään vuodeksi. Minun aikanani Ewhassa todella monet päättivät pidentää vaihtoaikaansa ja se onnistui kyllä ihailtavan helposti ainakin meidän yliopiston puolelta.

  Paluu sinne on tosiaankin hankalaa, varsinkin kun sulla on vaan tuo ykköstaso käytynä. Sulle onkin selvää tää työjuttu että kielitaitoa yleensä vaaditaan ja meille suomalaisille mahkut on nyt vähän huonot kun ei olla englantinatiiveja :(

  Ewhan kielikoulu on maineikas ja mielestäni laadukas. Tarvitsisit kielikoulussa tunteja varmaan vielä noin vuoden verran eli sellaiset nelisen tasoa ehkä. Voin kokemuksesta sanoa, että etenemistahti on hurja ja itse olen aika varma, että jos mulla olisi ollut Koreassa enemmän aikaa ja olisin päättänyt jatkaa vielä nelostasolle, ei mulla olisi ollut mitään mahdollisuuksia päästä sitä läpi vaikka kolmosen pääsinkin läpi kirkkaasti. Sillä vaikeustasolla on ikävä tapa pompata porrasmaisesti, tai näin ainakin itse sen koin ettei se jotenkin noussut lineaarisesti vaan sykähdyksittäin. Useammat kolmostasolla opiskelevat olivat opiskelleet koreaa jo muutamia vuosia ja minä siinä vaiheessa tuntiopetuksessa hieman reilut 6kk, joten tohon voi ehkä verrata sitä tason pompintaa. Että jos päätät lähteä kielikouluun, niin suhtaudu siihen sitten niin, että kotitehtävien tekemiseen menee päivittäin useita tunteja ja koko ajan on oltava kärryillä koska muuten saattaa käydä kalpaten. Uskon, että jos siihen hommaan todella keskittyy, on se hyvä kielitaito ihan mahdollista saavuttaa :) vaatii tosin hurjasti omaa aktiivisuutta ja aitoa kiinnostusta oppia kieli sillä varmaan muuten motivaatio katoaa aika nopeasti.

  Kustannuspuoli on ongelma monelle opiskelijalle. Itse haaveilen kielikouluun paluusta, mutta mistäpä siihen rahat…. yksi taso maksaa noin 1000 euroa. Asuin kielikoulun ajan asuntolassa, sillä vaihtarina minulla oli oikeus anoa sinne kesäasumisoikeutta ja sen sain. Asuntola maksoi kuukaudessa jotain 400e eli ei ihan halpa sekään. En suosittelisi vuodeksi lähtöä ainakaan alle kymppitonnin, mikäli tavoitteena on oikeasti sujuva kielitaito. Kävin stalkkaa sun blogia ja olet ilmeisesti koneinsinööriopiskelija? Koreassahan tuolla ois varmaan huikeat markkinat! Mitä jos yrittäisit kysellä suomalaisilta yrityksiltä työharjoittelupaikkoja? Se olisi turvallinen ja varmaan opiskelijan lompakolle ja tulevalle uralle järkevä valinta. Koreassa toimii mm. Cargotec, Wärtsilä, Metso jne :) Google kehiin. Lycka till ja tule ihmeessä kertomaan, mikäli onnistut palaamaan Koreaan!

  Vastaa

Vastaa